אשלגן גבוה וירידה בתפקוד כליות

דיון מתוך פורום  רפואה דחופה

19/12/2022 | 01:11 | מאת: רבקה

שלום אישה מבוגרת עם רקע של יתר לח"ד וסכרת. מטופלת בסכרת במטפורמין במינון המקסימלי, 3 כדורים ליום, והמוגלובין מסוכרר באזור 6. מטופלת בכמה תרופות ללח"ד, ולפני כמה חודשים קיבלה תוספת של אלדקטון 25 מ"ג. בשגרה רמת קריאטנין 1.2 ורמת GFR באזור 45. בבדיקת דם אחרונה עליה ברמת קריאטנין 1.6, ורמת GFR ירדה ל-31 (אולי תוצאה של משהו שגרם לירידה הזו וזה יחלוף?) אשלגן גם היה גבוה - 6 נשלחה להיבדק במיון, אקג היה תקין, והומלץ להפסיק את אחת מהתרופות של הלח"ד (אלדקטון) בגלל האשלגן הגבוה. 1. אם המוגלובין מסוכרר באזור 6 זה נחשב שהסכרת מאוזנת או שיש עוד פרמטרים שיש להתייחס אליהם? והאם הבדיקה אמינה תמיד או שמושפעת מתפקוד הכליות וגורמים אחרים? 2. האם ברמת GFR של 31 מותר להמשיך במטפורמין במינון של 3 ליום? 3. כשמתחילים טיפול באלדקטון (כתוספת לטיפול בתרופות קיימות או כטיפול לב), האם מבצעים בדיקות דם זמן מה לאחר התחלת הטיפול כדי לראות מה התגובה או לא בהכרח? וכל כמה זמן עושים מעקב אלקטרוליטים ותפקודי כליות בזמן טיפול באלדקטון. במקרה הזה כאמור נעשתה בדיקת דם רק לאחר 3 חודשים מתחילת הטיפול (אולי היה משהו לא תקין...) תודה

אלדקטון מעלה את האשלגן , לכן הומלץ על הפסקתו או ירידה במינון . יש לבצע בדיקת אלקטרוליטים באופן תקופתי בגלל הטיפול באלדקטון ותרופות אחרות וגם בגלל הגיל ! ערכי המוגלובין מסוכרר מראים שהסכרת מאזנת יחסית .

מנהלי פורום רפואה דחופה