מינון סטרואידי

דיון מתוך פורום  אלרגיה ואסתמה

29/06/2000 | 14:16 | מאת: אסף

מה נחשב למינון נמוך בסטרואידים הנצרכים במשאף ? מה פרק הזמן שמותר/מומלץ להשתמש בסטרואידים, במקרים של אסטמה שכל השפעתה זו התקפה (הניתנת לטיפול בוונטולין) אחת למס ימים לכל היותר ? האם מומלץ לעשות הפסקות תקופתייות בשימוש בסטרואידים ? מה האלטרנטיבות היעילות לשימוש בסטרואידים ? מתי כבר יהיה פתרון פרמננטי ? מתי יבינו שרופא בבית חולים חייב להשתכר בכבוד ? בתודה מראש אסף.

29/06/2000 | 23:09 | מאת: ד"ר קובי שדה

שלום אסף כרגיל הכול תלוי בגיל ובתרגיל - בגיל או במשקל החולה, בסוג הסטרואידים, בדרך המתן ובחומרת האסטמה ומטרת הטיפול בה. סטרואידים הם בינתיים הטיפול החשוב ביותר באסטמה בנונית וקשה. הם היחידים המסוגלים לדכא את התהליך הדלקתי באסטמה ולמנוע התקפים ונזקים מתמשכים. המשאפים השונים, יתרונם הוא בהגבלת הטיפול בסטרואידים לריאות בלבד בכדי לצמצם את ספיגת הסטרואידים ברקמות ובאברי הגוף האחרים. (ראה מכתב תשובה למאיה הימל השבוע) מינון נמוך של סטרואידים הוא כעשירית או אפילו מאית ממינון הסטרואיד הניתן בזריקה או ככדור. בקוטייד 50 , בודיקורט 100, פלקסוטייד 125 מק"ג פעם או פעמיים ביום הם מינונים נמוכים למדי במבוגרים. ההשפעה איה מידית (בניגוד לוונטולין) ולעיתים נדרשים מספר ימים או שבועות לקבלת אפקט טיפולי ראשוני. כאשר האסטמה מתבטאת בהתקפים חוזרים יכולים הסטרואידים הן לעזור בקיצור משך ההתקף והן בכדי למנוע את השנותו ולהקטין בכך את תדירות ההתקפים. כאשר יש צורך בטיפול מונע כנגד התקפים חוזרים יש להשתמש בסטרואידים שבועות או חודשים ארוכים. מותר ואפילו רצוי לעשות הפסקות בטיפול בסטרואידים. ההפסקות צריכות להעשות בעונות או תקופות שקטות ולעיתים יש לעשות זאת בהדרגה בכדי למנוע החרפה. מתן תרופות אחרות במקביל יכול לעזור בהפסקת הסטרואידים. הטיפול באסטמה הוא טיפול משולב לא ק תרופות אלא גם שינויים סביבתיים (מניעת חשיפה לגורמי האלרגיה ולעישון), חיסונים לאלרגיה (לפעמים) ועוד. לאחרונה נכנסה לארץ לשימוש תרופה חדשה כנגד האסטמה ששמה "סינגולייר" תרופה זו פועלת בדרך ייחודית מאד ויתרונה הגדול שהיא בטוחה מאד לשימוש וללא תופעות לואי, יש עדויות שתרופה זו עשויה להוות תחליף לסטרואידים בשאיפה בחלק מחולי האסטמה או לפחות לצמצם את מידת השימוש בהם. כולם כועסים שלא מצאנו עדיין פיתרון קבע לאסטמה, אבל זה לצערי נכון לרוב המחלות : סכרת, יתר לחץ דם ומחלות סרטן, הטיפולים עד כה הם חלקיים בלבד. העתיד בכל זאת עוד צופן לנו תגליות ופיתוחים חדשים למחלת האסטמה כמו נוגדנים כנגד נוגדני האלרגיה, חיסונים עם דנ"א ועוד. למרות שאסטמה אינה מחלה של גן אחד (או שניים) יתכן גם שפיצוח הגנום האנושי יועיל בטיפול "פרמננטי" למחלה זו. ולהערה האחרונה: אנחנו אמנם שובתים לסרוגין כבר 100 ימים אבל ממשלות ישראל שובתות בכל הנוגע לאיכות הרפואה בארץ כבר שנים רבות. איכות הרפואה בארץ תקבע על פי העוסקים בה האחיות והרופאים, לא חשוב כמה משוכלל המיכשור הרפואי או כמה תרופות רשומות בסל הבריאות, חשוב שהעוסקים ברפואה יעשו זאת בכבוד ויתוגמלו בהתאם לזמן ולמאמץ שהם משקיעים בלימודיהם ובעבודתם. קשה יהיה לצפות כאן בארץ לשירות רפואי הולם מרופאים עייפים, רעבים ומתוסכלים.

מנהל פורום אלרגיה ואסתמה