שאלות בקשר למדידת לחץ דם

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה

15/06/2022 | 01:27 | מאת: רועי

שלום האם יש צורך לבדוק לחץ דם בשתי הידיים? ראיתי שצריך למדוד בשתי הידיים ולהתייחס לגבוה מהם, מצד שני ראיתי שיש למדוד ביד שמאל שהיא קרובה יותר ללב, וכ"כ ראיתי שיש למדוד ביד הדומיננטית (שאצלי היא ימין). מה נכון לעשות? ולגבי מיקום השרוול, האם מעל המרפק או על המרפק עצמו? ולגבי הצינורית (מד לח"ד אוטומטי), האם הוא צריך להיות ממוקם במקום מסוים או בכל מקום בהיקף היד. ושאלה לגבי תנוחת היד, כמה חשוב שהיא תהיה מונחת על השולחן ולא שמוטה? אני חייב לומר שבמדידות במרפאות ובקופ"ח לא נראה שמקפידים על שום כלל, השרוול מונח איך שיוצא, לפעמים מעל המרפק לפעמים חלקו מתחת למרפק, ברוב המדידות היד שמוטה כי אין משענת בצד של הכסא. תודה רבה

מדידת לחץ דם נכונה צריכה להיות בישיבה או בשכיבה ( בדרך כלל בישיבה), כשהשרוול ממוקם מעל המרפק, והזרוע צמודה לגוף כך שהשרוול יהיה בגובה הלב. היד צריכה להיות רפויה, ובדרך כלל נוח להניח אותה על הירך. הצינורית צריכה להיות בקדמת המרפק, במיקום שבו עובר העורק הברכיאלי. נכון לערוך מדידה בשתי הזרועות בפעם הראשונה, ובמידה שיש הבדלים גדולים בין הצדדים לעיתים הדבר דורש בירור רפואי.

מנהל פורום קרדיולוגיה