צרבת מפתיעה :-)
דיון מתוך פורום כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב
בן 28, משקל תקין, בריא, אין שום בעיות פרט לנושא הצרבת. לפני מספר שנים התחלתי להרגיש בצרבות מידי פעם, ועם הזמן התדירות הולכת ומתגברת. ניסיתי להבין מה בדיוק גורם לצרבת מבחינת תזונה, והגעתי למסקנות הבאות : לחם, פיתות וכו' - כל דבר שיש בו קמח - כמעט תמיד יגרום לי לצרבת. דברים עתירי שמן - מעלים מאוד את ההסתברות לצרבת. כמובן ששילוב של הנ"ל (כגון בורקס, שווארמה בפיתה וכו') - גורמים לצרבת 1. האם קמח ושמן (יחד ולחוד) ידועים בתור הגורמים לצרבת, או שזה לא ממש נפוץ ? 2. כמו כן, שמתי לב שכאשר אני אוכל הרבה, אז גם הסיכוי לצרבת עולה, האם זה ידוע ? אולי מכיוון שכשהקיבה מלאה מידי, קל יותר לחומצות לעלות מעלה ? 3. למרות המסקנות הנ"ל, לעיתים כשאני אוכל מוצרי קמח ו/או שמן, אין לי צרבת כלל, ולעיתים גם כאשר אני אוכל דברים אחרים לגמרי, יש לי פתאום צרבת, כך שלא ממש ברור מה הטריגרים. האם יש בדיקה רפואית שניתן לבצע, ע"מ לאבחן במדויק את כל הרכיבים הגורמים לצרבת, ע"מ שאוכל להמנע מהם ? 4. האם עדיין קיים הניתוח המטפל בשסתום הסורר לנטרול בעית הצרבת ? אשמח לקבל פרטים. כמובן שנ"ל אינו תחליף לייעוץ רפואי מסודר (שיבוצע), אלא רק דיעות כלליות ולא מחייבות. תודה רבה.
למרבית האנשים הבריאים יש מידי פעם צרבת ורפלוקס טבעי (רפלוקס הינו החזר מיצי קיבה אל תוך הושט) וזה נחשב בגדר הנורמלי. ברור שישנם חומרי מזון מסוימים אשר גורמים לאותו שסתום בין הקיבה והתרסריון להפתח ולגרור את תופעת הרפלוקס. כאשר התופעה מתרחשת לעיתים קרובות והיא קשורה בגרימת דלקת בושט המאובחנת בבדיקה הנקראת גסטרוסקופיה, כי אז יש צורך בהתחלת בירור על מנת לקבוע אם אותו סוגר פועל כראוי או לחילופין אם תופעת הרפלוקס הינה משמעותית. טיפול ע"י תרופות מסוג חוסמי תעלות מימן כמו אומפרזול או אומפרדקס הינן יעילות במידה רבה לנטרול תופעה זו ולהעלמת תחושת הצרבת וזאת בנוכחות רפלוקס משמעותי או סוגר פגום. הניתוח לתיקון הסוגר ההחלט עדין קיים ונעשה בשיטה הלפרוסקופית. החלטה על טיפול תרופתי או ניתוח שנויה במחלוקת ונלקחת על סמך נתונים נוספים כמו הממצאים בגסטרוסקופיה וגיל החולה.