מעקב בזמן נטילת סטטינים

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה

01/08/2022 | 21:57 | מאת: אסתר

שלום בת 71, ברקע יתר לח"ד וסכרת. כולסטרול תקין, אך טריגלצרידים מעל הנורמה כבר שנים (אולי קשור לסוכר?). מלפני כשנה הוחל בטיפול בליפיטור 10 מ"ג. בתחילה כדור ביום, אך לאחר שבבדיקת דם ערכי הכולסטרול ירדו יותר מדי, LDL ירד ל29, הרופאה המליצה לקחת פעם ביומיים, וזה עדיין נמוך, בבדיקה האחרונה היה 43. טריגלצירידים ירד קצת, אבל עדיין מעל הנורמה. 1. האם ערכי LDL נמוכים מתחת לנורמה זה בעיה? והאם ברמה שיש לחשוב על הפסקת השימוש או החלפה למשהו אחר או שזה דבר מצוי אצל אנשים שמטופלים בסטטינים? הגבול התחתון של הנורמה בקופה זה 60. במה זה יכול לפגוע אם הערכים נמוכים? 2. כמה השפעה יש לליפטור על טריגלצרידים? (לקחת מינון יותר גבוה אולי יוריד יותר את הטריגלצרידים אך יוריד עוד יותר את הכולסטרול? 3. האם כחלק ממעקב בזמן נטילת התרופה יש לבדוק גם רמות CPK או שלא חייבים (במיוחד אם אין כאבי שרירים)? תודה רבה

הנורמה של ערכי הldl משתנה מאדם לאדם בהתאם למחלות הרקע. באנשים סוכרתיים בדרך כלל השאיפה היא לרמות ldl נמוכות מ70 או נמוכות מ55 מג/דל (כתלות במחלות נלוות). אין ערך נמוך מידי, אם כי יש דיווחים בספרות שערכים נמוכים מ40 מג/דל יכולים להיות באסוציאציה עם דימומים מוחיים או עם דכאון. בכל מקרה, התועלת של הטיפול בסטטינים במניעה של מחלות לב היא גדולה מאוד, ובמחקרי הסטטינים שבהם הגיעו לערכי ldl נמוכים במיוחד לא תועדה שכיחות יתר של תופעות לוואי. ההשפעה של ליפיטור על טריגליצרידים היא מתונה. לתזונה ולאורח החיים לעומת זאת השפעה מכרעת על ערכי הטריגליצרידים. כדאי לבצע פעילות גופנית באופן סדיר, ולהמעיט באכילת מזון עשיר בפחמימות, מרגרינה, שומנים מהחי ואלכוהול. הטיפול באומגה 3 במינון גבוה יכול גם כן לסייע (לפני התחלת כל טיפול, יש להוועץ ברופא המטפל). אם אין כאבי שרירים אין צורך במעקב אחר רמות הcpk. בריאות שלמה !

מנהל פורום קרדיולוגיה