האם מונוקורד יכול להחמיר תפקוד כלייתי?

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה וצנתורים

27/09/2023 | 23:30 | מאת: נעמה

שלום מבוגרת, עם רקע של יתר לח"ד וסכרת, וירידה בתפקוד כלייתי בשנה האחרונה (קריאטנין 1.4, וGFRבהתאמה נמוך). נוטלת טרייטס קומפ, וזודיפ, קרדילוק, ולסכרת נטלה מטפורמין. עקב לחץ דם לא מאוזן רופא מומחה ללח"ד המליץ להוסיף לתרופות לח"ד מנוקורד (שזו תרופה לבעיות בלב אבל אין בעיות בלב), וכן לעבור ממטפורמין לגארדיאנס דואו 12.5/1000. אמר שזה יכול לעזור בעקיפים גם ללח"ד בדיקת דם שנעשתה (מסיבה אחרת) לאחר 10 ימים מתחילת השימוש ב2 התרופות הללו (גארדיאנס ומנוקורד) הראתה עליה משמעותית בקריאטנין, מ1.4 ל-1.9. הופנתה למיון,התייעצו שם עם נפרולוג שאמר שהרושם שמדובר בהחמרה משנית לגארדיאנס ולהמשיך עם התרופה ולעשות בדיקת דם לאחר שבועיים. בדיקת דם מהיום הראתה שהקריאטנין נשאר על רמה גבוהה של 1.9. כעת זה כמעט 3 וחצי שבועות מתחילת הטיפול. 1. האם יכול להיות שהבעיה היא בכלל המונקורד? יכול להיות שאצל אנשים מסויימים ובמצבים מסויימים התרופה הזו יכולה לפגוע בכליות? 2. האם עליה כזו של מ.1.4 ל-1.9 בגלל גארדיאנס היא תופעה מוכרת ואינה מדאיגה? 3. מאחר ועברו כמעט 3 וחצי שבועות מאז תחילת הטיפול, היינו צריכים לצפות לירידה ואם אין ירידה זה סימן לא טוב, וכן שצריך להפסיק את הטיפול בתרופה? או שאם לא עלה יותר אפשר להיות אופטימיים שזה יירד בהמשך? השאלות הן עד לתור אצל הרופא תודה

נעמה שלום, העלייה בקראטינין היא קרוב לוודאי משנית לג'ארדיאנס. לאורך זמן התרופה מקטינה את הסיכוי לאי ספיקת כליות קשה. העלייה בקראטינין אינה לינארית, וההבדל בין 1.4 ל 1.9 היא פחות משמעותית מאשר לדוגמה מ 1 ל 1.4 מ'ג%. ייתכן שלא יהיה שיפור ולמרות זאת זו אינה התוויה להפסקת הטפול. המונוקורד אינו חשוד. תודה על פניתך לפורום

מנהל פורום קרדיולוגיה וצנתורים