טיפול בהסתיידות עורקי הלב

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה

16/07/2022 | 23:49 | מאת: אור

שלום ידוע לי שהצרות בעורקי הלב זו תוצאה של רובד טרשתי, הרובד הוא בעצם בתוך דופן העורק וככל שהוא גדול יותר כך ההצרות משמעותית יותר, האם זה נכון? קראתי לאחרונה על טיפול בנעשה באחד מבתי החולים בארץ, טיפול בהסתיידות בעורקי הלב באמצעות שיוף בשבב יהלום (לחולה שלא התאים לניתוח). 1. האם זה אומר שנמצא הפתרון לניקוי העורקים? 2. איך זה יכול לנקות את הסידן אם הסידן נמצא בתוך הדופן ולא סתם משהו שדבוק לדופן ואפשר להסירו? 3. הסידן המדובר הוא תוצאה של כולסטרול ושומנים או יש עוד סיבות שיכולות לגרום להסתיידות העורקים? תודה רבה

הרובד הטרשתי אכן מצטבר בדופן העורק ממש מתחת לשכבה הדקיקה הפנימית ביותר שלו. הוא מורכב משומנים ההופכים לתאי קצף וכן משקיעה של סידן וחומרים נוספים בדופן העורק. אין דרך יעילה לנקות בצורה מושלמת את דופן העורק. אפשר להאט את קצב התקדמות הטרשת על ידי איזון גורמי הסיכון על ידי נטילת טיפול להפחתת השומנים בדם, איזון לחץ הדם וטיפול בסוכרת. השיוף המדובר בשבב יהלום הוא שלב מקדים בטיפול בטרשת עורקים משמעותית המלווה בשקיעת סידן בכמות גדולה כך שהפתיחה שלו אינה מתאפשרת על ידי תומכן. ניתן לדמות את העורק לצינור שנתקעו בו אבני חצץ (הסידן) ובינהן תקועות חתיכות בוץ גמיש יחסית. אם נכניס פנימה תומכן החצץ לא יאפשר פתיחה טובה שלו. השיוף בשבב יהלום מפורר את אבני החצץ, כך שניתן יהיה לפתוח אותו באמצעות תומכן. אפשרות אחרת היא להניח מעקף מעבר לאבני החצץ... יש כמובן סיבות נוספות לטרשת עורקים ולשקיעה של שומן וסידן בדפנות העורק. מעבר לאלה שצוינו מעלה אי ספיקת כליות כרונית, השמנה, אורח חיים יושבני, עישון, דום נשימה בשינה, דלקות כרוניות וסיפור משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר מהווים כולם גורמי סיכון להתפתחות טרשת עורקים.

מנהל פורום קרדיולוגיה