גוש בשד- האם זה בהכרח סרטני?

דיון מתוך פורום  סרטן השד

20/06/2015 | 22:42 | מאת: גלית

בת 38, ברקע סיפור משפחתי של סרטן שד, בבדיקה ידנית שגרתית אצל כירורג שד התגלה אצלי גוש גדול בשד שמאל שעה 1, הופנתי לממוגרפיה, אלוטרסאונד וביופסית טוקר במידת הצורך (לאחר תשובות הממוגרפיה) א. הבנתי שבגיל 38 הממוגרפיה איננה מהימנה עקב צפיפות שד.. .האם לבצע את הממוגגרפיה או להתעקש ולדרוש בדיקה חלופית- MRI? ב. לציין שאת הבדיקה הידנית אצל הרופא בצעתי מס' ימים לפני קבלת מחזור, האם ייתכן שמדובר בגוש הורמונאלי(למרות שזה גוש גדול) , מה הסיכוי שזה סרטני?? תודה

22/06/2015 | 22:26 | מאת: ד"ר עודד אולשה

גלית שלום, שאלותייך באמת במקום. 1. את צודקת שבדרך כלל השד סמיך בגיל צעיר יותר ולכן לא עושים ממוגרפיה מתחת לגיל 40 אך הכוונה היא לבדיקות סקר בלבד. ברגע שמדובר בבדיקה אבחנית, ובמיוחד בהתקרב האישה לגיל 40, עדיף לעשות ממוגרפיה בגלל הסביות הבאות: ראשית כל לא כל אישה צעירה יש שדיים סמיכים בממוגרפיה; להרבה נשים צעירות השדיים שקופים כמו שלהרבה נשים מבוגרות השדיים סמיכים בממוגרפיה למרות הממוצע. שנית, יתכנו ממצאים שנראים אך ורק בממוגרפיה כמו הסתיידויות עדינות שיכולות לייצג ממצא שדורש דגימת רקמות. סיבה נוספת היא שיתכנו שינויים במרקם השד בממוגרפיה שיכולים לגרום לרנטגנולוג למקד את בדיקת האולטרה סאונד לאזורים מסוימים של השד שבהם יש ממצא שדורש התייחסות, שאחרת לא היו נבדקים וממצא חשוב לא היה מתגלה. כל זאת למרות שהממצא בשד נראה ברור בבדיקה ידנית, ועדיין יש צורך בבדיקה של כל השד בני הצדדים. 2. המחזור בהחלט יכול להשפיע על מרק השד בבדיקה ידנית, אם כי בבדיקה צריך להתייחס לממצאים שישנם ולא למה שאולי יש או אולי אין. לגבי הסיכויים שמדובר בתהליך סרטני - את זה צריך לשאול את הרופא שבדק. בברכה, דר אולשה

מנהל פורום סרטן השד