עזרה בפענוח אקו לב במאמץ

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה

17/04/2023 | 19:59 | מאת: ליאור

בת 68 Echocardiographic Summary No evidence of left ventricular hypertrophy (L.V.H). Normal LV chamber size. Normal LV systolic function, Left ventricular diastolic dysfunction, impaired relaxation Normal Left atrium size. Thickened mitral valve. Minimal mitral regurgitation. Normal aortic root diameter. Normal ascending aorta diameter. Calcified aortic valve. No evidence of aortic stenosis.Mild aortic regurgitation. Normal right ventricle size. Normal appearance of tricuspid valve. Trace tricuspid regurgitation. No pulmonary hypertension. No Evidence of pericardial effusion. Stress ECHO - Protocol Bruce 3.42 min. 5.9 METs. Max HR 151 bpm (99% of max pred. heart rate). No chest pain. Blood pressure on stress 150/80 mmHg. ECG: No ischemic changes. Peak TV pressure gradient 38 mmHg. Global LV augmentation. No regional wall motion abnormalities. No evidence of inducible ischemia on stress ECHO. Echocardiographic Diagnosis Left ventricular diastolic dysfunction. Normal left atrium size. Mild aortic regurgitation. No evidence of inducible ischemia on stress ECHO.

לבדיקת אקו במאמץ יש 3 מרכיבים שיש להתייחס אליהם - אקו במאמץ לעומת אקו במנוחה, שינויי אקג במאמץ והתגובה הקלינית למאמץ. תוצאות הבדיקה המתוארות מעלה ומתייחסות למרכיב של האקו בלבד, מרמזות שהסיכוי שיש היצרות משמעותית בכלי הדם הכליליים (המספקים את הלב) נמוך יחסית. יחד עם זאת נכון יותר להתייחס לבדיקה בהקשר הרפואי הכולל - עם התייחסות לתלונות, לגורמי הסיכון, למחלות הרקע ולסיבה בגינה בוצעה הבדיקה.

מנהל פורום קרדיולוגיה