מה המשמעות של דופק מנוחה?

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה

24/06/2022 | 17:38 | מאת: אורי

שלום דופק מנוחה זה דופק שמודדים מיד כשמתעוררים בבוקר לפני שקמים מהמיטה, האם זה נכון? למה זה משנה מהו הדופק במנוחה אם זה כך? הרי איך שקמים מהמיטה זה משתנה, וכך לאורך היום, לפחות אצלי זה כך. הדופק כשאני מתעורר הוא באזור ה-60, לפעמים קצת פחות, אך כשאני קם ובמשך היום הוא באזור ה-80, ואם אני מסתובב או אפילו עומד זה עולה עוד יותר האם זה תקין שהדופק במשך היום הוא באזור 80-90 כשדופק מנוחה בבוקר הוא 60? כשאני בסטרס או פעיל גופנית אפילו בצורה קלה זה מגיע מעל 90. זה נכון גם לגבי לחץ הדם, כשאני בבוקר במנוחה מוחלטת או בלילה לפני השינה לחץ הדם ברמה תקינה, אך במדידות באמצע היום הוא גבוה יותר. אציין שאני בן 47, לא מטופל בתרופות. TSH תקין. תודה רבה

דופק במנוחה הוא קצב הלב הנמדד בכל שעה משעות היום בזמן ישיבה, ללא מאמץ גופני משמעותי לפני כן. מובן שהדופק משתנה לאורך היום כתגובה תקינה לפעילות גופנית, וכך גדלה אספקת הדם והחמצן לשרירים ולרקמות האחרות. בזמן מאמץ בעצימות גבוהה כמו ריצה מהירה וממושכת יכול הדופק להגיע גם ל160-180 פעימות לדקה וזו תהיה תגובה תקינה. גם לחץ הדם משתנה לאורך היום, אבל להבדיל מהדופק, אינו אמור לעלות לערכים גבוהים מאוד באופן תקין. הדרך לנטר את לחץ הדם והדופק במנוחה היא באמצעות הולטר לחץ דם ודופק. התגובה למאמץ נבחנת במבחן מאמץ לאחר ריצה על מסילה

26/06/2022 | 17:20 | מאת: אורי

שלום אז בעצם דופק מנוחה אצלי לא מתייחס למה שהוא בזמן ההתעוררות בבוקר אלא מה שקורה במנוחה במשך היום? והעובדה שהדופק בזמן הקימה הוא 60, ובמשך היום במנוחה הוא באזור קרוב ל80 (בעמידה עולה עוד קצת), מעידה על משהו? למה במנוחה בישיבה הדופק גבוה הרבה יותר ממה שהיה בזמן הקימה. תודה

גם בזמן הקימה מדובר על דופק במנוחה. גם הדופק במנוחה אינו קבוע לאורך היממה ותלוי בהרבה מאוד גורמים משתנים כמו נפח הדם, המחשבות שלנו ומידת המתח, שינה ועירות ועוד. בהולטר אקג מתקבל מידע על הדופק הממוצע ביום ובלילה ועל טווחי הדופק לאורך היממה.

מנהל פורום קרדיולוגיה