הרצון עז לשליטה והפחד לאבד אותה

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

02/11/2007 | 14:05 | מאת: שליטה

שלום דוקטור יקר! שמי רונן ויש לי חרדות רבות שאני במצב בו אין לי שליטה לדוגמא: קשה לי ללכת למקומות ולפגוש אנשים אם אינני יודע אם יאהבו אותי שם או לא. קשה לי לאכול כי אני מפחד לאבד שליטה על הבטן השטוחה שלי , אני מפחד להשמין פתאום ואני כבר מאוד מאוד רזה עם 5% שומן אבל עדיין מפחד. אני מפחד לא להירדם בלילה כי על השינה אין לי שליטה. (מה שמקשה על השינה מן הסתם..) רוב היום אני עסוק ללא הפסקה במחשבות , שבהם אני מנסה לפתור בעיות ולהוכיח לעצמי שהכל בשליטה והכל בסדר...אני כל הזמן בונה תאוריות אינטלקטואליות על הכל... וכמעט שלא קשור לרגשותיי... כמובן שאני מאוד דואג לבריאות שלי , כי להיות חולה זה לא מצב שבו אתה הכי שולט במה שקורה.. מיותר לציין שאין לי מצב טוב כמעט כי אי אפשר להיות כל הזמן בשליטה וזה מפריעה לי בכל הספקט בחיים... למה נובע הרצון העז הזה לשליטה? מה הטיפול במצב כזה?

03/11/2007 | 23:06 | מאת: ד"ר עופר שמגר

רונן שלום, נדמה לי שלא סתם פנית לכאן, כי באיזשהו מקום אתה מבין שמה שקורה לך יצא קצת מפרופורציות. אתה נורא רוצה להיות בשליטה- אבל בעצם איבדת שליטה על חייך. אתה לא באמת יכול להחליט מה לאכול- כי אתה חייב לאכול מעט ודיאטטי. אתה לא באמת יכול להחליט לאן ללכת, כי אתה חושש מהמפגש עם האנשים החדשים. ואתה לא יכול לשלוט במחשבות שכל הזמן רצות לך בראש. איבדת שליטה.... אבל אתה יכול לחזור להיות בשליטה אמיתית. זה דורש השקעה מסויימת, אבל זה שווה. ישנן שתי דרכים עיקריות לשינוי. האחת היא טיפול קוגנטיבי-התנהגותי. בטיפול כזה אתה בוחן יחד עם המטפל את דפוס המחשבות שלך ולומד דרכים לשנות אותן ולחזור לשליטה, דרך הרבה שיעורי בית ועבודה עצמית. בטיפול הזה לא נכנסים לעבר, ולא למערכות היחסים עם ההורים, אלא מתמקדים במה שמפריע לך עכשיו. חשוב ללכת למטפל שמתמחה בטיפול קוגניבי התנהגותי, ולא למטפל שעוסק "גם בטיפול כזה". אפשרות שניה היא טיפול תרופתי. התרופות, כמו תרופות ממשפחת ה- SSRI, מורידות חרדה ועוזרות לך לשלוט במחשבות, במקום שהמחשבות ישתקו אותך. התרופה יכולה לשמש כלי נשק בידך מול התופעה הלא רצויה ששולטת כעת בחייך. כשאתה לוקח טיפול תרופתי אתה בעצם מחזיר לעצמך את השליטה כי אתה בוחר, כן בוחר, לקחת את הטיפול, ואתה מחליט איך יראו חייך. שני סוגי הטיפול יעילים מאד, והשילוב בין טיפול קוגנטיבי לטיפול תרופתי הוא הכי יעיל. תבחר מה מתאים לך, ותתחיל לשלוט באמת על חייך. המון הצלחה!

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה