מינון פזיולוגי וסופר פזיולוגי של אינסולין

דיון מתוך פורום  סוכרת

31/07/2016 | 22:48 | מאת: דני

שלום ד"ר האם קיים מינון מסויים של אינסולין, מינון פזיולוגי, שמעבר לסף לא כדאי להזריק יותר ? כמה יחידות אינסולין מפריש לבלב של בן אדם בריא אחרי ארוחה וכמה ברמה הבזאלית ? האם מינון סופר פייזיולגי יכול להזיק ?

07/08/2016 | 21:22 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך דני, שאלת שאלות קשות. האינסולין מופרש מהלבלב משך היממה ובמהלך ולאחר ארוחה ועלית רמות בסוכר בדם הלבלב מגיב במהירות בתגובה בי-פאזית עם הפרשת אינסולין מוקדמת, מהירה וחדה מיד לאחר תחילת הארוחה ובשלב שני הפרשה מתונה יותר. הפרשת האינסולין הפיזיולוגית מסתיימת כאשר ערכי הגלוקוז בדם מתחילים לרדת. באדם בריא עולה רמת האינסולין הבסיסית עד פי 3-2 תוך שעה, וחוזרת לרמה הבסיסית אחר שעתיים מתום הארוחה. הבולי סוכרת מסוג 2 עם תנגודת בינונית עד קשה לאינסולין התגובה תוך שעה יכולה להגיע עד פי 5 מהרמה הבסיסית, ולחזור לרמה הבסיסי [שהיא כשלעצמה לגבוהה יותר] תוך שלוש שעות. האינסולין המופרש מהלבלה עובר תחילה לכבד ושם הוא נהרס בחלקו לפעמים יותר ולפעמים פחות, זה שונה מאד לאדם ומסוכרתי לסוכרתי. בדרך כלל בסוכרתי מסוג 1 שאין לו כלל פעילות לבלבית עצמונית, יש צורך להשלים על ידי מינונים "פיזיולוגים" של בין 0.3-05 יח' לק"ג משקל ליממה, ולעתים אף לתחום שבין 0.5 ל 1.0 יח' לק"ג משקל ביממה. נקודת הבקרה היא ההגעה לאיזון רמות הסוכר בדם על פני היממה, ולפי זה יש לנטר ולטטר את כמויות האינסולין המוזרק. לרוב בחסר מוחלט של לבלב המטופל מסתפק במינן סך יומי של כ 40 יחידות. במקרי סוכרת מסוג 2 עם תנגודת קשה לאינסולין הצריכה יכולה להגיע כד 150 יחידות במשך היממה. מתן אינסולין במינוני יתר עלו להביא להיפוגליקמיה קשה ומסכנת חיים לן יש למצוא את השילוב המתאים אישית לכל מקרה ומקרה, כאשר גורמים נוספים כמו נטילת תרופות פומיות, ארוחות והרכבן, פעילות גופנית, סטרס, וייצור הסוכר בכבד משפיעים על התוצאה הסופית של איזון או חוסר איזון מובהק.

מנהל פורום סוכרת