פיצול

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

11/09/2007 | 23:26 | מאת: שלי

ד"ר שלום למה הכוונה במונח הפסיכולוגי פיצול? כסוג אולי של מנגון. אני לא מתכוונת לפיצול אישיות. תודה

13/09/2007 | 08:44 | מאת: ד"ר עופר שמגר

שלי שלום, ישנם לפחות שלושה שימושים במונח "פצול" בפסיכולוגיה. הכי נפוץ- הכוונה לפיצול שעושים חולים עם הפרעות אישיות מסויימות (בעיקר הפרעת אישיות גבולית ונרציסיסטית) והסתכלות על העולם בשחור ולבן. טובים ורעים. יש אצל אנשים אלו קושי לבצע אינטגרציה של האדם העומד מולם כיצור מורכב שיש בו גם חלקים טובים וגם רעים, והם רואים או את הטוב או את הרע- בלי יכולת לראות את שני הצדדים ביחד. שימוש נוסף במושג- פיצול ברמת התודעה- נקרא גם פיצול הוריזונטלי. זהו בעצם המנגנון שמעביר חוויות קשות מהמודע ללא מודע. שימוש אחרון- פיצול ורטיקלי. זהו המצב שקורה ב"פיצול אישיות" בו ישנם שני מצבי תועה המתקיימים במקביל באותו אדם. ברמה הרבה יותר קלה כולנו מכירים את זה כתופעה שקורית למשל בזמן נהיגה, כשהמחשבות נודדות למקום אחר ואנחנו ממשיכים לנהוג כמו אוטומט, ואף מגיעים הביתה בלא ששמנו לב לדרך. מקווה שכעת זה קצת יותר ברור. שנה טובה!

13/09/2007 | 10:21 | מאת: שלי

אני מרגישה שאני חייבת להתייחס לדבר שמקומם אותי. הצורך בתיוג בפסיכאטריה, הכנסה לתת מגירות, ותתי מגירות בשל מוגבלות חברתית של עצמה. דיברת על פיצול למשל, בהקשר של הפרעות אישיות גבולית ונרציסיסטית- ראיית האדם שעומד מולם כטוב או רע, חוסר יכולת לראות את המורכבות באדם ולעשות אינטגרצייה, עד פה, הכל טוב ויפה, האומנם? אני אתן לך דוגמא להמחשה: בתחום האהבה וזוגיות למשל- כאשר האהבה פורחת, רואים רק את החיובי, נכון? בתחילת יחסי האהבה מודגש רק החיובי, לא רואים את השלילי- או מתעלמים ממנו, כאילו לא נודעת לו חשיבות. רק לאחר נישואים וחיים יחד, מתחילים לראות את כל אותם דברים אצל בן- הזוג, שבתחילה היינו עיוורים אליהם (הדברים הרעים). כעבור זמן מה מתחילים להתמקד בדברים השליליים. גם כאשר בן- הזוג מנסה להשתנות, לא רואים את השיפור ולא מתייחסים אליו. זה דפוס התנהגותי מאוד שכיח- אם כך, כולנו סובלים מהפרעת אישיות גבולית או נרציסיטית. ואני שואלת - האם זו לא דרך מעוותת של הפסיכיאטריה "לתקן את העולם"? כשנהיה לראש ולא לזנב חג שמח! שלי

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה