אח חדש וילדה בכורה בת שש

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים

20/09/2007 | 09:26 | מאת: נועם

אנו לפני לידה וביתי החלה להפנות אלי תוקפנות רבה הכוללת אלימות וגם כלפי עצמה, אגרופים לה לקירות ולחפצים מה עושים? אני מזבינה את המצב אבל לא יודעת מה לעשות

24/09/2007 | 15:11 | מאת: חלי ברק-שטיין

נעם, סליחה על האחור בתגובה, חלק מחבלי הלידה של הפורום. ראשית, מזל טוב לקראת הלידה. שנית, לגבי ביתך. חסר לי מידע בת כמה היא, זה חשוב, כי התגובה קשורה במידה מסוימת גם לגיל וליכולת ההבנה וההתארגנות שלה. אשמח לדעת, ולהוסיף עוד לתגובתי. אומר לך באופן כללי, שחשוב שתפרידי בין 'להבין' את תחושותיה ובין 'להגיב' להתנהגויות שלה. אלו שני דברים שונים לכן אני ממליצה להבין אותה כמה שניתן. היא כנראה מגיבה חזק לשינוי, רואה אותך משתנה, מרגישה את הלחצים/התרגשויות סביבה בגלל הלידה המתקרבת. זה טבעי, וקורה בעוצמות חזקות לילדים רגישים וחרדים שמגיבים פחות טוב לשינויים. חשוב שהיא תראה שאת קולטת אותה, אכפתית אבל לא נלחצת. את יכולה לומר לה: אני רואה שאת כועסת, את רוצה להגיד לי משהו? ואם היא אומרת משהו על ההריון לענות לה ברוגע 'זה מלחיץ אולי שאמא משתנה פתאום עם בטן גדולה'... ולהרגיע: אמא אוהבת אותך, תמיד איתך. וגם לומר את מה שבאמת מחכה: אמא תלך לבית חולים להביא לך אח/אחות, לומר לה מי יהיה איתה, ושאת חוזרת מהר... בו בזמן אל תתני לה להוציא את הכעס והלחץ שלה בהתנהגות אלימה. תגידי לה במילים ברורות: אני לא מרשה להרביץ לי/לך, אני לא מרשה להרוס דברים. מסר קצר ועניני, עם כמה שפחות כעס. זה חשוב מאוד לשים לב גבולות. זה גם ייגן עליה מלהזיק לסביבה ולעצמה. זה חשוב במיוחד לקראת התינוק שיבוא הביתה שתדע שאסור לפגוע בו פיזית גם אם ירגיז אותה. המסר אליה בעצם אומר שמותר להרגיש הכל, והיא תקבל הבנה ותמיכה, ובו בזמן אסור לפגוע ולהרביץ. נסי את הדרך הזאת. וספרי לי איך מתקדם.

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים