מחלת לב כלילית

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה

06/07/2001 | 01:13 | מאת: יהושוע

אני בן 52 וסובל מתעוקת לב. בעברי 4 צינטורים עם פרוצדורות בלון ותותבים תומכים. קרדיולוג כתב לרופא משפחה שלי מכתב ואני מבקש הסבר פשוט על מצבי. סובל ממחלת לב כלילית מתקדמת. ישנה אסכמיה כרונית הבאה לביטוי בכל מאמץ גם בתרשימי אקג. פיתח לחץ דם קשה לטיפול. מטופל ב נורמופרסן , נורמיטן. אושפז לאחחרונה בשל אי ספיקה כלילית חריפה. סובל מסוכרת. ניתוח מעקפים בעייתי עקב נוכחות של תותבים באזור החיבור המיועד לשתל. לכן החולה נשאר עם תעוקת חזה בדרגה 3/4 באופן כרוני. עליו להמנע ממאמצים פיזיים. לרופא. אני מבקש הסבר אמיתי על מצבי הרפואי ומה הסיכוי לעתיד. כמובן שאני צורך תרופות נוספות - ליפיטור, גלוקופאז', קרטיה , מונוניט ופרוזאק (לחץ נפשי). תודה

07/07/2001 | 10:50 | מאת: ד"ר אלעמי

יהושע שלום, כפי שנוכחת בעצמך, פעולות ההרחבה עם בלון ותומכן (stent) אינן מצליחות בכל המקרים ושיעור ההיצרות המחודש הוא כ-20% עד 30%, בד"כ תוך תקופה של 3-9 חודשים. האלטרנטיבה היא ניתוח מעקפים, המומלץ במיוחד בחולי סכרת עם מחלה רב-כלית (שם היתרון של ניתוח על פני פעולות עם בלון הוכח במחקר גדול - BARI). מן המכתב עולה כי מצבך אינו יציב ואתה סובל מאיסכמיה (ירידה באספקת הדם לשריר הלב) פעילה. מנסיוני גם לאחר כשלון של הרחבה (ות) עם תומכנים, עדיין ניתן למצוא מקום מתאים בעורק הכלילי לחיבור שתל בזמן ניתוח. אך בכדי לתת תשובה מתחייבת יש לעיין בסרט הצינתור שבוצע לאחרונה. ניתוח במקרה זה נועד להשיג שני יעדים: שיפור באיכות החיים והארכת תוחלת החיים (מניעת מוות מוקדם מאירוע לבבי). אלה שתי מטרות ראויות, ובמיוחד לאדם צעיר כמוך. בנוסף יש לוודא כי אתה מקבל טיפול הולם בגורמי הסיכון למחלתך. לא ברור לי ממכתבך מה הטיפול ביתר לחץ דם וכיצד הוא מאוזן, וכן מה רמת הכולסטרול תוך טיפול בליפיטור. בברכה, ד"ר אמיר אלעמי, מרצה בכיר ומומחה לניתוחי לב וחזה, מרכז רפואי אוניברסיטאי, הדסה עין-כרם, ירושלים.

07/07/2001 | 20:52 | מאת: יהושוע

לד"ר אמיר אלעמי. תודה עבור התייחסותך. ברשותך, אבקש עוד התייחסות קטנה נוספת. אני גם אענה לשאלות ששאלת אותי. לפני כשנתיים אחרי שעברתי צינתורים והשתלת 7 סטנטים והתברר שאצלי הסטנטים לא נקלטים, פניתי לשר"פ לפרופסור מרין בבי"ח הדסה עין כרם. הוא ראה את כל סרטי הצינטור שלי וגילה אי שביעות רצון מכל הטיפולים שעברתי. פרופ' מרין אמר לי שעקב ריבוי הסטנטים אין לו אפשרות לנתח אותי. אולי הוא יוכל להקל עלי בניתוח בעורק אחר שגם סתום אבל זה פתרון חלקי. בכל אופן הוא אמר שבשלב זה לא כדאי לנתח אפילו שאני משלם באיכות חיים ירודה וזאת עקב הסיכון שבניתוח. אני משתמש בכדור קורדיל 5 או ספרי ניטרולינגואל כאשר אני מבצע מאמץ פיזי כמו הליכה. פרופ' מרין אמר לי שבמדה וכדור ניטרו אחד לא יספיק ואני אזדקק ליותר אז אולי יהיה צורך לשקול ניתוח. אני משתדל ללכת כל יום כשעה ברגל ( עם ניטרו תחת הלשון) בהנחה שיתפתחו לי כלי דם קוראטראלים ויתכן שזה מצליח. בצינטור אחרון שעברתי המצנטר אמר לי שהוא רואה שאני הולך ברגל ע"פ הקוראטראלים שהתפתחו. בכ"ז לחץ הדם שלי ברוב הזמן לא מאוזן וזה לדעתי בעיקר עקב מתח נפשי ממצבי. מנסים עלי מידי פעם תרופות שונות והלחץ שלי נע בין 240/140 ל160/110 יותר נוטה כלפי מעלה. כולסטרול היה לי 450 ועכשיו עם ליפיטור ,דיאטה והליכה הכולסטרול 270. בנוסף יש לי טריגליצריד גבוהה. לפני טיפול היה לי 1200 וכעת פחות מ 500. הסכרת התחילה להתפתח אצלי בנה וחצי האחרונה והיה לי סוכר 250 בצום. כעת עם גלוקופאז' ודיאטה מתאימה הסוכר בצום 160. אודה לך מאד עבור חוות דעת נוספת בהתייחס לנתונים הנ"ל. בברכה - יהושוע

מנהל פורום קרדיולוגיה