שני מוקדים היפראקוגניים. דחוף!! מה זה אומר?
דיון מתוך פורום אולטראסאונד במיילדות ובגינקולוגיה
שלום, אני בת 25, אמא לילד בן 5 (מהריון ספונטני). כעת אני בהריון בשבוע 23. ההריון הנוכחי הגיע אחרי שנה של טיפולים. אתמול ביצעתי סקירת מערכות, והממצאים לדברי הרופא היו בסדר. מלבד הערה "קטנה" שהוא העיר בסוף הבדיקה: "אני שולח אתכם לאקו-לב עוברי, כי יש הצטברות של סידן על השסתומים של הלב". באבחנה שלו הוא כתב: "בוצעה סקירת מערכות בסיסית בלבד לפי הנחיות משרד הבריאות. הודגמו של מוקדים היפראקוגניים בחדר שמאל וימין של הלב. מומלץ אקו לב עוברי". היום נאמר לי בקופ"ח כי על מנת לקבוע תור לאקו לב עוברי יש לבצע סקירת מערכות מורחבת ורק אז שולחים לאקו-לב. התור הקרוב הוא בעוד כשלושה שבועות, כלומר- כשאני אהיה בשבוע 26. ועל כן, נאמר לי כי זה מאוחר מידי לסקירה מורחבת ורק יבדקו את הלב והנקודות הבעיייתיות הללו. בדפדוף אחורה בפורום זה הבנתי שיש איזהשהוא סיכוי "רך" לתסמונת דאון. (לא ביצענו בדיקת חלבון עוברי מטעמי דת). אנחנו די מבוהלים ומאוד מבולבלים. השמחה הגדולה התחלפה בפחד ודאגה. האם יש טעם לאותה בדיקה בשבוע 26? האם אכן יש סיכוי לתסמונת דאון? האם מוקדים אקוגניים ומוקדים היפראקוגניים הם בעלי אותה משמעות? ומה המשמעות של העובדה שנמצאו גם בחדר ימין וגם בחדר שמאל של הלב? מהי בכלל בדיקת אקו-לב עוברי? כיצד היא מתבצעת? אודה לכם מאוד מאוד על תשובתכם המהירה. גלית
קודם כל ניתן בד"כ לבצע סקירת מערכות גם בשבוע 26 אם כי יותר קשה ולעיתים לא ניתן להדגים את כל איברי העובר. בנוכחות מוקדים אקוגניים בלד העובר עקב חשד למום לבבי יש הממליצים על ביצוע אקו לב עובי שהנה בדיקת אולטרסאונד של מבנה הלב לשלילת מומי לב ומבוצעת ע"י קרדיולוג ( רופא לב) של ילדים . מוקד אקוגני הנו מוקד המחזיר את גלי הקול ומוקד היפראקוגני המחזיר חזק את גלי הקול ולמעשה ההגדרה הנה דומה. נוכחות של שני מוקדים גם מימין וגם משמאל מדגישה את המצצאים . כפי שצויין בעבר מוקד אקוגני לפי מאמרים מסויימים מהווה סמן לתסמונת דאון אם כי נחשב סמן " רך " כלומר חלש. מירב הסיכויים כי הממצא הנו חסר חשיבות אך כדי לבצע את הסקירה ובדיקת אקו הלב ולפנות לרופא נשים מטפל בשאלה של יעוץ גנטי לאחר הבדיקות.
היי גלית. אני כעת בדיוק במצב זהה. שאלתי אף את שאלתך זו לפני כחודש ממש כאן בפורום זה. וד"ר חזן השיב באחריות הראויה- נמצא במחקר שנעשה כי ממצא זה הוא סמן או מרקר , קל להופעת תסמונת דאון- אך ישנם רופאים (והאמיני לי שבדקתי לא מעט,,גם אני הייתי מודאגת וחרדה)שטוענים שאם זה מופיע כממצא בודד בסקירה אז אין לזה כל משמעות ,, ויש לבצע אקו לב,, שזו בדיקה לא פולשנית- בדיקת אולטרסאונד רגילה אותה מבצע קרדיולוג ילדים הוא מתמקד במבנה הלב בלבד. לשאלתך עיניין מיקום הנקודה או המוקד רופאי המטפל טען שאין כל חשיבות לכך , אגב אני התכוונתי לעשות בדיקת מי שפיר בגלל ממצא זה כי הייתי הסטרית אפילו קבעתי תור אצל אחד המומחים אך שבוע לפני בעצת רופאי המטפל שאמר כי זו לא אינדיקציה רפואית בכדי לבצע מי שפיר- אם כי זו החלטה אישית שלי בלבד. ואכן לאחר התלבטויות בחרתי לא לבצע ומקווה לטוב. אני אמורה לבצע אקו לב בעוד שבוע וחצי,אינני יודעת לאיזו קופה שייכת אך אצלי בדיקה זו לא הותנתה בשום דבר פשוט, אני זו שביקשתי מהרופא- הוא טען שגם זה לא הכרחי ואמר שאם אני ממש רוצה אז הוא יתן הפניה וכך היה. זה הסיפור שלי,, ואני מקווה שעזרתי במשהו,,, שימי בטחונך באל כמוני שימרי על אופטימיות הכל יהייה בסדר . בהצלחה והמשך הריון קל.
תודה רבה לד"ר חזן ולך שרית. דרך אגב, שרית, לעומת ההריון הקודם, ההריון הזה הוא קלי קלות... לא הקאתי אפילו פעם אחת ועד עכשיו הרגשתי נפלא. עד אותו ממצא בסקירה. התור אשה דתית אני אכן מתכננת לשים ביטחוני באלוקים ובתור צעד ראשון בעלי מתכוון ללכת לאחד הרבנים המקובלים לקבל ברכה. תודה רבה על העידוד ואני מחזיקה לך אצבעות שהכל יהיה בסדר. אלוקים יהיה בעזרך!