טרום סוכרת. מה ניתן לעשות מעבר לדיאטה וספורט?

דיון מתוך פורום  סוכרת

15/04/2016 | 18:50 | מאת: מצרף חדש כנראה

לדר שלום אני בן 45, בריא, ב 5 השנים האחרונות רמות הסוכר בצום 12 שעות שלי עלו מ 85 עד ל 112. יש לציין כי תוצאות הנעות בין 107 ל 112 נותרו קבועות ב 4 בדיקות דם שונות בשנה וחצי האחרונות (האחרונה הייתה 109). בדיקות A1C בהתחלה היו 5.5% אבל לאחר ששיניתי הרגלי תזונה (הפסקה מוחטת של כל מזון עם סוכר מוסף), בשתי הבדיקות האחרונות קבלתי 5.2% ו 5.1%. בדיקת סוכר שעתיים לאחר ארוחה עם פחמימות (אורז מלא, סלט, פרי) אצל האחות הייתה 129 ו 132 בשתי בדיקות האחרונות. אני במשקל תקין (גובה 186 ומשקל 85). רץ 10 ק"מ 3 פעמים בשבוע. אוכל מאד בריא כבר שנתיים (טבעוני, הפסקתי לאחות לחם, פסטה וכל דבר מבוסס קמח לבן או עם סוכר). לוקח המון תוספי מזון שאמורים להוריד רמות סוכר בהמלצת דיאטנית. רופא המשפחה אמר שיותר מזה אין מה לעשות. דרך כללית מושלם פניתי לפרופ' בכיר אנדוקרינולוג, שהמליץ לי לרכוש מד סוכר ביתי ולעקוב אחר רמות הסוכר. המליץ גם לשקול התחלת טיפול. הבעיה היא שרופא המשפחה מתנגד לטיפול וגם מסרב לתת לי מרשם למד סוכר. אבר שאין לכך שום תועלת ושאין מה לעשות, היות ולאבי יש סוכרת סוג 2 מגיל 50, אז אני גם אפתח את המחלה ושזה בלתי נמנע. האם יש מה לעשות מעבר לדיאטה וספורט מוגבר שלא ממש עוזרים (אולי עושרים כדי לעצור את ההדרדרות אבל לא נראה שהם מחזירים את המצב לקדמותו). האם מומלץ להתחיל לקחת טיפול תרופתי וכיצד אפשר לעשות זאת אם רופא המשפחה עקשן וחושב שאין דרך חזרה? אגב מהי תוחלת החיים של סוכרת סוג 2. המנתי שהרוב מתים מכשל כלייתי בגיל 60 עד 70 לערך. האם יש דרך למנוע את הבלתי נמנע? תודה וחג שמח

17/04/2016 | 13:21 | מאת: איציק

מאיפה הבנת ש"הרוב מתים" עד גיל 70?

18/04/2016 | 12:58 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך קדם סוכרת שמתבטא כמו אצלך ברמות סוכר בצום בין 100 ל 126 הם מצב מעבר מטבולי בין מצב תקין למצב סוכרת "של ממש". שינוי הרגלי חיים, שמירה על דיאטה ופעילות גופנית קבועה מתונה, שמירה על משקל, דיאטה ללא סוכרים זמינים ושילוב של טבלית מטפורמין בערב אחר האוכל מסייעים למניעת המעבר ה"טבעי" לסוכרת של ממש , ומונעים אותו למספר שנים טובות. לכן רצוי שיהיה לך מכשיר למעקב כל שלושה ימים, וכן מומלץ שילוב תרופתי כנ"ל. לא צריך להגזים -סוכרת מאובחנת בזמן ומאוזנת היטב תוחלת החיים היא קצת פחות משל הלא סוכרתיים. מי שמעשן- נמצא בסיכון גבוה יותר..

