אחות קטנה (?) או/ו אופי סוער (?)

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים

30/09/2007 | 19:38 | מאת: רוני

ילדה בת שנתיים + לפני מס' חודשים נולדה אחות קטנה. אופי של ילדה עם קוצים בתוכ'ס. לא ממושמעת. גם לפני לידת האחות. שיטת המקל והגזר עובדת. ההשתפרות איטית מאוד, ולעיתים נסיגות. התנהגות דומה גם בגן. לא מסוגלת לשתף אחרים = סופר רכושנית. עושה פוזות על ההורים שלה - בכי, הפכות, עצבים אבל לא על הסבתות. ההורים משתדלים מאוד לשמור על קו אחיד - בכל מצב, וכיאלו זה הורה אחד. נודה לכמה טיפים: 1. איך משפרים את עניין המשמעת? 2. איך משפרים את עניין השיתוף על אחרים? 3. למה היא עושה עלינו פוזות? תשומת לב? יש לה בשפע. אנחנו הרבה בבית. וגם היא התנהגה ככה עוד לפני לידת האחות. 4. איך מעבירים אותה למיטה של גדולים - מיטה חדשה בחדר שלה? (כדי שיהיה מקום לאחות... תודה

01/10/2007 | 06:10 | מאת: חלי ברק-שטיין

רוני, אנסה לענות על כל השאלות. 1. לגבי המשמעת, אני ממליצה לך לקרא בהרחבה בנושא בספריי 'בגובה העיניים- לדבר עם ילדים' ו'תקשיבו לי רגע! שאלות של הורים- תשובות של ילדים'- בכל אחד יש פרק שלם בנושא, שמעמיקים בהבנה, וגם נותנים עצות. מה שאכתוב בנוסף, זה שההצלחה במשמעת מאוד קשורה לכך שההורים יהיו ברורים, מתואמים ביניהם, ונחושים בדרישות המשמעת שלהם. שיהיו תקיפים וגם אדיבים עם מינימום כעס, והרבה שיקול דעת, כי משמעת זה תהליך קשה של ניגוד אינטרסים (ההורה רוצה משהו שהילד לא רוצה), ואם הבת שלכם לא מאוד משתפת פעולה מטבעה זה אומר שאתם ההורים צריכים לעבוד קשה יותר וחכם יותר כדי לעזור לה לקבל סמכות, וזה גם לטובתכם וגם לטובתה 4. קפצתי לשאלה האחרונה, כי בנושא השינה במיטה של הגדולים תוכלו לתרגל משמעת. אם אתם שלמים עם הצורך במעבר, ולא מרגישים אשמים אולי כי היא עוברת מוקדם מידי בגלל אחותה , אז תוכלו להעביר לה מסר ברור וחד משמעי שהיא עוברת. תלוו אותה בסבלנות ובנחישות אם יהיו לה התנגדויות והיא תעשה קטעים, ותוך זמן קצר יחסית היא תישן במיטה הזו. נשמע פשוט וזה לא פשוט, אבל אפשרי. תנסו. 3. למה היא עושה קטעים של תשומת לב? קשה לענות מרחוק, אבל קחו בחשבון שאולי אתם מרגישים שהיא כזאת, ובעצם היא די מתנהגת לגילה. היא בסך הכל בת שנתיים, ונדמה לי ששמים עליה שיפוט מעט חריף ומוקדם מידי. שימו לב לזה, כי יכולות לקרות תופעות של 'נבואה שמגשימה את עצמה'. אתם חושבים ככה, והיא תתנהג ככה. אולי... חוץ מזה, שיתכן והיא עושה לכם קטעים ולא לאחרים כי אתכם היא 'בנעלי בית' מרגישה בנוח ומרשה לעצמה. זה טבעי. שוב, שימו לה גבולות איפה שהיא מגזימה, ובשאר- אל תתרגשו מידי מהקטעים, והיא תפחית אותם אם הם לא ישיגו לה כלום 2. לגבי השיתוף של אחרים, זה עדיין טבעי לגילה להיות רכושנית, זה לא נורא. אל תכעסו עליה כי זה לא עוזר, ורק פוגע לה בבטחון. להפך- תעודדו אותה להתחלק. תנו לה חיזוקים ומחמאות כל פעם שהיא מתחלקת, ולאט לאט היא תלמד שזה שווה, שזה עושה לה נעים- ואז תשתף יותר. מקווה שנתתי כיוון, בהצלחה. חלי

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים