כולסטרול גבוה

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה וצנתורים

09/03/2006 | 15:10 | מאת: עירית

שלום, אני בת 30, רווקה, ללא הריונות או לידות.בבדיקות דם שגרתיות התגלה אצלי כולסטרול ברמה גבוהה מאוד - 282. כמו כן, טריגליצרידים ברמה גבוהה - 210. בנוסף : (מקווה שאפרט את כל מה שצריך) - ldl - 172 hdl - 68.4 המוגלובין - 12.7 tsh - 2.72 רופאת המשפחה רשמה לי כדור בשם simvastatin 20 מ"ג והפניתה אותי לייעוץ דיאטטני במקביל. בשיחה שהיתה לי עם אמא שלי הבנתי שגם לה כולסטרול יחסית גבוה. יש לי מס' שאלות: 1. האם לא ניתן להימנע מטיפול תרופתי ולהתחיל קודם כל בדיאטה ושמירה ? הבנתי שעדיף לא לטפך כך בנשים צעירות, זה נכון ? 2. האם לכדורים הללו תופעות לוואי או השלכות ארוכות טווח ? 3. הרופאה גם אמרה לי לבדוק את הגלולות שאני לוקחת כי לדבריה לגלולות מסויימות יש השפעה על הכולסטרול. עד היום לקחתי גלולות מסוג גינרה (במשך כ 15 שנה). בחודש הבא אני אמורה להחליף לדיאנה בהנחיית רופא הנשים שלי עקב דימומים בין וסתיים. האם ידוע על השפעת גלולות הדיאנה על הכולסטרול ? האם מדובר בגלולה ש"מעלה" את הכולסטרול ? האם היא "מתנגשת" עם הטיפול התרופתי להורדת הכולסטרול ? 4. ושאלה אחרונה, הבנתי שאת הכדור הזה לוקחים בערב, לפני השינה. כדור נוסף שאני לוקחת לפני השינה הוא רסיטל (2 כדורים של 20 מ"ג - סה"כ 40 מ"ג). האם ישנה בעיה ליטול את התרופות במקביל ? תודה רבה !

11/03/2006 | 20:41 | מאת: עירית

ד"ר ערב טוב, שאלה נוספת לי אליך - אם אנסה במשך 3 חודשים להוריד את רמת הכולסטרול באמצעות דיאטה ורק לאח מכן בלית ברירה אפנה לטיפול תרופתי - האם יהיה זה מעשה חסר אחריות ? האם בכך אחמיר את מצבי משמעותית ? (שזה גם דבר שאיני רוצה לגרום לו). תודה.

עירית שלום, אכן את סובלת מערכים גבוהים של כולסטרול, בהם ה LDL המכונה הכולסטרול הרע בלשון העממית. הכולסטרול הטוב- ה HDL אצלך ברמה תקינה. לצערי דיאטה תפחית רק במידה מועטה את ערכי הכולסטרול (כ 10%) אם לא תלווה בפעילות גופנית וירידה במשקל. יחד עם זאת ההחלטה על התחלת טיפול תרופתי תלויה במידה רבה בהמצאותם של גורמי סיכון נוספים למחלת לב כלילית כגון יתר לחץ דם, סוכרת, עישון וסיפור משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר. תופעות הלוואי של תרופות מקבוצת הסטטינים הן נדירות וברובן המוחלט הפיכות עם הפסקת התרופה. נטילת התרופות דורשת מעקב תקופתי של בדיקות דם. תכשירים המכילים אסטרוגן באופן עקרוני מקטינים את רמת הכולסטרול.

19/03/2006 | 12:56 | מאת: עירית

ד"ר תודה רבה על תשובתך :-) התחלתי דיאטה מאוזנת שמטרתה ירידה במשקל (אם כי אני שוקלת 59 קילו בגובה של 1.60 כך שאצליח לרדת לכל היותר 5 ק"ג). שאלתי היא האם אגרום לעצמי נזק אם לפני לקיחת הסימבאסטאטין אנסה קודם להוריד את רמת הכולסטרול הרע (כאמור עומדת על 172) ע"י אכילה מאוזנת, דיאטה וספורט. האם המתנה של 3 חודשים בטיפול התרופתי וניסיון להוריד את רמת הכולסטרול ללא תרופות עלולה לגרום נזקים ? בנוסף, האם כמוסות של אומגה 3 יכולות לעזור ? אינני אוכלת דגים. אזכיר כי אני בת 30, בריאה באופן עקרוני, בקרבה ראשונה אין סובלים ממחלות לב (יש לי דוד שיש לו כולסטרול גבוה ולחץ דם גבוה ...). הערכים הם : כולסטרול כללי - 282 רע - 172 טוב - 68.4 שומנים בדם - 210 אני מאוד רוצה לנסות לטפל קודם ללא תרופות ואעשה כל מה שצריך על מנת להימנע מטיפול תרופתי. תודה.

מנהל פורום קרדיולוגיה וצנתורים