18/04/2016 | 14:39 | מאת: מצרף חדש כנראה

המלצתך זהה לזאת של אותו פרופ' אנדרוקינולוג. הבעיה שאני פניתי אליו באופן עצמאי כרופא יועץ למבוטחי כללית מושלם ולא נשלחתי אליו עי רופא המטפל. הוא המליץ על כדור אחד טיפולי אבל רופא המשפחה התנגדת לכך בכל תוקף ואף תען שאני לא במצב של קדם סוכרת כי ערכי ה A1C שלי תקינים וגם רמות הסוכר שעתיים לאחר הארוחה הנמוכות מ 140 הן נורמליות לחלוטין. הוא מסבר לתת לי מרשם למכשיר (המכשיר לא יקר אבל לקנות את המחטים באופן פרטי זה לא זול בכלל). אני לא יכול לעבור רופא משפחה כי אני גר בקיבוץ מרוחק ויש שם רק מרפאה אחת עם רופא יחיד שנמצא 3 ימים בשבוע. יש לציין כי הרופא הוא פרופוסור בכיר ומנהל מחלקה בבית חולים ציבורי גדול ומומחה לתחום אחר ברפואה. הרופא מתגורר באותו קיבוץ ולכן משמש כרופא הקהילה שם כסוג של התנדבות. הוא מאד עקשן ובטוח בעצמו. אמר שטיפול תרופתי לפני התפרצות המחלה אינו יעיל ורק גורם לנזקים. הוא גם מתעקש שבדיקות דם ביתיות אינן יעילות ולא תורמות שום דבר לאדם שלא זקוק להזרקת אינסולין. גם אמר שהמכשירים הביתיים אינם מראים תוצאה מדוייקת ולכן מיותרים לגמרי לאדם שאינו סוכרתי. בדיקות דם אחת לחצי שנה מספיקות בהחלט במצבי לתענתו השאלה היא כיצד ניתן לעקוף אותו מבלי להחליף מרפאה כי זה מאד לא היה נוח לנסוע שעה לעיר סמוכה בשביל לראות רופא. גם רמות הכולסטרול שלי גבוהות (220 כולל, ו 130 LDL). רופא המשפחה הקודם נתן לי סטטינים 10 מ"ג להיום שזה הוריד את הרמות הכוללות ל 165 אבל הרופא הנוכחי הפסיק לי את הסטטינים ומסרב להחזיר אותם. אמר שרמות ה HDL שלי 68 גבוהות מספיק כדי לפצות על ה LDL אני לא זקוק לסטטינים. כפי שאמרתי, רופא מאד דעתן ועקשן שנוטה לזלזל בכל הרופאים האחרים. כאשר אני אומר לו שרופא מומחה יועץ באינטרנט תוען אחרת, הוא עונה בזלזול שרופא שמכבד את עצמו לא נותן עצות באינטרנט מבלי לראות את הפציינט. הוא מתנגד לדעה שרמות סוכר מעל 100 הם קדם סוכרת. אמר שעד לפני עשור 110 היה הגבול העליון ושהרמות שלי רק נושקות לגבול העליון. מבחינתו קדם סוכרת זה מעל 110 ב 3 בדיקות רק בשילוב של רמות בצום מעל 140 ו A1C מעל ל 5.7% גם ב 3 בדיקות שונות. כל עוד וזה לא קורה, אני במחינתו עדיין קדם סוכרתי אם אני מתעקש לקבל אבחנה, אז לתענתו אני במצב של קדם-קדם סוכרת וגם זה בספק. בקיצור, אני ממש חסר אונים כאן ואף שוקל לעזוב את הקיבוץ, רק שאשתי עובדת בו ומתנגדת לכך... שוב, רק אחזור על השאלה שלי: כיצד ניתן לקבל מרשם למטפורין מרופא אחר באופן ישיר ולא המלצה למרשם שהרופא המטפל אפילו לא הסכים לקרוא את סיכום חוות הדעת של האנדרוקינולוג בטענה שהוא לא שלח אוי אליו ולכן השעה שלו לא מעניינת אותו כלל... תודה

מנהל פורום סוכרת