טיפול בזריקות מעכבי PCSK9

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה

17/01/2024 | 13:00 | מאת: מישהו

שלום ד"ר, אמי בת 68, בעברה ניתוח לימפקטומיה + הקרנה תוך ניתוחית חד פעמית. ברקע: יתר לחץ דם, עודף שומנים בדם וטרום סוכרת (HBA1C=6.1). אינה סובלת ממחלות לב. בשל עודף השומנים בדם ניסתה ליטול סטטינים אך לא יכלה לסבול אף אחד מהם, גם לא איזיטרול. כעת הוצע לה טיפול ב - PCSK9. היות ופחדה להזריק לעצמה, הוצע לה טיפול ב - LEQVIO המוזרק אחת לחצי שנה ע"י צוות רפואי והינו בעל מנגנון פעולה שונה. באמצעות MRNA הוא חודר לכבד ומונע ייצור PCSK9. 1. האם מנגנון הפעולה נחשב בטוח מבחינת הכבד? אילו השלכות שליליות יכולות להיות לכך על הכבד? 2. שמעתי טענה שLEQVIO (MRNA) בניגוד לשתי התרופות האחרות להזרקה (נוגדנים) אינו מונע אירועים קרדיווסקולריים. האם זה נכון ומה הטעם ליטול אותו אם כך? תודה

מנגנון הפעולה של לקביו אכן שונה מזה של הנוגדן לPSCK9, והוא מבוסס על הפרעה למנגנון הפעולה של ה RNA המייצר את הPCSK9. תופעות הלוואי הן מינוריות ונוגעות בעיקר לכאב וחוסר נוחות באזור ההזרקה. לעניין היעילות - התרופה נמצאה יעילה מאוד בהפחתת רמות הLDL. יחד עם זאת יעילותה הקלינית, כלומר ההפחתה בשיעור התקפי לב והתמותה עדיין נמצאת במחקר, שתוצאותיו צפויות להתפרסם בקרוב. אין הוכחה שהתרופה אינה יעילה, אלא שהוכחת היעילות אורכת זמן ועדיין לא פורסמה. ההבדלים בהוכחה של היעילות הקלינית נובעים מכך שלקביו נכנסה למשחק זמן רב לאחר כניסתם של הנוגדנים לPSCK9. אני מניחה שבתוך פרק זמן קצר יפורסמו תוצאות המחקרים ואז נדע טוב יותר. בכל אופן, אם זו האופציה היחידה לטיפול ברמות LDL גבוהות אצל אמך, לא הייתי מוותרת עליה מראש.

מנהל פורום קרדיולוגיה