רסיטל

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

02/10/2007 | 03:55 | מאת: ערן

שלום האם אתה יכול לתאר לי מה בדיוק עושה התרופה הספציפית רסיטל במוח? ואיך ועל מה זה משפיע בהתנהגות של האדם שמשתמש בה?

02/10/2007 | 20:21 | מאת: ד"ר עופר שמגר

ערן שלום, רסיטל גורם לעליה ברמת נוירוטרנסמיטור (חומר המקשר בין תאי עצב) בשם סרוטונין, ע"י כך שהוא מונע את ספיגתו חזרה לתא העצב. באופן נורמלי תאי עצב מסויימים מפרישים סרוטונין כאשר הם רוצים לתקשר עם תאי עצב אחרים. הסרוטונין מופרש ומיד נספג חזרה ע"י התא שהפריש אותו, כך שהוא משמש לקישור בין התאים לחלקיקי שניה. בדיכאון יש ירידה בכמות הקולטנים לסרוטונין, כך שהתא הקולט בעצם "חש" כאילו הופרש פחות סרוטונין. התרופה, כאמור, מעכבת את הספיגה חזרה של הסרוטונין, כך שהוא נשאר יותר זמן באיזור התא הקולט, ויש לו יותר אפשרות להשפיע, למרות שכמות הקולטנים קטנה. באופן זה נוצר פיצוי לחסר הקולטנים. אנחנו יודעים שירידה בפעילות של התאים העובדים על סרוטונין קשורה למצבי דיכאון וחרדה, ולכן העלאת הסרוטונין עוזרת להפרעות אלו. התרופה בד"כ לא משפיעה על התנהגות של אדם בריא, אלא רק משפרת מצב של מי שחולה. מבחינה זו אפשר להשוות את זה לפעולה של אקמול, שמוריד חום גבוה, אבל מי שחומו תקין לא יושפע מהאקמול (החום לא ירד מתחת לנורמה).

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה