גני שעשועים ובילוי בחוץ

דיון מתוך פורום  "בטרם" - לבטיחות ילדים

25/08/2012 | 01:02 | מאת: מאיה

מאיזה גיל מותר לילדים להסתובב בחוץ ללא השגחת מבוגר לבדם? לדוגמא- ללכת לבי"ס לבד, לשחק בגן שעשועים בלי השגחת מבוגר? האם יש חוקים ברורים בנידון?

מאיה שלום, המלצת הבטיחות של ארגון בטרם המבוססת על מחקרים (תפיסת סיכון, יכולת התמודדות וכד') וכן המלצות של ארגונים וגופים מקבלים, היא כי אין להשאיר לבד בבית ילדים מתחת לגיל 9, אפילו לא לזמן קצר. עם זאת, שהייה לבד בשטח ציבורי היא מצב שונה ומורכב יותר (סביבה משתנה תדיר בהיבטים פיזיים ואנושיים וחושפת לגירויים רבים). ילדים מתחת לגיל 10 חסרים כלים ויכולות לזהות ולהעריך מצבי סיכון, ולקבל החלטות בנוגע להתנהגויות ופעולות שיכולות לחשוף אותם לסכנות. ילדים עלולים להגיב בחרדה ובבלבול במצבים שאינם מורגלים אליהם ובעת התרחשויות בלתי צפויות (חבלה, פנייה של אדם זר, מפגש עם בעל חיים וכיוב'). על כן, אנו ממליצים שלא להשאיר ילדים מתחת לגיל 10 לבד לא השגחת מבוגר או בוגר מעל גיל 14. גם את ההחלטה להשאיר ילדים מעל גיל 10 יש לבחון בהתאם לאופיים ולמידת אחריותם. בכל מקרה, תהיה הבחירה אשר תהיה, חשוב להכין את הילד וללמדו עקרונות בסיסיים להתנהגות במצבים שונים וכן להחליט על דרך התמודדות במקרים שיש בכך צורך (טלפון, שכן קרוב, מבוגר חולף ועוד). באשר ללשון החוק, במדינת ישראל קובע חוק העונשין ( תיקון מס' 59, 2001): המשאיר ילד שטרם מלאו לו 6 שנים בלא השגחה ראויה ובכך מסכן את חיי הילד או פוגע או עלול לפגוע פגיעה ממשית בשלומו או בבריאותו, דינו - מאסר 3 שנים, עשה כן ברשלנות - דינו מאסר שנה. עשה זאת במטרה לנטוש את הילד - דינו מאסר 5 שנים. לעומת זאת במדינות אחרות כמו ארה"ב וקנדה, החוק קובע כי הגיל המינימלי בו ניתן להשאיר ילד לבד ללא השגחה הוא 10 - 13 (משתנה בהתאם למדינה ולמחוז). אך כאמור, המלצתנו היא שלא להשאיר ילדים מתחת לגיל 10 לבד לא השגחת מבוגר או בוגר מעל גיל 14. בברכה, שרון צוות מומחי 'בטרם'

מנהל פורום "בטרם" - לבטיחות ילדים