מה בין כתר לשחזור יצוק?

דיון מתוך פורום  טיפולי שורש

16/04/2009 | 20:01 | מאת: שירה (אחת שסובלת)

או שלא קוראים לזה שחזור יצוק בגלל? שפר עלי מזלי ונשברה לי סתימת אלמגם בת 15 בערך שתחתיה הייתה עששת שהגיעה עד השורש ולכן עשו לי טיפול שורש (עד עכשו מפתיע...). הרופא אמר שבפגישה הבאה הוא יחליט אם לעשות לי "משהו" יצוק או כתר כי נשארה לי הרבה כותרת ולכן לא בטוח שצריך כתר. מה זה בדיוק האופציה שאינה כתר? ומה זה הבורג ששמים בתוך השן אחרי שממלאים את השורשים בגוטה פכט (ככה קוראים לזה?) הרבה שאלות ועוד אחת - בהתחילה כשהרופא התחיל לקדוח ההרדמה לא עבדה עלי. היא הרדימה לי חצי ראש בערך מאפרכסת האוזן ועד אמצע השפה אבל לא הרדימה את השיניים. אחרי שהרופא הזריק לי שוב ושוב(ועברה איזה חצי שעה) הוא השתכנע שהחומר לא משפיע עלי ושם חומר אחר. מה הסיכוי שזה היה חד פעמי? האם כדאי לי לזכור ולציין את זה בכל טיפול שיניים מעתה והאלה? זה לא קרה לי קודם לכן אם כי אני לא יודעת באיזה חומר הדרמה השתמשו בכל טיפול. אני שואלת כי היות והתברכתי בשיניים גרועות במיוחד אני בטוחה שלא רחוק היום שאיזה סתימה לבנה תחליט לרדת לארה"ב ולנטוש לי את הפה. תודה

16/04/2009 | 21:32 | מאת: ד"ר גיא וולק

שירה שלום, למיטב ידיעתי שן שעברה טיפול שורש חייבת במבנה וכתר. מבנה הוא סתימה מחוזקת באמצעות בורג קטן המוכנס לתוך ה"גוטה פרקה" (חומר המילוי לסתימת השורש). במקום להגיד "סתימה קבועה המבוצעת לשן שעברה טיפול שורש ומחוזקת לאחת מתעלות השורש ע"י בורג קטן ואינה טיפול כואב המצריך הרדמה כלשהי"- אומרים פשוט- "מבנה". על המבנה מבוצע כתר שהוא מעין הלבשה מחרסינה (עם שלד מתכת פנימי שאינו נראה לעין מבחוץ, בשביל החוזק. למרות שקיימים היום כתרים ללא מתכת. מתאימים בד"כ יותר לשיניים קדמיות). הכתר מבוצע תמיד, על כל שן שעברה טיפול שורש.הכתר הוא עבודת יציקה המבוצעת במעבדת שיניים ע"י טכנאי שיניים, לפי מידות שהרופא לוקח במרפאה ושולח למעבדה. ככה זה מתבצע למיטב ידיעתי וכל סטייה מן הנוהל הזה תצריך אותך לקבל הסבר מן הרופא שלך, עד שהתהליך יהיה לך ברור לחלוטין. לגבי ההרדמה- גם כאן עדיף שתשאלי את הרופא, כי הוא יודע באיזו שן מדובר, מה חומר ההרדמה, איך הגיב האזור, ועוד נתונים שיכולים להסביר את האירוע. נשמע כמו משהו חד-פעמי, אבל תמיד טוב לעדכן רופא שיניים בהיסטוריה הרפואית שלך. עוד מידע אף פעם לאמזיק

16/04/2009 | 22:28 | מאת: שירה

תודה על התגובה מחר התור שלי למבנה ואז אשאל את הרופא. יש לי כבר שני כתרים, אחד ישן יותר על בסיס מתכת והשני פרוסרה שנראה הרבה יותר טוב. שני הכתרים הללו הם בטוחנות (אחת לפני האחרונה) בשני צידי הלסת העליונה הטיפול הנוכחי זה בטוחנת בלסת התחתונה, שוב שן אחת לפני האחרונה (בצד שמאל). קוויתי שאפשר יהיה בלי כתר שכן יש לי נטייה לנסיגת חניכיים וכתר כמובן שלא משפר את המצב :-(. רוב תודות על התשובה המפורטת.

17/04/2009 | 21:05 | מאת: שירה

אז היום הייתי אצל הרופא בציפייה למבנה ומידה לכתר והרופא אמר שלא צריך, הוא עושה לי רק סתימה (קומפוזיט). שאלתי אם השן לא תהיה רגישה ללחצים ותשבר ללא כתר והוא אמר שלא, ושלא צריך כתר. אני סומכת על הרופא שלי (הוא הרופא שלי 25 שנה כבר) ועובד במרפאה טובה. הוא למד בארץ וגם עובר כל הזמן השתלמויות בחו"ל. את הטיפול שורש הנוכחי הוא עשה לי אבל את הטיפול שורש הקודם הוא שלח אותי לעשות אצל האנדודונטית במרפאה הזו בגלל עיקול באחד השורשים (ויש לה כמובן גם מיקרוסקופ). היות ויש לי אמון בו אני אשאר עם הסתימה.

מנהל פורום טיפולי שורש