גידול ממאיר בתחתית המעי הגס - קרוב לפי הטבעת

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

11/05/2006 | 23:12 | מאת: ארומה

שלום רב, אבי בן 76, סובל מאנמיה קשה. מאושפז מזה חודש.קיבל כבר כ-10 מנות דם. בבדיקת קולונוסקופיה הסתבר שיש לו גידול של 12 ס"מ קרוב לפי הטבעת. נלקחה ביופסיה וזה ממאיר. צריך לנתח. אבי סובל מתשלובת של בעיות: אי ספיקת כליה, תעוקת חזה, יל"ד. האם במקרה שלו עדיף לעבור ניתוח לפרוסקופי או ניתוח מסורתי? מה דעתך? והאם בגידול מעין זה עלולות להיווצר גרורות? האם הוא יצטרך בנוסף לניתוח גם טיפולים אחרים? ארומה - בתו המודאגת

11/05/2006 | 23:35 | מאת: ארומה

בהמשך להודעתי הקודמת ולאחר קריאת המאמרים שלך על טיפול בסרטן המעי הגס ברצוני לשאול כיצד אפשר לדעת האם הגידול הוא בשלב התחלתי או לא? תודה מראש, ארומה

13/05/2006 | 21:41 | מאת: ד"ר עודד זמורה

צר לי לשמוע על מחלתו של אביך. יחד אם זאת- אל יאוש, במקרים רבים יש סיכוי לריפוי של סרטן המעי הגס, גם אצל אנשים בגילו ובמצבו הבריאותי של אביך. החלק הסופי של המעי הגס, המתחבר לפי הטבעת, נקרא הרקטום, ואורכו כ 15-20 ס"מ. אנו נוהגים לחלק את הרקטום ל 3 שלישים. כאשר יש סרטן של השליש העליון נהוג לכרות אותו כירורגית כטיפול ראשוני, ובהמשך להוסיף טיפול כמוטראפי אם מאפייני הגידול מצריכים זאת. בשליש האמצעי והתחתון של הרקטום לעיתים מקדימים ומבצעים טיפול קרינתי לפני הניתוח, בכדי להקטין את הסיכון לחזרת המחלה. יש להקפיד על מדידה נכונה של גובה הגידול על ידי רקטוסקופיה. גובה של 12 ס"מ הוא גבולי ודורש שיקול דעת של הכירורג לגבי תכנית הטיפול. גידול ממאיר יכול לעיתים לשלוח גרורות, ולכן בד"כ מבצעים טרם הניתוח בירור הכולל לרוב CT, על מנת לראות אם כעת יש גרורות. אם אין, יש מקום לכריתת הגידול, ועל סמך מאפייני הגידול בבדיקה פתולוגית, להעריך את הסיכוי שגידול זה נוטה לשלוח גרורות. אם יש לגידול מאפיינים כאלה, יש מקום לשקול הוספת כמוטרפיה. גם אם יסתבר שכבר יש גרורות, יש מקום לשקול את כריתת הגידול, מאחר שהוא גורם לדמם ניכר שמצריך עירויי דם חוזרים. אין ספק כי מדובר בניתוח גדול הכרוך גם בסיכון בהתחשב בגילו ובמצבו הבריאותי של אביך. ניתוח לפרוסקופי לגידול כזה ובמיקום זה דורש מיומנות רבה בטכניקה זו, כרוך בהתאוששות מעט יותר מהירה, ובגדול אינו משנה כנראה באופן משמעותי את הסיכון בניתוח או את שיעור הסיבוכים. ניתוח נכון, שיתן את הסיכוי המירבי להחלמה, יותר חשוב מניתוח לפרוסקופי דווקא. אם המנתח מיומן בטכניקה הלפרוסקופית לגידולים במיקום זה, ניתן לשקול זאת, אולם אם לא, עדיף לבצע מה שיודעים לעשות היטב ונכון. הרבה הצלחה.

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה