פורום תזונה טבעית
מנהל פורום תזונה טבעית
רציתי לברר לגבי שתית תה ירוק סגלותיו,האם אכן עוזר במחלות סרטניות,האם מותר לשתות תה לאחר ארוחה{ כי הדעה הרווחת שתית תה אחרי ארוחה מעכבת ספיגת ברזל}.האם מותר לשתות את התה קר.וכמה כוסות מותר לשתות ביום? תודה
אמיר שלום, לתה ירוק מיוחסות תכונות אנטי סרטניות ונוגדות חמצון. עם זאת הוא מכיל גם קפאין. אני ממליץ לא להסתמך על "תרופות טבעיות" (תה ירוק, יין אדום, קפה שחור, שוקולד חום וכד'), להשגת בריאות טובה, אלא על תזונה נכונה ואורח חיים בריא. אם בכל זאת החלטת לשתות, אפשר לשתות 3 כוסות בין הארוחות, לא קר מידי, לא חם מידי ולא ממותק בסוכר או בממתיקים מלאכותיים. בהצלחה צביקה קורן
אתמול קניתי בחדר הכושר משקה איזונטני כחול בשם perform 02 (גטורייד) ב10 שקלים. האם לדעתך המשקה הזה ספציפי באמת משקה שיכול לעזור מאוד או שזה משהו לא שווה בכלל? אני עוסק בכדועף האם את המשקה לקחת לפני (כמה זמן לפני) או אחרי האימון/משחק? תודה
שלום רון ממליצה לך להפנות את השאלה לפורום "אימון, כושר גופני ותזונה" באתר. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
שלום בשנים האחרונות אני סובלת מהתקררויות חוזרות מידי כמה חודשים המלוות בחום, סינוסים מוגלתיים וכן מתחושת צריבה בקיבה. אודה על הדרכה לתזונה המתאימה לבעיות אלו שתתרום לחיזוק המערכת החיסונית
חני שלום, ראשית, אין אפשרות לתת "הדרכה" רצינית במסגרת הפורום. את זה עושים בייעוץ אישי ולאחר תשאול מקיף. שנית, חיזוק המערכת החיסונית בגישת הבריאות הטבעית נעשה על ידי אימוץ תזונה נכונה (הימנעות ממזונות מזיקים, צריכת מזונות מועילים ומבריאים והקפדה על כללים בסיסיים לאכילה נכונה), פעילות גופנית סדירה ונמרצת, טיפול במתחים ובקונפליקטים, הימנעות מעישון ומאלכוהול ועוד. שלישית, במקרה שלך כדאי להתחיל בצום מיצים או בדיאטת אורז למשך כמה ימים ואחר כך להכניס תיקונים בתזונה. רביעית, אני מקווה שמתשובתי הבנת עד כמה זה לא רציני לקוות לקבל תשובה בפורום זה או אחר לבעייה שנמשכת שנים. בהצלחה צביקה קורן
שלום אודה לך מאד אם תוכל לייעץ ולהדריך מניסיונך האישי.
חני שלום, אני סבלתי מהתקררויות שהתחילו כנזלת והתפתחו לדלקות בגרון ומשם לשפעות פעמים מספר לברונכית ואפילו דלקת ריאות, כל זה היה במשך די הרבה שנים, נאמר לי כי אין מה לעשות וזה עניין של מערכת חיסונית חלשה... זה היה עד לפני כעשר שנים. במהלך העשר שנים האחרונות אומנם חליתי כשלוש או ארבע פעמים אבל מעבר לחום של יום אחד ופעם אחת בה היה לי סטרפטוקוקוס. כל שעשיתי היה להוסיף מספר תמציות לתזונה היום יומית שלי. מכיוון שבפורום הזה לא אמורים לקדם או לפרסם (כך אני מקווה) אני לא אציין כל שם פה וכמובן ניתן להתיעץ באיש מקצוע. אשמח לעזור או לתת לך פרטים נוספים באם תרצי בטלפון 054-9292-621 שיהיה יום נפלא
שלום רב לצביקה קורן. יש לי נשירת שיער מאוד מסיבית,ואני מאוד דואגת שאאבד את השיער אוכלת בריא ומאוזן -וכעת המליצו לי על תוסף בשם רוטס HR מה דעתך? תודה מראש גילה
גילה שלום, ראשית, השאלה עלתה ר ב ו ת בפורום הזה - תעשי חיפוש על "שיער" או "נשירת שיער". שנית, לפני שאת רצה לקנות את התוסף הזה כדאי שתבררי אצל רופא עור אם אין סיבה רפואית לנשירה. מתח מתמשך יכול לגרום לנשירה וכך גם חוסרים תזונתיים, במיוחד של ברזל ואבץ. אני ממליץ לאזן את התזונה לפני שלוקחים "תרופות טבעיות". בהצלחה צביקה קורן
להלן תפריט ארוחת הבוקר שלי- אשמח לשמוע אם לדעתכם כדאי להוסיף מרכיב נוסף, [הארוחה הבאה שלי ביום מתקיימת בשעה 12:30, גם אז אני לא ממש רעב...] א.2 כפות שיבולת שועל (לא גרוסה) ב.1 כף גרגירי פשתן טחונים במקום ג.20 גרם אגוזי מלך ד. 2-3 אגוזי ברזיל ה. חצי יופלה 3% או במתיקות מעודנת 1.5% ו. קצת חלב. *** מדי פעם אני מוותר על אגוזי המלך והברזיל, למרות שזה לא שכיח.
שלום אלעד באופן כללי נראה בסדר, הייתי ממליצה להגדיל את כמות החלבון (הכי פשוט לאכול יופלה שלם במקום חצי). כמובן שמאוד תלוי איך התפריט שלך ממשיך לאורך כול היום... מה מטרות התפריט, נתוני המשקל, מצב בריאותי וכדומה... בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
שלום, אני צריכה לקחת תוסף B 12 . רוב התוספים מכילים גם חומצה פולית . אני אוכלת מאוזן ולא חושבת שאני צריכה חומצה פולית,האם יש סכנה בעודף חומצה פולית ולמה בעצם הם משולבים ביחד? תודה .
קארין שלום, היום כבר ידוע שלא מומלץ לקחת B12 יחד עם חומצה פולית. רוב האנשים לא מבדילים בין "פולאט" שמקורו בצומח" לבין חומצה פולית שהיא מוצר סינטטי. עודף חומצה פולית אינו רצוי ועלול להזיק. ניתן למצוא בחנויות טבע כדורי B12 ללא חומצה פולית. מצורף קישור למאמר מקיף בנושא: http://www.tevalife.com/article.asp?id=3326 בהצלחה צביקה קורן
כל חודש אני סובלת מכאבי בטן חזקים ממוקדים כניראה בשחלה השמאלית(את השחלה הימנית הורידו לי לפני כ-5 שנים בגלל ציסטה) הבטן מתנפחת ואני מרגישה גם לחץ בשלפוחית השתן.כל חודש המחזור שלי עקבי. אני בת 54 . אשמח לקבל תשובה
שלי שלום, אין לי פתרון תזונתי לבעייתך, למעט הורדת כמות המלח (נתרן) בימים האלה וצריכת יותר ירקות ירוקים העשירים באשלגן. אלה תופעות מוכרות וייעלמו בקרוב, לאחר הפסקת המחזור. אני מקווה שאת במעקב ובקשר עם רופא/ת נשים. בהצלחה צביקה קורן.
שלום לכולם, אני צמחוני מזה שנה וחצי וכחלק מיצירת התפריט החדש שלי אני אוכל קערת דייסת שיבולת שועל ביום, למיטב הבנתי זו פחמימה מומלצת, רציתי לשאול איזה סוג עדיף לי לאכול , עד עכשיו קניתי בעדן טבע שיבולת גרוסה ומלאה ועשיתי דייסות מעורבבות עם שני הסוגים, מבחינה בריאותית, איזה סוג שיבולת הוא המומלץ יותר? תודה.
נועם שלום, אתה יכול לאכול פתיתים גסים של שיבולת שועל. הגרעין השלם מחייב בישול ארוך יותר. בהצלחה צביקה קורן
להלן תפריט ארוחת הבוקר שלי- אשמח לשמוע אם לדעתכם כדאי להוסיף מרכיב נוסף, [הארוחה הבאה שלי ביום מתקיימת בשעה 12:30, גם אז אני לא ממש רעב...] א.2 כפות שיבולת שועל (לא גרוסה) ב.1 כף גרגירי פשתן טחונים במקום ג.20 גרם אגוזי מלך ד. 2-3 אגוזי ברזיל ה. חצי יופלה 3% או במתיקות מעודנת 1.5% ו. קצת חלב. ז. כפית שומשום מלא (לא טחון) *** מדי פעם אני מוותר על אגוזי המלך והברזיל, למרות שזה לא שכיח.
אלעד שלום, אפשר לוותר על החלב ו"יופלה במתיקות מעודנת" ולהוסיף פירות או ירקות. כדאי לצרוך יוגורט עיזים. בהצלחה צביקה קורן
שלום אני נוטלת אנטיביוטיקה מסוג מונורול כבר מנה שניה ולאחר שטיפלתי בציפרדקס 5 ימים אוגמנטין 5 ימים וזינת 10 ימים וזריקות אמיקצין 3 ימים. האם כדאי לקחת קוזו מבושי? אם כן, כמה פעמים ביום? מה מומלץ לקחת במצב זה ?
רבקה שלום, לא הבנתי מה זה "קוזו מבושי"... משקה קוזו מועיל בכל מצב. במקרה שלך כדאי לקחת תוסף פרוביוטיקה איכותי, כמוסות חמוציות וקומפלקס B. כדי למנוע הישנות המחלה כדאי להימנע מסוכרים ומאוכל "זבל" ולצרוך מזון טבעי ואיכותי וסירופ או תוסף של חמוציות. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב אני טוחנת מידי יום 3 כפות של זרעוני שומשום מלא ומוסיפה לדייסת קווקר השאלה האם השומשום הטחון מספיק איכותי או שצריך להנביט את זרעוני השומשום כדי להפיק ממנו את איכות השומשום? מה דעתך? בתודה מראש ענת
ענת שלום, הטחינה של זרעוני השומשום מספיקה. אפשר גם להשרות או להנביט ואז צריך לטחון בבלנדר עם מים. זרעים מושרים או נבוטים תמיד איכותיים יותר. אני מקווה שאת עושה דייסת שיבולת שועל מפתיתים גסים ולא מ"קווקר" שזה מותג של חברה שמייצרת דייסת "אינסטנט". בהצלחה צביקה קורן
שלום , אני מטופל בפורזק (מינון 20) , וקלונקס (חצי מ"ג ליום) , עקב OCD וחרדות , במקביל גם עובר טיפול CBT . אני לוקח מולטי ויטמינים ואומגה שלוש (במינון גבוה) כל יום בנוסף . עקב לימודים וצורך ביכולת ריכוז ולמידה המליצו לי על תוסף טבעי שמכיל את החומר פוספטידיל-סרין . האם יש התנגשות בין הכדורים ? תודה.
לאלמוני שלום, בהחלט תיתכן אינטריאקציה בין החומר הזה לכדורים שאתה לוקח. מציע שתתייעץ עם הרופא המטפל ותקבל את אישורו. בהצלחה צביקה קורן
שלום ,אני בת 47 למעלה מ3 חודשים מרגישה שריפה בגרון,עשיתי גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה ,שללו חיידק והאבחנה היתה גסטריטיס.קיבלתי סותר חומצה אבל אני מרגישה בחילות כתוצאה מלקיחת התרופה אינני רוצה להשתמש בה .התחלתי שינוי תזונתי לכיוון מאכלים בסיסיים בנוסף המליצו לי על משקה אלוורה האם אני נוהגת נכון? או אולי זה בכלל תת חומציות איך יודעים?
גל שלום, אני ממליץ לטפל בבעיה בתזונה נכונה ולא באתצעות "תרופות טבעיות". נסי להקשיב הבוקר בעשר לרשת א' - אני אדבר גם על הנושא הזה. כדאי לפנות לייעוץ אישי ולא להסתפק בפורום. בהצלחה צביקה קורן
ראשית,תודה מראש על תשובה. שנית,אני לא יכול לשתות עם קפאין בגלל חומציות יתר בקיבה. רכשתי בגלל כך משקה שעורה נמס של חברת גרין פילד.משקה אורגני. האם זה בריא וטןב לגוף או שגם מעובד ולא בריא כמו שמוצג. חשבתי לרכוש קפה נמס ללא קפאין מסוג האג אך הבנתי שהוצאת הקפאין ממנו מלווה בהוספת חומרים כימיים וכבר עדיף לשתות קפה רגיל.האמנם יש נזק בצריכת קפה מסוג האג?
מנחם שלום, כפי שציינתי כמה פעמים, השתייה המומלצת היא: מים, תה צמחים ומיץ ירקות. כל השאר זה בגדר "פשרה" או מזיק. לגבי "נטול קפאין אני מסכים עם ההסבר שלך. בהצלחה צביקה קורן
שלום לצביקה מדובר באשה מבוגרת בגיל 75 עם אוסטואופרוזיס. בקשר לתוסף של ויטמין D, האם לא עדיף לשהות בשמש כל יום 10-15 דקות? כך בכל אופן שמעתי שהגוף שלנו מייצר כך את הויטמין בצורה הטבעית.או שבכל זאת כדאי בנוסף לשהייה בשמש, לקחת גם תוספת חיצונית של ויטמין זה? בתודה מראש על התשובה.
אמא טבע רצתה שנקבל את הויטמין מהעור ולא מהאוכל.זו הדרך הפיסיולוגית לקבלתו. נטילה דרך הפה גורמת לקפיצות ברמתו בדם לעומת חשיפה לשמש.ישנם אף הטוענים שזה עשוי לתרום לאטריוסקלרוסיס. יתרה מזאת, חלב אם למשל אינו מכיל כלל ויטמין די מסיבה זו.כל הויטמין הנחוץ לתינוק עד אשר נחשף לשמש מקורו ממצבורים בגופו מתקופת ההריון שהועבר אליו מהאם.
שרה שלום, אילו השהות בשמש הייתה מספיקה לא הייתה "מגיפה" של חוסר בויטמין D בארץ ובעולם. רובנו לא נחשף לשמש בגלל ביגוד, עיסוק, שחמוש בקרם הגנה וכד'. אני מציע לך לעשות ניסוי - לחשוף את גופך לשמש (לפחות ידים ורגלים ואם אפשר יותר) למשך 10 דקות בקייץ ו 20 דקות בחורף (ללא "מסנני קרינה", או קרם כלשהו) ואחרי 3 חודשים לבצע בדיקת דם. אם הרמה נמוכה - לקחת תוסף. לאישה במצבך מומלץ לקחת לפחות 4,000 יחידות בינלאומיות. קחי בחשבון שאת צריכה לטפל בבעיה גם בתזונה, תוספי סידן, פעילות גופנית ועוד. ויטמין D הוא רק אחד מהכלים. בהצלחה צביקה קורן
שרה שלום! אם היינו צמחים היינו מקבלים יסודות קורט כמו ויטמין D הישר מהשמש. מכיוון שהשמש עבורינו רק מעבירה ויטמין D למצב אעקטיבי אנו חייבים לקבל אותו מתוספי תזונה. יש דרך הכי קצרה ובטוחה לקבל את הויטמין ללא שהיה מסוכנת בשמש!!!!! מדובר בטיפות של ויטמין D מסיסות במיים, מה שיאפשר לך גם ספיגה טובה וגם בטוחה ביותר. איילהל
לא מבינה את המניע של הממליצים לקחת תוסף ויטמין די במקום לקבלו ישירות מהשמש. אין בכלל ספק שעדיף לקבל את הויטמין משיזוף מבוקר מהשמש - כ20 דקות בשעות הצהריים , או אפילו פחות בקיץ , כל יום ככל האפשר. אם רוצים אז אפשר בהחלט למצוא את הזמן לשהייה בחוץ על מנת לספוג את הוטמין מהשמש . מומלץ גם לא להתקלח באותו יום עם סבון על מנת לא לבטל את פעולת הספיגה בעור . הערך הבריאותי של הויטמין נמצא במיוחד מקבלתו מהשמש !! כל מי שממליץ אחרת חשוד באינטרסנטיות. בחורף אולי אפשר לחשוב על תוסף לשם חיזוק. באביב ובקיץ פשוט צאו לשמש , לים ושם תקבלו מנה בריאה של ויטמין.... אבל שוב, לזמן של לא יותר מחצי שעה .
שלום רב האם עלי מנגולד מעכבים ספיגת סידן? למרות שעד כמה שידוע הם מכילים סידן תודה מראש אביבה
אביבה שלום, עלי מנגולד טריים מכילים חומצה אוקסלית שמפריעה לספיגת סידן. חימום ובישול מנטרל את החומצה הזאת ולכן אין בעיה לאכול עלי מנגולד מוקפצים או מבושלים. גם לעלים הטריים תועלת רבה. הם עשירים בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. בהצלחה צביקה קורן
אבי אושפז בעקבות חוסר אשלגן מה צריך להוסיף במזון האם התרופות שהוא מקבל בגילו 60+ גורמות לאיבוד אשלגן?
תמי שלום, ירקות, פירות שקדים ואגוזים מכילים אשלגן. לא כתבת אילו תרופות הוא לוקח, אבל ישנן תרופות שעלולות לפגוע בתפקוד הכליות ומכאן לשיבוש במאזן האשלגן בדם. זאת לא שאלה לפורום - תתייעצי עם הרופא המטפל, או תזונאית בבית החולים. בהצלחה צביקה קורן
אומרים שאפשאר כחצי שעה לפני פעילות ספורטיבית לצרוך פרי וכל הזמן מזכירים את הבננה ואת התמרים,האם אפשאר במקום זה לאכול תפוח ירוק או שלא? תודה
שלום שבתאי אפשר אך פחות מומלץ עקב כמות הסיבים הגבוהה שמכיל התפוח. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
אם אני רגיל לצרוך פרי לפני האימון ויש לי אפשרות לאכול רק תפוח אז עדיף כן לאכול מאשר לא?
שמעתי את צביקה קורן ממליץ בתוכנית רדין על תוסף ויטימין D שאינו מכיל תוספים מזיקים ונדמה לי שצינת שהוא בריכוז של 100 יחידות . אשמח אם תוכל להפנות או לציין את שם המוצר/חברה. בתודה
שאול שלום, זה לא משנה מה שם החברה. תבקש בחנות טבע או בבית מרקחת ויטמין D ללא תוספת של ממתיקים, צבעי מאכל, חומרים משמרים וחומרי טעם. בד"כ יש בזה 200 יחידות, כך שכדאי לקחת 5-10 טיפות לפחות. בהצלחה צביקה קורן
בישול כמות גדולה (6 ליטר) של ירקות קפואים ורגילים יחד נמשך זמן רב (גם עם קודם מרתיחים את המים ורק אח"כ מוספים את הירקות. האם בישול כמות גדולה זו של 6 ליטר בסיר לחץ תתן שיפור תזונתי בריאותי באיכות הירקות בגלל קיצור משמעותי בזמן הבישול? אידוי לא ניתן לביצוע כי חלק מהירקות נשארים קשים בתודה
שאול שלום, בישול בסיר לחץ מקצרת את משך הבישול ולכן אפשרית ומומלצת. בהצלחה צביקה קורן
האם ללקיחת אומגה 3 ןכמוסות שום-קיוליק השפעה הדומה לאספירין?
רחל שלום, ישנם מזונות כמו: שמן דגים, שום, בצל, ג'ינג'ר ועוד שיש להם השפעה על דילול הדם. אין להם השפעה כמו אספירין, אבל מי שלוקח אספרין צרילקחת בחשבון את העובדה הזאת. בהצלחה צביקה קורן
אני צורכת בנפייבר כבר שנה וחצי, האם יש בעיה להמשיך להשתמש במוצר בזמן ההריון?
שלום אין בעיה, את יכולה להמשיך לצרוך בזמן הריון ובהמשך גם במשך תקופת ההנקה. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
לצביקה קורן היקר, קודם כל אני מתנצלת, לא התכוונתי להכניס אף אחד ללחץ כתוצאה משאלתי, שכן זה כנראה נובע מאיזשהו "חוסר אונים" כלשהו מחוסר ההבנה שלי בנושא ושנית, נראה לי שיצא לך רק טוב מזה שנכנסת ללחץ. כי אני משוכנעת שכעת התשובה ברורה ומובנת יותר לכל השואלים בנושה זה. אז לסיום, תודה רב על התשובה המובנת באמת, יום טוב והרבה בריאות!!
אני לא ממש נלחץ... אני פשוט לא אוהב את צורת ההתנסחות הזאת... שמח שעניתי על הציפיות שלך.
צביקה היקר, אני נהנית מאוד לקרוא את תשובותיך כאן בפורום. לשאלתי - אני נתונה במשבר של דיכאון מזה כחצי שנה. אני מסתייגת מטיפול תרופתי ולכן נמנעת ממנו. תזונתי אינה טובה, אני שוקלת מעבר לתזונה צמחונית בריאה. האם שינוי תזונה לכשעצמו יכול להשפיע לטובה על הדיכאון? נעזרתי בטיפול רפלקסולוגי ממושך - ללא הטבה. מהן המלצות הנטורופתיה במצבי דיכאון ואילו טיפולים מהרפואה המשלימה עשויים לסייע<? דיקור? תודה מראש, ליילה
ליילה שלום, ראשית תודה על המשוב החיובי. שנית, שאלתך היא דוגמה טובה לבעיה שלא מתאימה לפורום. לפעמים אין ברירה וצריך לקחת תרופות... במיוחד אם מדובר בדיכאון מתמשך. כמובן ששינוי תזונתי בשילוב צמחי מרפא, תוספים וטפול מגע כלשהו (שיאצו, עיסוי, רפלקסולוגיה וכד') יכול להועיל, אבל כאמור זה תלוי ברמת המשבר שלך ובסיכויים לצאת ממנו. אני מציע שתפני ליעוץ אישי בתזונה טבעית או בנטורופטיה ואל תסתפקי בפורום זה או אחר. אל תסתפקי במישהו שיציע לך רק "תרופות טבעיות" - צריך לטפל בבעייה בצורה הוליסטית בכל המישורים והמימדים. אשמח לנסות לעזור לך. (אני בדרך כלל לא נוהג להציע את עצמי, אבל אולי ביחד נוכל לקבוע מסלול טיפולי שיתאים לך). בהצלחה צביקה קורן
אשמח לדעת דעתכם, מומחי הפורום,על שימוש בפטריה הזו. תודה מאד :-)
דפי שלום, אפשר להשתמש. אני אישית לא ממליץ ולא מעודד להשתמש ב"תרופות טבעיות" וכבר כתבתי על זה הרבה בפורום הזה. כדי להשיג בריאות טובה צריל לאכול נכון, להתעמל ולטפל במתחים. בהצלחה צביקה קורן
לטובה בר שאן שלום. האם ישנה תשובה חד משמעית וברורה לגבי משקה צ'קו של שטראוס. כל התשובות שנתקלתי בהן עד היום הן לא חד משמעיות כגון: אני חושב... אני לא בטוח.... לא ידוע לי על נזקים .... האם משה צ'יקו בריא והאם מותר לצרוך אותו בהיריון? אנא תשובה עד כמה שאפשר ברורה ומדוייקת, כי מהתשובות שמפורסמות עד כה, אי אפשר לדעת אם אכן זה טבעי ובריא או שלא כל כך ידוע. בכבוד רב שרה ?
שרה שלום, ראשית טובה בחופשה - את יכולה להמתין לשובה ואז אולי תקבלי תשובה "חד משמעית וברורה" ו"ברורה ומדוייקת". כשאני מקבל בקשות לתשובות "מוסמכות, מנומקות ומקצועיות" אני נכנס ללחץ... בינתיים אני יכול לומר לך שצ'יקו זה לא משקה בריאות! אמנם יש בו נוגדי חמצון, אבל כל מזון קלוי אינו בריא ומכיל חומר החשוב כמסרטן (בנזופירן -4). קפה זאת דוגמה טובה. צ'קו זה מזון תעשייתי מעובד שמכיל דגנים קלויים. השתייה המומלצת בגישת התזונה הטבעית היא: מים, תה צמחים ומיץ ירקות. אפשר "להתפשר" ולשתות סודה, בירה שחורה, מיצים "טבעיים" שמוכרים בסופר ו..צ'יקו. כדאי מאד להימנע ממשקאות "קלים" ומוגזים, משקאות "דיאט", משקאות אנרגיה, אלכוהול, קפה (רגיל ו"נטול"), קקאו, תה רגיל. מקווה שהתשובה שלי מספיק ברורה. בהצלחה צביקה קורן
לצביקה שלום, קראתי את תשובתך לגבי משקה צ'יקו של שטראוס וקצת נבהלתי כי אני שותה משקה זה בקביעות .האם תשובתך לגבי הצ'יקו ( של שטראוס) מתאימה ונכונה גם לצ'יקו - אבקה להכנת משקה צ'יקוריה של עלית? ברכיבים כתוב: 100% ציקוריה (עולש) וכן מצויין שהוא משקה המכיל סיבים פרה ביוטיים?! ממתינה לתשובתך תודה מראש
האם קיים דבר כזה בורגול מחיטה מלאה ובורגול מחיטה לא מלאה?
יפעת ששלום התשובה חיובית - תבדקי בחנויות טבע בהצלחה צביקה קורן
לצביקה קורן שלום רב, ראשית תודה לתשובה כול כך מהירה, בהמשך לענין הטחינה התכוונתי לטחינה אתיופית(אמארה)עשויה משומשום מלא מונבט שמכילה 600 מ"ג זרחן ו-1000 מ"ג סידן,ב-100 גר' של טחינה. האם במקרה זה לא מזיק הזרחן? בדרך כלל הייתי משתמשת בטחינה משומשום מלא אורגני של אדמה שם לא מוזכר בכלל זרחן, מה דעתך?מה עדיף ? ושוב מודה לך מאוד לתשובה דליה
דליה שלום, הזכרתי את הטחינה האתיופית בהקשר של החומצה האוקסלית. בכל טחינה יש זרחן - תבדקי בתווית. לפעמים לא כותבים. הטחינה האתיופית נחשבת טובה מאד. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, האם מיכלי המים הביתיים המחוברים לצנרת המים כמו תמי 4 הם מים איכותיים יותר ממי ברז.
כן, גם לי חשוב לדעת. בעלי רוצה לקנות את המתקן החדש של אלקטרה. הוא נורא התלהב מהמסנן שלו - היחיד בארץ שיכול לסנן גם מתכות כבדות (עופרת וכספית) ואפילו כלור. אני לעומתו לא רואה שום בעיה עם מי ברז. זה באמת עדיף?
שלום רב, אני ממליץ להשתמש במסנן מים שיש בו פילטר פחם ומנורה אולטרה סגול וכל אמצעי אחר שמפחית את כמות החיידקים, המתכות המזיקות (כלור, פלואור, קדמיום, כספית ועוד) וחומרים מזיקים אחרים. ראוי לציין שרשויות הבריאות בארץ ממליצים להשתמש במי ברז. בהצלחה צביקה קורן
שלום דפנה, איכות המים בישראל היא טובה ועומדת בדרישות המחמירות של "תקנות בריאות העם למי שתייה". ספקי המים בפיקוח משרד הבריאות נדרשים לעמוד בתקנות אלו ובמקרה שנמצאת חריגה הבאר נסגרת, כך שאנו שותים מים מפוקחים מבוקרים ואיכותיים. מטהרי המים של תמי 4 עומדים בדרישות ובתקנים המחמירים שנדרשים לצורך כך, כגון תקן 1505 לקטגוריות של סינון וטיהור מטהרי המים של תמי 4 מסננים חלקיקים כגון חול אבנים וכדומה וגם סינון כימי (לספיחת הכלור, חומריים כימיים וטעמי לוואי). טיפול נוסף במים נעשה באמצעות מנורת UV לקטילת חיידקים ניתן לפנות לאתר משרד הבריאות ולאתר מכון התקנים לצורך קבלת פרטים רשמיים נוספים בנוגע לתקנים השונים ולאיכות מי השתייה. המשך יום מהנה, בברכה, ליאת, שירות תמי 4
לצערי תמי 4 לא מסנן את הפלואור המזיק.
שלום רב, רציתי לשאול לגבי טחינה גולמית משומשום מלא ומונבט שמתי לב שברשימת המרכיבים מופיע בין היתר זרחן בכמות של 600 מ"ג ל-100 גר' של טחינה(כמובן יש 1000 מ"ג של סידן באותה כמות של טחינה) השאלה היא אם אין כאן בעיה של ספיגת סידן?? תודה רבה לתשובה דליה
דליה שלום, זרחן, במינון הנכון, חיוני לבריאות העצם ואף מרכיב אותה. בכל מזון בו יש סידן ומינרלים אחרים יש גם זרחן. כאשר יש יותר זרחן מסידן, כמו בבשר ודגים, זה בעייתי. אגב, בטחינה רגילה יש חומצה אוקסלית שמפריעה מאד לספיגת הסידן. בטחינה האתיופית (אמארה) ובטחינה משומשום מונבט, אמורה להיות כמות קטנה מאד של החומצה. בהצלחה צביקה קורן
היי רציתי לדעת מה המינון המומלץ של לגלטומין לחיזוק מערכת חיסונית וחיזוק תפקודים קוגנטיביים כי אני מבין שיש כמוסות שמכילות 500 מ"ג ויש אבקות שכל מנה מכילה 5 גרם ואפילו אנשים אומרים שאפשר לקחת 20 גרם ביום. אז מה באמת נכון ובבקשה אל תאמרו לי לקחת את זה מהתזונה כי אני רוצה תוסף בכל זאת :) ?? תודה רבה
איתן שלום, אני לא מתמצא במינונים של התוסף שציינת, אבל אני חושב שאתה עושה טעות. יש 22 חומצות אמינו והן פועלות בסינרגיה ובאיזון. לקיחת תוסף במינונים שציינת עלולה לגרום לחוסר איזון ולנזקים בריאותיים. אם אתה מתעקש לקחת תוסף ולא לקבל את כל חומצות האמינו מהמזון, לפחות תיקח תוסף שמכיל את כל חומצות האמינו. האם תיקח את התוסף הזה במשך כל חייך? האם חשבת מה יקרה כשתפסיק לקחת? בהצלחה צביקה קורן
אימי בת 76 לאחר ארוע מוחי קשה (מזה שלוש וחצי שנים),ועקב מצבה, רוב היום ישובה על כסא גלגלים, באחד מאישפוזיה בביה"ח,חזרה עם דלקת בשתן ומאז חדשות לבקרים הדלקת חוזרת, הגענו לאחרונה למצב שהיא מקבל אנטיביוטיקה בשם זינט למשך 10 ימים וכשנגמר התחילו לתת לה טיפול מונע בזינט,פעם ביום. נאמר לנו שאם הדלקת תחזור, אין יותר מה לעשות. שאלתי: האם זינט היא אכן טיפול מונע? ומה האפשרויות העומדות בפנינו אם הדלקת תחזור... האם קיימת אנטיביוטיקה מסוג אחר שיש לה השפעה חזקה על דלקות בשתן? תודה רבה
יקירה אינני יודעת אם אוכל לעזור לאמא. אני באה ממקום של מי שסבלה שנים ארוכות מדלקות בדרכי השתן. בעזרת כל מיני דברים הצלחתי בסוף לצאת מהמצב הארור הזה. אם את רוצה שלחי אלי למייל ואכתוב לך כל מה שאני עשיתי בתקווה שאולי יעזור לאמא. הרבה בריאות [email protected]
חנה שלום, ראשית זה לא פורום רפואי ואני לא מוסמך לתת חוות דעת על תרופה זו או אחרת. בגישת התזונה הטבעית הטיפול בדלקות מסוג זה הוא בתזונה אנטי דלקתית ובלקיחת תוספים של חמוציות, אוכמניות ופרוביוטיקה. כדאי להימנע מסוכרים, קמח לבן ומוצריו (מאפים, עוגות וכד'), משקאות קלים ומוגזים ועוד. להקפיד על שתייה מרובה של מים, תה צמחים ומיץ ירקות כדאי לפנות ליעוץ אישי ולא להסתפק בפורום. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, לאחר שהיום ראיתי תולעת בנבטי ברוקולי שהוציאה לי את כל החשק להמשיך לאכול נבטים רציתי לקבל מכם המלצה איך לשטוף את הנבטים וכל העלים הירוקים בצורה הטובה ביותר ובזמן קצר??? ולגבי נבטוטים קנויים, כמה זמן הם מחזיקים במקרר? תודה
שלום רב, ראשית כדאי לקנות טרי ולבדוק את הנבטים בעיין. שטיפה מהירה נעשית בקערה. אפשר להוסיף מעט חומץ תפוחים, או חומרים ייעודיים שנמכרים בחנויות טבע. נבטוטים אפשר להחזיק עד שבוע ימים ובכל מקרה כדאי לחלוט או לבשל חמש דקות. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, יש לי כמה שאלות, אודה לך אם תוכל לענות לי עליהן: 1. האם ידוע לך על חברת תבלינים (לא חייב להיות אורגני) שהתבלינים טבעיים לגמרי ללא תוספות כגון: חומר משמר, מלח, צבע מאכל, מונסודיום וכו'. 2. התבלינים שאינם באבקה, תבלינים יבשים, כמו פטרוזיליה, כוסברה, או תבלינים שצריך לטחון אותם, האם הם טבעיים לגמרי או שיש בהם חומרים משמרים כמו באבקות. או היבוש שלהם נעשה באופן שלא משאיר בהם ערכים תזונתיים. 3. האם אתה ממליץ לקחת באופן סדיר ויטמין Q10. תודה רבה, דפנה
דפנה שלום, 1. האם ידוע לך על חברת תבלינים (לא חייב להיות אורגני) שהתבלינים טבעיים לגמרי ללא תוספות כגון: חומר משמר, מלח, צבע מאכל, מונסודיום וכו'. - רוב התבלינים של צמחים בודדים הם ללא תוספות. רק ב"תערובות" הייעודיות מוסיפים חומרים מזיקים. תתרגלי להביט בתווית. 2. התבלינים שאינם באבקה, תבלינים יבשים, כמו פטרוזיליה, כוסברה, או תבלינים שצריך לטחון אותם, האם הם טבעיים לגמרי או שיש בהם חומרים משמרים כמו באבקות. או היבוש שלהם נעשה באופן שלא משאיר בהם ערכים תזונתיים. - אני לא יודע מה שיטות הייבוש, אבל החומרים המועילים נשארים בהם. 3. האם אתה ממליץ לקחת באופן סדיר ויטמין Q10. - להלן קטע ממאמר שכתבתי בנושא: "למי כדאי לקחת תוסף? ü לאנשים מבוגרים ומזדקנים - עם תהליך ההזדקנות והתקדמות הגיל, חלה ירידה בייצור העצמי של Q-10 . ü למצבי עייפות וחוסר אנרגיה, אורח חיים מאומץ, עומס עבודה ולחץ יומיומי הדורשים רמות גבוהות של אנרגיה. ü לבעלי כולסטרול גבוה המשתמשים בתרופות ממשפחת הסטאטינים להורדת רמות הכולסטרול. תרופות אלו מורידות גם את רמות הקו-אנזים Q10 המיוצרת בגופנו, דבר שיכול לפגוע בפעילות התקינה של הלב. לכן מומלץ למשתמשי הסטטינים לקבל במקביל גם תוספת של קו-אנזים Q10 . http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18398496?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=15 ü לחולים במחלת לב וכלי דם - Q10 יעיל לתמיכה ושיפור תפקודי הלב. נוסף על תפקידו כ"ספק אנרגיה" יש לו תפקיד חשוב נוסף כנוגד חמצון, המנטרל רדיקלים חופשיים, שהם חומרים מזיקים העלולים לקדם את הרובד הטרשתי בכלי הדם. הוא מועיל לאחר התקף לב, יתר לחץ דם, הפרעות בקצב הלב, ירידה בספיקת הלב. ü לעוסקים בפעילות גופנית קבועה. במהלך הפעילות, הגוף מגייס את מאגרי האנרגיה, מה שגורם לדרישה מוגברת של 10Q. הוספת Q10 תורמת לשיפור הכושר הגופני ולהפחתת הרגשת התשישות לאחר המאמץ. בפעילות גופנית מאומצת (כגון רכיבה על אופניים) תוספת Q10 משפרת את העמידות במהלך הפעילות ומקצרת את משך ההתאוששות. ü לסובלים ממחלת חניכיים. רקמת החניכיים, המתחדשת כל הזמן, זקוקה לריכוז גבוה של הקואנזים. מספר מחקרים הראו שמחסור ב-Q10 קשור להתפתחות התהליך הדלקתי במחלות חניכיים. לסובלים ממחלת חניכיים ולאחר ניתוח חניכיים, תוספת Q10 עשויה להועיל לחידוש רקמת חניכיים בריאה. המאמר המלא מופיע באתר שלי בקישור: http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=119 בהצלחה צביקה קורן
תודה רבה לתשותך. עזרת לי מאוד.
שלום, אני בת 28, צמחונית כ 16 שנה, אוכלת מאוזן ובריא (אגוזים, שקדים, אורז, עדשים והמון ירקות ופירות), בחודשיים האחרונים אני מרגישה כל הזמן עייפה וחולשה, לא משנה כמה שעות ישנתי או מה עשיתי במהלך היום.. האם יש משהו טבעי שיכול למנוע את הרגשת העייפות? (אני סובלת גם מנשירת שיער).. תודה
מירב שלום, אני מציע לך לקרוא מאמר קצר שכתבתי בנושא העייפות ומופיע באתר שלי בקישור הבא: http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=138 בטיפול צריך להיות כולל ומקיף ולא באמצעות מזון מסויים או תוסף. חשוב לאתר את הסיבה לעייפות כדי להחליט על הטיפול המתאים. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, לפני שנה עברתי ניתוח כריתת קולון שמאלי עקב דיברטיקולים ומאז אני משתמשת בטיפות אלה למנוע עצירות לאחר ששיטות אחרות נכשלו.היום בבואי לקנות אותםאמרו לי בסופרפארם שמשרד הבריאות הורה להוריד אותם מהמדף.האם זה נכון?מה בסיבה?ועל איזה תכשיר טבעי אחר אתם ממליצים? תודה רבה.
נירה שלום, באופן עקרוני אני מתנגד לשימוש במשלשלים. זה גורם לעצלות מעיים ולהתמכרות. אם את "חייבת", תשאלי בבית המרקחת - יש המון תחליפים לטיפות הממכרות האלה. אגב, לא כל מי שעבר כריתה משתמש במשלשלים... בהצלחה צביקה קורן
שלום, הבנתי שלפי הדיאטה על פי סוג הדם , לקבוצת הדם B מתאים לחם מחיטה נבוטה או טרום נבוטה?
ליאת שלום, אני לא מכיר לעומק את השיטה הזאת וגם לא מתלהב ממנה. מי ששומר על תזונה טבעית, איכותית, מגוונת ומאוזנת לא צריך להטיל על עצמו עוד גזירות והגבלות. בכל אופן יש ספר בנושא ויש מידע ברחבי האינטרנט. בהצלחה צביקה קורן
רציתי לדעת אם מומלץ לנערה בת 17 לקחת כדור קליצום,היום לפני צום תשעה באב? והאם הכדור הזה דווקא יכול לעשות אותי יותר צמאה ולהקשות?או שהוא 100% עוזר?
שרית שלום, אין צורך לקחת כדור קלציום, אלא אם כן את לוקחת באופן קבוע בהוראה של רופא או מטפל. אין לתוסף הזה השפעה על הצום. בהצלחה צביקה קורן
שלום, רציתי לדעת בארוחה במסעדה איזו מנה עדיפה מבחינה קלורית/בריאותית: 1. פסטה בולונז ברוטב עגבניות (או בלי בולונג, מה שעדיף) 2. המבורגר 220 גר' בלחמניה (ללא תוספת צ'יפס, רטבים וסלט) 3. פרגיות צלויות ברוטב עגבניות תודה
מלי שלום, כדאי שתפני את השאלה לפורום אחר. בפורום תזונה טבעית אנחנו שוללים את שלושת המנות שציינת. בנוסף, קחי בחשבון שבמסעדות מוסיפים הרבה שומן ומלח כדי שהאוכל יהיה "טעים". בהצלחה צביקה קורן
יש לי אי סבילות ללקטוז בבדיקה שביצעתי לפני כשנתיים..האם זה אומר שיש לי גם אי סבילות לפרוקטוז..? היכן אני מבצע בדיקה כללית לאי סבילות למזון..? תודה והמשך יום טוב.
אייל שלום, לקטוז זה סוכר החלב ופרוקטוז נמצא בפירות. אין הכרח שתהיה רגיש לשניהם. תפנה לאלרגולוג דרך המרפאה שלך לבדיקת אלרגיות בנוסף, תוכל למצוא גורמים פרטיים שמבצעים בדיקות. תבדוק בגוגל "בדיקת אלרגיות". בהצלחה צביקה קורן
איקרה כידוע לי מורכב מביצי דגים ושצן,האם לאור כך זה לא בריא לאכול איקרה? שאלה נוספת:בצל לא מבושל שמעתי גורם לא חיובי לבריאות האדם. האמנם?
נוח שלום, האיקרא עשיר מאד במלח ולכן לא מומלץ בעיני. אני לא שמעתי שבצל לא מבושל מזיק לבריאות. בבצל יש ויטמינים, מינרלים וחומרים אנטי סרטניים חזקים מאד. הוא מוסיף הרבה טעם לסלט ולתבשילים. אם הבצל גורם להפרעות עיכול ולכאבים בקיבה, כדאי להימנע. בהצלחה צביקה קורן
מהי התזונה הנכונה להתאוששות אחרי ניתוח ? תודה
יהודה שלום, הפורום הוא לא המקום לקבל ייעוץ לתזונה אחרי ניתוח (איזה ניתוח?). את זה צריך לעשות בייעוץ אישי המותאם לצרכים שלך. השאלה ששאלתי בסוגרים היא רק אחת מעשרות השאלות שתישאל ובהתאם לכך תיקבע התזונה המתאימה לך. באופן כללי אני יכול להמליץ לך לעבור לתזונה טבעית ונטולת רעלים. רפואה שלמה צביקה קורן
אני חולה ב-CFS. חברה הציעה לי לשתות כוסית קבועה של המשקה של חברת מונה-וי. האם שמעתם עליו? אכן יגדיל תחושה של אנרגיה?
יעלה שלום, שמענו עליו. שמענו גם על עוד 15 משקאות פלאים ו"תרופות טבעיות" לשפור הבריאות (משקה מפרי אסאי, צמח המאקה, וומה, גוג'י ברי, אינטרה, אמאלקי ועוד ועוד). כל אחד מהם יכול להועיל לך אם יש לך עודף כסף. בעיני אין תחליף לתזונה טבעית, הכוללת הימנעות ממזונות מזיקים והוספת משונות מועילים ומבריאים. מה יעזור משקה זה או אחר אם ממשיכים לעשן, לשתות קפה, אלכוהול, משקאות קלים ומוגזים ולצרוך סוכרים, ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל, עודף מלח וכד'. בהצלחה צביקה קורן
יש הטוענים (ביניהם מומחים למבנה השמן) שגרעיני פשתן טחונים מתחמצנים מידית (אפילו אם אוכלים אותם מיד בסיום הטחינה) בגלל הרגישות המאוד גבוה של שמן הפשתן לחשיפה לחום לאויר ולאור. ולכן ממליצים לאכול ולטחון ביסודיות עם השיניים או להשרות ללילה להתרככות. אשמח לשמוע דעתכם. בתודה
שאול שלום, ראשית אתה צודק! שנית, באותה מידה כדאי לאכול עגבניה מבלי לחתוך אותה בסכין מתכת. וזה נכון לגבי כל הירקות והפירות. אין גבול ל"אדיקות", להקפדה ולהטלת גזירות. בעיני זה מזיק ולא רק ברמה התזונתית. אם אתה יכול ללעוס ולטחון את זרעי הפשתן בשיניים, זה בסדר גמור. למי שאין זמן, שיניים או סיבות אחרות, כדאי לטחון ולאכול תוך 20 דקות. אפשר גם לשמור במקרר או במקפיא בצנצנת זכוכית. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, אני בתהליך הורדה במשקל, לאחרונה "נתקעתי" וקשה לי לרדת במשקל, המליצו לי לצרוך 2 כפות זרעי פשתן ביום. האם זרעי פשתן אכן יכולים לעזור לי בהרזיה? תודה.
דפני שלום, כפי שציינתי מספר פעמים בפורום, אין מזון "משמין" או "מרזה". זרעי פשתן (טחונים טרי בבית) מעילים שומן איכותי, חלבון, ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים, פיטוסטרולים ועוד, אבל יש להם ערך קלורי שאותו צריך לקחת בחשבון בספירה היומית של סך הקלוריות שנצרך לעומת הקלוריות שמוציאים. בהצלחה צביקה קורן
לאחרונה גילו אצלי תנגודת לאינסולין וההוראה היתה להפסיק מיד עם המתוקים. כולל פירות שמהם אכלתי ללא הגבלה. כמו כן הורו לי לצמצם פחמימות. אלא שמאז הדיאטה החדשה נוצרה אצלי בעיה חדשה. המוח שלי סובל עכשיו מרעב. אני לא מרוכז ולא חד במחשבתי כמו שהייתי לפני כן. כושר הביטוי שלי ירד ואפילו עננה קלה של דיכאון מרחפת עלי. אלו מזונות אוכל לאכול על מנת להחזיר למוח את הנחיצות שלו בפחמימות לתפקוד קוגנטיבי אופטימלי?
שלום רב, אתה מציג בעיה מוכרת. ראשית, אפשר לאכול פרי אחד או שניים כחלק מהתפריט המאוזן. שנית, פחמימות מורכבות כמו אורז, דוחן, כוסמת, שיבולת שועל יתנו מענה לבעייתך. אגב, כוסמת מקטינה רמות סוכר בדם, וקינואה זה בכלל לא דגן ואפשר לאכול אותה. תוסיף את תבלין הקינמון לתפריט היומי. כדאי לפנות לייעות אישי בתזונה טבעית ולא להסתפק בורום זה או אחר. בהצלחה צביקה קורן
אפשר לפזר על תבשיל או ממרח על לחם
היי אני לא מוצאת במחשבונים ערכים תזונתיים של חלקים אלו למשל בשר ראש שנקרא גם לחי מה כמות השומן בו והקלוריות כמו כן מח בקר טחול וכד' חיפשתי במחשבונים הקלדתי גם לחי בקר בגוגל בקושי מופיע האם זה לא מוכר מגישים את זה באולמות וזה נקרא בשר ראש לכן רציתי לדעת. תודה רבה.
אנחנו לא מתעסקים עם בשר וממליצים לא לצרוך אותו ובמיוחד איברים פנימיים.
שלוםם, רציתי לדעת האם זה נכון ששומר מקל על התינוקות כשהם סובלים מגזים?
אדווה שלום, נכון - גם תה מדולל וגם השורש המבושל שהאמא אוכלת. כדאי גם לאם המניקה לשתות תה שומר. בהצלחה צביקה קורן
הקטן שלי בן חודש כבר וגם סובל נורא מגזים, אני נותנת לו גרפווטר לפני האוכל וזה עושה את העבודה וגם גרפווטר מכיל שומר
שלום, כחלק מהכנה לקולונוסקופיה, עלי להימנע מסיבים במשך 4 ימים. מה לאכול? ראיתי תשובות קודמות שלכם בפורום ורשמתי לעצמי... אבל מה למשל לגבי: זיתים, אורז מלא, עגבניה, מלפפון. מצאתי טבלה של מזונות ולפי טבלה זו, בלחם לבן יותר סיבים מאשר במלפפון ועגבניה... מה לגבי תפוח עץ ללא קליפה? אשמח לכל טיפ ולכל רעיון. תודה!
לילי שלום, בדף ההכנה לבדיקה מקבלים הנחיות תזונתיות מפורטות. אם לא קיבלת - תבקשי בהצלחה צביקה קורן
דף, לא הייתי פונה לפורום. לא קיבלתי דף והמידע שניתן לי - בעל פה - הוא מידע מאוד חסר לצערי הרב. לטיפולכם קופ"ח מכבי. חבל! בכל אופן, נכנסתי לפורום הזה כל שעתיים כדי לראות את התשובה שלך וזה מאכזב אותי מאוד שלא קיבלתי... אולי בכ"ז? בעיקר אמור לי בבקשה: מה לדבי מחית תפ"א? ומה בכלל? (אבטיח, מלון, עגבניה, מלפפון... משהו... איזה ירק...) הבדיקה ביום ראשון ואני כבר שלושה ימים לפני. יום אחד הלך באי ודאות...