אסטמה, הריון, ותפקוד ריאות

דיון מתוך פורום  אלרגיה ואסתמה

06/07/2000 | 15:28 | מאת: גלי

שלום, אני בת 28, חולת אסטמה קשה מגיל שנה וחצי. בעברי אשפוזים מרובים, לרבות טיפול נמרץ ואינטובציה. ב-4 השנים האחרונות המצב מאוזן בעזרת פליקסוטייד (ללא התקפים, וללא צורך כלל בונטולין). עם זאת, תפקוד הריאות נשאר קבוע באופן עיקש ונמוך מאד: בסביבות 30% FEV1 לפני ואחרי מרחיבי סימפונות, בכל התקופות ועם כל התרופות (כשהתפקוד היומיומי טוב, כל עוד לא נגזר עלי לרוץ...). שאלתי היא מה קורה בעת הריון עם תפקוד ריאות שכזה. יש לציין שהסטוראציה בדם תקינה (כ-92%). תודה מראש, גלי

07/07/2000 | 12:09 | מאת: ד"ר קובי שדה

גלי שלום את אכן סובלת מאסטמה קשה ואני מאד מקווה שאת נמצאת תחת בירור, מעקב וטיפול מסודר על ידי רופא מומחה. אסטמה שאינה מאוזנת עלולה לגרום לסיבוכים הריוניים, למצוקה עוברית, לגרום לרעלת הריון, לידה מוקדמת ונזק מוגבר גם לאם וגם לילוד. לעומת זאת מחקרים גדולים ומבוקרים הוכיחו שאסטמה הנמצאת תחת בקרה וטיפול על ידי מומחים לנושא לא תגרום לתופעות לואי משמעותיות בהריון בלידה ולילוד. קשה להפריד בין הנזק של האסטמה עצמה לבין הנזק העלול להגרם מהשימוש בתרופות בזמן האסטמה, אך נראה שכל עוד איזון האסטמה נעשה בצורה מבוקרת ומקצועית השפעת התרופות מתבטלת. השאלה היא כמובן כיצד "תתנהג" האסטמה שלך בהריון. באופן כללי ניתן לומר ששליש מהנשים ישתפרו בהריון, שליש לא ישתנו ושליש - מצבן יוחמר. כנראה שבנשים עם האסטמה הקשה יש יותר סיכויים להחמרה עקב ההריון. לא ידוע למה חלה החמרה, אולי זה עקב ההשמנה ?, או אולי עקב שינויים הורמונלים ? ההחמרה היא בעיקר סמסטר השלישי אם כי בשבועות האחרונים ובלידה עצמה אין בד"כ התפרצות של האסטמה. מטרת הטיפול באסטמה היא שיפור התפקוד הריאתי והחימצון, מניעת התקפים ומניעת סיבוכים. הדרך לעשות זאת היא על ידי חינוך והדרכה לגבי טיפול נכון, שימוש מושכל בתרופות וגישה נוחה ותדירה לרופא המומחה. צריך להיות קשר טוב בין הגניקולוג המטפל לבין רופא האלרגיה והריאות. יש הממליצים על בדיקה ביתית תדירה של תפקודי הנשימה הבסיסיים בכדי לאפשר לחזות החמרה באסטמה. לדעתי מצבך דורש הערכה מחודשת וניסיון לטיפול אינטנסיבי יותר לפני התחלת ההריון כדי שתוכלי להתחיל בהריון ברגל ימין, תפקודי הריאה שלך וחימצון הדם אכן ירודים. איני בטוח לגבי בטיחות השימוש בפלקסוטייד, בקלופורטה ובודיקורט אחיותיה של הפלקסוטייד, הן תרופות ותיקות יותר ויותר ניסיון נצבר לגביהן בהריון ויש לשקול החלפת התרופה שלך. בהצלחה ושמרי על קשר ד"ר שדה קובי

מנהל פורום אלרגיה ואסתמה