בצקת ברגליים האם מדובר בבעיה מקומית

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה

28/06/2023 | 00:53 | מאת: נעה

שלום מבוגרת עם רקע של יתר לח"ד וסכרת. כ"כ ירידה בתפקוד כלייתי (קריאטנין מעט גבוה 1.4) אך בבדיקת שתן רגילה אין חלבון בשתן, ויחס אלבומין קריאטנין תקין. סובלת מנפיחות בשוקיים וכפות רגליים (דבר שמפריע גם לבישת נעליים) ברגל שמאל עוד יותר. רופא כלי דם שלח לדופלר ורידים גפיים תחתונות, הראה אל אי ספיקה ורידית בוריד (לא עמוק) ברגל שמאל, רופא כלי הדם אמר שהאי ספיקה ברגל שמאל מסבירה את ההבדלים בין הרגליים, אך לגבי הנפיחות בשתי הרגליים הוא מתרשם מהמראה שיש גם אודם בכפות רגליים, שמדובר בתופעת לוואי של נטילת אמלודיפין. וכתב לרופא משפחה שהא ממליץ להחליף את התרופה. 1. האם כשיש נפיחות בשני הרגליים יש מקום לחשוש ולבדוק אם מדובר בבעיה מערכתית יותר? קשור ללב? מה מקובל לבדוק? 2. יש סימנים מקומיים שיכולים לרמז אם מדובר בבעיה מקומית או אחרת? 3. כיום מקבלת אמלודיפין 10 מ"ג בבוקר, טרייטס קומפ 5 מ"ג בבוקר, ובצהרים קרדילוק 5 מ"ג. 4. האם אמלודיפין ספציפית גורם לבצקות או כל התרופות מאותה משפחה? מה האופציות במקום זה? האם יש סיכון להפסיק תרופה שנלקחת כבר שנים רבות? תודה רבה

בצקות ברגליים יכולות להופיע מסיבות שונות, בהן אי ספיקת כליות,מחלת כבד, אי ספיקת לב, וכן הן יכולות להיות תופעות לוואי של תרופות כדוגמת אמלודיפין. נשמע שעשית בירור כמעט מלא, חסרה רק בדיקת אקו לב. אי ספיקת לב יכולה לבוא לידי ביטוי גם בקוצר נשימה, נפיחות בטנית, קושי נשימתי בשכיבה ועוד. לגבי הטיפול התרופתי - הדרך הנכונה היא לנסות להחליף את התרופה וכך לבדוק האם היא אכן גורמת לנפיחות בגפיים.

מנהל פורום קרדיולוגיה