שקד שלישי מוגדל ונוזלים באזניים

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון ילדים

14/03/2012 | 15:16 | מאת: יסמין

שלום רב, בתי בת שנה וחודשיים. מנוזלת ומתקשה לנשום בשינה מגיל שמונה חודשים. בגיל שנה בצילום התגלה שקד שלישי מוגדל. בבדיקת שמיעה נמצאו נוזלים באזניים וירידה קלה בשמיעה - אוזן אחת 25 ואוזן שניה 35. הלכנו להתייעצות עם אא"ג מומחה, שאישר את האבחנות. נתן לנו אפשרות לנסות לטפל בנוזלים באזניים ע"י סטרואידים, אך בבדיקת שמיעה נוספת לאחר מתן הסטרואידים - עדיין יש נוזלים באזניים. הפגיעה בשמיעה כעת היא 25 בשתי האוזניים. חשוב לציין כי הבת שלי אינה סובלת מדלקות אזניים (היתה לה פעם אחת ועברה ללא אנטיביוטיקה), היא מתפתחת מעולה ולא נראה כי יש איזו שהיא פגיעה עקב הנוזלים באזניים. יש לציין גם, כי בחודש האחרון החלה לישון טוב יותר ולהתעורר הרבה פחות בלילה.. (פעם או פעמיים, לפעמים בכלל לא) אך עדיין נושמת מהפה ולא מהאף. לגבי האזניים אני כמעט בטוחה שאין צורך בניתוח, לפחות לא עכשיו.. לגבי השקד שלישי אני מתלבטת - מצד אחד - מאוד רוצה להקל עליה, מצד שני - אני לא רוצה להעביר אותה הרדמה מלאה פעמיים - כלומר שעוד מספר חודשים נראה שכן יש צורך לנתח גם את האוזניים. האם לחכות? האם לנתח רק את השקד שלישי? האם סביר שהנוזלים באזניים יתייבשו מעצמם עם הזמן ועם העונות שחולפות..? המון תודה

שלום יסמין את שואלת שאלות מצוינות שהתשובה עליהם לא חד משמעית. לפני כל החלטה ניתוחית צריך לקחת בחשבון מה ה"רווח" של הילד בעקבות הניתוח. רוב הגדול של בעיות הנוזלים באוזניים והפרעות הנשימה עקב הגדלת שקד שלישי יחלפו עם הזמן גם ללא ניתוח אך אין ודאות כמה זמן זה יקח. ליקוי השמיעה יכול לגרום להפרעות ברכישת שפה ודיבור ולכן מצריך התייחסות כבר עתה. הגדלה של הקשד השלישי יכולה לגרום לחסימה אפית ולכן לקושי שבינה והאכלה וגם כן מצריכה התייחסות. במידה והשמיעה תקינה והנשימה בלילה סבירה ה"רווח" יהיה דל למדי כך שבודאי אין טעם בניתוח. נוזלים באוזניים לא רק יכולים אלה חולפים לבד באחוז גבוה מאד של הילדים. לטיפול תרופתי אין כל ערך ארוך טווח לעומת חוסר טיפול. במידה והילדה סובלת משינה לא שקטה, יקיצות מרובות נחירות קבועות אזי ניתוח לכריתת אדנואיד צריך להשקל בחיוב אחרת ניתן להמתין לעקוב ולחזור על בדיקת שמיעה בטווח 3 חודשים מהקודמת. בברכה ד"ר גורדין אחראי שירות אא"ג ילדים בי"ח רמב"ם טל לקביעת תורים 050-4039348 www.drgordin.co.il

מנהל פורום אף אוזן גרון ילדים