מטפורמין, מיטוכונדריה, הפחתת גליקציה

דיון מתוך פורום  סוכרת

11/04/2016 | 08:34 | מאת: רותם

שלום רב, בת 69. בשנים האחרונות, תוצאות הבדיקות שלי היו סביב גלוקוז: 110, A1C: 6.1. רופאת המשפחה אמרה שזו כנראה קדם סוכרת, ואמרה לקחת מטפורמין, כמניעה. אבל קראתי שמטפורמין עלול לפגוע בתאי המוח, ולגרום לתמותה מוגברת שלהם. להלן קישורים למחקרים. אשמח מאד לשמוע את דעתך האמיתית בנושא. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/sri-sri040513.php (והלינק לתקציר בפאבמד / http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23583109 ) מטפורמין פוגע ביכולת הנוירונים לייצר אקסונים חדשים (stalks). ובנוסף, גורם שעמילואיד בטא יותר הורס סינפסות וזאת כי מאקטב ביתר את הקינאז AMPK, ובכך פועל כמו רוטנון, שמעכב את קומפלקס 1 במיטוכונדריה, ובכך פוגע בשרשרת העברת האלקטרונים, וגורם לפירוק המיטוכונדריה http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26816379 (זה מחקר שפורסם ב Science ) כלומר מטפורמין, גורם לאיקטוב יתר של הקינאזה AMPK. https://en.wikipedia.org/wiki/AMP-activated_protein_kinase#Function Recent research [22] has implicated overproduction of AMPK in the genesis of Alzheimer's disease. This has raised theoretical concern over the safety of Metformin. שאלותיי הם 1. לאור הסיכון האפשרי לתאי המוח, אני מתלבטת אם לקחת מטפורמין, היות שזה רק קדם סוכרת, ולא סוכרת. 2. הרבה פעמים רמות גלוקוז בדם לא היו כ"כ גבוהות, ובכל זאת A1C גבוה יחסית. א. האם יש גורמים נוספים שיכולים לגרום עודף סיכרור (גליקציה), חוץ מאשר רמות גלוקוז גבוהות ? ב. אילו מזונות או תרופות יכולות ישירות להפסיק את הגליקציה, חוץ מאשר להוריד את ייצור הגלוקוז העצמי בכבד ? תודה מראש

11/04/2016 | 12:30 | מאת: יוסי

12/04/2016 | 16:23 | מאת: איציק

אבל אם יש לך LDL גבוה תועלתו גדולה מנזקו (לדעת רוב הרופאים), על אחת כמה וכמה אם כבר יש לך סוכרת.

18/04/2016 | 12:44 | מאת: ד"ר יורם קנטר

הליפיטור לא מעלה את ההמוגובין המסוכרר.

16/04/2016 | 14:35 | מאת: רותם

היתה תקופה שלקחתי מטפורמין, והוא הצליח להוריד רמות הגלוקוז לסביב 90, אבל בכל זאת A1C נשאר גבוה. כך שלפחות במקרה הספציפי שלי, יש עוד גורמים בגוף שלי, שמעלים את הA1C . והייתי רוצה לטפל גם בהם, ולא רק ברמות גלוקוז. אז שאלותיי הן 1. אילו עוד גורמים ומנגנונים מעלים גליקציה של חלבונים בגוף, ומעלים A1C, חוץ מאשר רמות גלוקוז גבוהות ? 2. מה עוד אני יכולה לעשות, כדי להפחית את תהליכי הגליקציה בגוף, בנוסף להורדת רמות גלוקוז בדם (אקסוגני ואנדוגני) ?

18/04/2016 | 12:47 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך מה שגורם לגליקציה מוגברת של המוגלובין A1C או פרוקטוזאמין אלו הן רמות הגלוקוז בדם ולא שום חומרים אחרים. שמירה על כלכלה מאוזנת ללא סוכרים זמינים, ארוחות במועדן תחת יעוץ ומעקב דיאטני יסייעו בשמירה על רמות הגלוקוז בדם ולשפר את הגליקציה.

02/05/2016 | 21:11 | מאת: רותם שמעון

בכדי שבדיקת A1C תראה את ההשפעה האמיתית יש לערוך את הבדיקה רק לאחר תקופה של לפחות שלושה חודשים בהם נוטלים מטפורמין. אם לא דייקת בתקופה או בבדיקה רק בחלוף התקופה- ה A1C יראה נתון גבוה יותר, כי הבדיקה נותנת ערך ממוצע, ודי בחריגות מועטות ברמת הסוכר בכדי שהממוצע יוטה מעלה.

18/04/2016 | 12:42 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום לך יש הרבה מחקרים והרבה תיאוריות, אך נכון לעכשיו לא מקובל שלא לקחת גלוקומין בשלל חשש לאלצהיימר או למוח. זו עדיין התרופה הנפוצהביותר כיום לגבי סוכרת מסוג 2 או קדם סוכרת. ההמוגלבין A1C מבטא לא רק את סוכרי הבוקר הבודדים בנמדד אלא את ממוצע כל רמות הסוכר משך היממה , לפני, תוך כדי ולאחר הארוחות וסך הממוצע של כל הרמות הוא זה שבא חידי ביטוי.

מנהל פורום סוכרת