בדיקת שד עצמית

דיון מתוך פורום  סרטן השד

19/03/2006 | 21:45 | מאת: רונה

איך אני יודעת אם ישנם גושים? כשאני ממששת את השד אני מרגישה מעין גבשושיות קטנות וכל מיני עורקים או ורידים אני לא יודעת כיצד ניתן לזהות גוש. האם זה טבעי שהשדיים הם לא "ריקות" מבפנים? כיצד מרגישים גוש? אני מאוד רוצה לבדוק את שדי ושמור על בריאותי. אשמח לעזרה.

20/03/2006 | 09:56 | מאת: אנה גולדברט

רונה היקרה שלום, אכן כפי שציינת השד איננו ריק מבפנים אלא מורכב מ - - אונות lobules , צינורות מסתעפים היוצרים את בלוטות החלב. כל שד מכיל כ - 10-12 אונות שתפקידן לייצר, להוביל ולספק את החלב. - דקט/דקטיל Duct/Ductile ( תעלה להובלת החלב מהאונות אל הפטמה ). - סטרומה ( stroma ) רקמות שומן ורצועות - ligaments - המקיפים את התעלות - ,ducts האונות - lobules , וכלי הדם וצינורות הלימפה . צינורות הלימפה דומים לעורקים פרט לעובדה שבמקום דם הם מוליכים את נוזל הלימפה - נוזל שקוף המכיל פסולת מהרקמות ומתאי המערכת החיסונית. רוב צינורות הלימפה של השד מובילים אל בלוטות הלימפה שמתחת לבית השחי. במהלך חייה עוברת כל אישה שינויים רבים בשדיה. תופעות אלו נגרמות על ידי שינויים הורמונליים במהלך המחזור החודשי, הריון, הנקה, גיל המעבר, ושינויים במשקל. יחד עם זאת במידה ואת מבחינה באחת או יותר מהתופעות הבאות מומלץ מאד שתפני לרופא : •הימצאות גוש בשד ו\או בבית השחי. •אזור נפוח או התעבות במקום כלשהו בשד שתחושתו שונה משאר רקמות השד. •בלוטות מוגדלות מתחת לבית השחי. •הפרשה דמית מהפטמה. •שינויים בצורת הפטמה כמו "התכנסות" או פריחה סביבה. •שינויים במרקם העור כמו היווצרות גומות ו\או התכווצויות •שינויים בצורה ובגודל אחד מהשדיים. •התנפחות, התעבות או כאב מתמיד בשדיים , או באחד מהם, אשר תחושתם שונה מהתחושות הרגילות של טרום-מחזור.התנפחות הזרוע העליונה מידע נוסף על מבנה השד תוכלי לקרוא בפרק אודות השד באתר של עמותת "אחת מתשע" http://www.onein9.org.il/getfile.asp?file=about.doc עמותת "אחת מתשע" עורכת סדנאות הדרכה לבדיקת שד. באם תהיה מעוניינת לקחת חלק בסדנה זו, את מוזמנת לפנות לעמותה לטלפון שמספרו- 036021717. חשוב לציין בהזדמנות זו, כי בדיקת שד עצמית היא חלק משגרת בדיקות המומלצת לכל אישה אשר כוללת בנוסף לבדיקה העצמית בדיקה קלינית ע"י רופא- רצוי כירורג מומחה לשד. ממוגרפיה אינה שיטת אבחון מומלצת לנשים צעירות בגלל הצפיפות הגבוהה של רקמת השד אצלן אשר אינה מאפשרת אבחנה. כך שהשימוש בממוגרפיה מתחת גיל 40 לצורך גילוי מוקדם אינו נפוץ ושמור אך ורק למקרים מיוחדים. השימוש באולטרהסאונד שד תופש מקום חשוב יותר ויותר בגילוי של סרטן שד בנשים צעירות. בברכה, אנה

מנהל פורום סרטן השד