אילאוסטומי

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

07/07/2006 | 20:16 | מאת: נאור

ד"ר זמורה שלום, אני לפני ניתוח סגירת האילאוסטומי (עקב היצרויות במעי הדק בגלל קרוהן, וסטומה עקב דלף מניתוח הראשון). רציתי לדעת במה כרוך ניתוח הסגירה, מה משך ההחלמה, האם ישנה שוב סכנה לדלף ומה שכיחות חסימה או היצרויות חוזרות? תודה מראש.

11/07/2006 | 11:13 | מאת: ד"ר עודד זמורה

נאור שלום, מחלת קרוהן היא מחלת מעי כרונית שכיום אנו לא יודעים מה גורם לה, ואיננו יודעים לרפא אותה לחלוטין. לכן מטרת הטיפול היא לאפשר לאנשים החולים בקרוהן (ושחלקם הגדול אנשים צעירים) לחיות באיכות חיים מקסימאלית ולעשות כל מה שכל אחד בגילם רוצה לעשות, כולל לימודים, עבודה, משפחה, בילויים ועוד. על מנת לנסות להגשים מטרה זו, יש לנו ברפואה הקונבנציונלית 2 מסלולי טיפול עיקריים, המשלימים אחד את השני. מסלול אחד הוא מסלול הטיפול התרופתי, והשני הוא הטיפול הכירורגי. חשוב לציין כי אין מדובר במסלולים מנוגדים, ועבודה משותפת ומושכלת של הגסטרואנטרולוג והכירורג המטפלים חשובה על מנת להציע את הטיפול המיטבי. היצרות במעי הדק הגורמת לחסימות מעי ואינן מגיבות לטיפול תרופתי היא בד"כ אינדיקציה לניתוח על מנת לסלק את המקטע המוצר ולשפר את איכות החיים. חשוב לזכור שאין בכוחו של הניתוח לרפא את מחלת קרוהן, ולכן ישנה אפשרות שבעתיד המחלה תתלקח , ואולי להתבטא שוב בהיצרויות ובחסימות. בממוצע ניתן לומר שכמחצית מהחולים שנותחו יפתחו מתישהו בעתיד סימפטומים שיצריכו ניתוח נוסף, אבל בממוצע אפשר גם לומר שלרוב החולים המנותחים יש לפחות מספר שנים של איכות חיים טובה לאחר הניתוח, וזה חשוב! אחד הסיכונים העיקריים בכל ניתוח מעי הוא דליפה מההשקה, שהיא החיבור בין 2 קצוות המעי. על מנת לרפא השקה כראוי הגוף זקוק ליכולת ריפוי פצע טובה, ולכן הסיכון בהשקה עולה כאשר ישנה מחלה דלקתית פעילה, המצב התזונתי ירוד, או תחת טיפול בתרופות המדכאות את מערכת החיסון. לכן בניתוח לקרוהן פעמים רבות יש סיכון מוגבר לדלף כזה, ואם אכן מתרחש דלף יש לרוב לפרק את ההשקה ולהוציא סטומה זמנית. לאחר שהגוף מתחזק, מתרחק מהשפעת המקטע החולה שכבר הוצא ומהשפעת התרופות מדכאות החיסון, והמצב התזונתי חוזר לתקין, מבצעים השקה חוזרת, הפעם בתנאים טובים יותר מבחינת יכולת הגוף לרפא את ההשקה. בכל השקה יש סיכון לדלף, אך בתנאים אילו הסיכון הוא נמוך. לגבי השאלה במה כרוך ניתוח הסגירה- קשה לי לענות לך כי אינני יודע איזה סוג סטומה בוצעה ומה האנטומיה. בהצלחה!

11/07/2006 | 13:18 | מאת: נאור

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה