שאלה לגבי שומן טראנס

דיון מתוך פורום  דיאטה, תזונה והשמנה

10/04/2013 | 12:37 | מאת: ZVI

שלום. רציתי בבקשה לשאול בתור אחד שנזהר מאוד משומן טראנס: נודע לי לאחרונה שיש מלבד שומן הטראנס המוקשה מעשה ידי אדם המוכר לנו , שומן טראנס מהחי. האם באמת יש דבר כזה? ואם כן האם מזיק הוא מבחינה בריאותית בדיוק כמו השומן המוקשה?או שהוא יותר כמו שומן רווי.. תודה!

15/04/2013 | 10:59 | מאת: גלית אלדרוטי

שלום לך צבי, להלן מידע אודות חומצות שומן מסוג טראנס: חומצות שומן טראנס הן קבוצה של חומצות שומן בלתי רוויות, בעלות איזומריית טראנס. חומצות הטראנס יכולות להיות חד בלתי רוויות או רב בלתי רוויות. שומן טראנס מופיע באופן טבעי בכמויות זעירות בבשר ובמוצרי חלב של מעלי גרה. רוב שומן הטראנס הנצרך היום נוצר באופן תעשייתי כתוצאת לוואי של הידרוגנציה חלקית של שמן צמחי, במוצרים כגון מרגרינה. הידרוגנציה חלקית משנה את המבנה המולקולרי של השומן (מעלה את נקודת ההתכה ומפחיתה ריקבון) אבל התהליך מביא לכך שחלק מהשומן ששונה הופך לשומן טראנס. בשונה משומנים אחרים, שומני טראנס אינם חיוניים לבריאות האדם. אכילת שומני טראנס מגבירה את הסיכוי למחלת לב כלילית. מסיבות אלו ממליצים ארגוני בריאות ברחבי העולם שצריכתם של שומני טראנס תופחת לכמויות קטנות מאוד. שומני טראנס שנוצרים מהידרוגנציה חלקית של שמנים בדרך כלל מסוכנים יותר לבריאות מאלה שבטבע. כיום נקשרים שומני טראנס באופן גובר והולך למצבי חולי כרוניים. במספר מדינות מתקיים פיקוח מוקפד לגבי נוכחותם במזון ונדרש לציין את קיומם וכמותם על תוויות מוצרים. הם מהווים נושא מרכזי במספר תביעות משפטיות, בפרט כנגד רשתות מזון מהיר. חברות רבות מסלקות שומני טראנס ממוצריהן או מקימות פסי ייצור נקיים משומני טראנס. מבחינה כימית, שומני טראנס עשויים מאותן אבני יסוד כמו שומנים אחרים, אבל יש להם צורה שונה. במולקולות שומני טראנס, הקשר הכפול בין אטומי הפחמן (תכונה של כל השומנים הבלתי רוויים) הוא בתצורת הטראנס (מלטינית-בצד השני) ולא באותו הצד (ציס) כמו שומנים בלתי רוויים אחרים. הדבר גורם לצורה ישרה יותר, במקום מעוקלת, של המולקולה. בשל כך שומני טראנס צמיגיים יותר בדרך כלל, יציבים, ונקודת ההתכה שלהם גבוהה יותר. אנזים הליפאז האחראי לפרק שומנים, מותאם כנראה יותר לשומני ציס ועל כן שומני טראנס נשארים בזרם הדם זמן רב יותר ונוטים להצטבר בכלי הדם. בהצלחה!

מנהל פורום דיאטה, תזונה והשמנה