אח חדש

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים

16/11/2007 | 18:35 | מאת: דרורית

שלום רב ביתי בת 6 . עומד להיוולד לנו בשבועים הקרובים (בעזרת השם) בן. יש לציין כי ביתי ילדה עצמאית וחכמה - אבל צריכה שיהיו עימה כל הזמן, למרות שמסוגלת לבצע כל דבר לבד. למשל - בכיתה היא מבקשת מהמורה לקרוא לה את ההוראות למטלות למרות שכבר יודעת לקרוא - רוצה תשומת לב וכו'. אני מבקשת את עזרתך בשני דברים: 1. כיצד להפחית את התלותיות הזו (למשל אם אנני אומרת לה : בואי נכין שיעורים, בואי נשחק במשחק , בואי נסדר את החדר - היא יכולה להישאר בלי שיעורים ליום המחר, חדר הפוך, לא לעיין בספר, משחק וכל זה לא יזיז לה כלל. יש לציין שהיא רואה אותי מנקה ואני תמיד מבקשת את עזרתה, רואה אותי לומדת ואת בעלי ואף רואה אותנו קוראים וכו' - פשוט אינה מוכנה ליזום בעצמה ). דוגמא נוספת, בכיתתה יש מנהג רשות : להיות סופרים צעירים - הילדים כותבים סיפור קצרצר וקוראים אותו בכיתה. נודע לי על נוהג זה רק השבוע כאשר הגענו באיחור לכיתה וכל הילדים רצו להראות לי את סיפוריהם. רק ביתי לא עשתה כלום מתחילת השנה וששאלתי אותה - היא אמרה לי זה לא חובה. יש לציין כי ניסיתי להניע אותה לעצמאות בעזרת משחק, דבקיות על לוח שבועי, צ'ופרים וכו'. שום דבר לא עוזר לתכונה זו של חוסר חשק לעשות משהו. מה דעתך? האם תוכלי לתת לי עצות פרקטיות או לתת לי שם של ספר שעוסק בכך ? 2. כיד להכינה לאח החדש - חשוב לומר שהיא מחכה, ביקשה אח אולם כל זה לא אומר כלום לגבי הבאות. האם יש ספר או קישור להדרכה כלשהיא ? תודה רבה רבה רבה...

18/11/2007 | 13:11 | מאת: חלי ברק-שטיין

דרורית, בהצלחה ומזל טוב ללידה לגבי השאלות שהעלית על הכנה להגעת אח קטן, יש ספרי קריאה לילדים שעוסקים בנושא, חפשי בחנויות. בספר שלי 'תקשיבו לי רגע' יש פרק על אחים, יהיה לך מעניין. באופן כללי צריך להסביר לה ענינית מה הולך לקרות, ולהקשיב בתשומת לב לכל התגובות שלה. לגבי היוזמה והאחריות- קראי את התשובה שנתתי לאמא ששאלה על 'הצטמצמות' חלק מהדברים רלוונטיים גם לך , ולא אחזור עליהם. אני חושבת שאין טעם ללחוץ על ילדים לעצמאות כי זה רק סוגר אותם יותר כתגובה, כחרדה ואנטי. צריך להקנות להם הרגלים- יכול להיות שאת צריכה להיות בקשר עם המורה, לדעת מה קורה, לפקח ולהמשיך לדרבן אותה, אבל בלי כעס ולחץ. כזו הילדה, צריכה דרבון. להקפיד שתהיה פעילה, גם אם לא מתחשק לה. בנוסף, אין תכונה כזו של 'חוסר חשק'. צריך לברר מה מקור העניין- אולי סוג של טמפרמנט פסיבי, אולי חרדה מסוימת. אם תרצי תוכלי להתייעץ עם פסיכולוג ילדים והוא יעזור לך להבין. בכל מקרה אל תיכנסו איתה לקרבות ולחצים, זה לא יעיל. בהצלחה, חלי

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים