בדיקת הדמייה כשלב ביניים

דיון מתוך פורום  סרטן השד

01/11/2017 | 09:23 | מאת: זקוקה להכוונה

אני נמצאת באמצע טיפולים כימותרפים. עד כמה חשוב, נכון, רצוי, כדאי ... לעשות בדיקת הדמייה כגון אולטרסאונד (שאינה מסכנת מבחינת קרינה, או חומרים מוזרקים)  בשלב זה ? אני מעוניינת לבדוק כמה הטיפול "עובד". האם העובדה כי יש לי הסתיידויות גורמת לבדיקה זו להיות ל "לא מועילה" ??? למה הכוונה הסתיידויות ?  אודה מאד להתייחסותכם.

04/11/2017 | 10:51 | מאת: ד"ר ליאור הלר

שלום רב, בדיקות הדמייה כגון אולטרסאונד, MRI , PET CT לרוב מבצעים בסוף הטיפולים הכימותרפיים להעריך תגובה, עד כמה הטיפול יעיל ויותר חשוב- לתכנן את היקף הניתוח על ידי כירורג שד ובמידת הצורך שחזור שד ע"י פלסטיקאי. עדיף לחכות בסבלנות ולהמתין לסוף כדי לא לבצע את הבדיקות האלה פעם נוספת (אין ערך מוסף לבצען באמצע הטיפול, ההחלטות מתקבלות ע"ס הבדיקה בסוף הטיפול). לגבי ההסתיידויות שציינת- הדבר לא משפיע על יעילותה של הבדיקה. בכדי לתת הסבר על המשמעות- צריך להבין את כלל הפענוח של הבדיקה, מציע לדבר עם מומחה לרנטגן בתחום השד. בברכה, פרופ' הלר

04/11/2017 | 12:26 | מאת: זקוקה להכוונה

תודה על תשובתך. אני מבינה כי ההערכה תתבצע ע"פ סוף הטיפול בעיקר לגבי היקף הניתוח. אך קורה לעיתים שהגידול אינו מגיב טוב לטיפול הנוכחי ואינו מצטמק וגרוע מכך, לעיתים אף מתפשט וגדל. ואולי ניתן לשנות את הטיפול הנוכחי.. האם בכל זאת לא כדאי לבצע בדיקת ביניים ??? כמו כן, האם תוכל בבקשה לפרט קצת מהן אותן הסתיידויות ? המון תודה.

04/11/2017 | 18:13 | מאת: ד"ר רינת ברנשטיין

הי, הסתיידויות לרוב משקפות גידול טרום-ממאיר, שנהוג להוציא אותן בניתוח, ולרוב לא מגיבות לטיפול כימי. הסיכוי שגידול יתקדם תחת טיפול כימי הוא פחות מ-3%, וההערכה לגבי תגובה נעשית ע"י אונקולוג בבדיקה ידנית (אם הגוש נמוש לפני תחילת הטיפול, כי לרוב אם המחלה קטנה ולא נמושה, לא נותנים טיפול כימי לפני ניתוח). אם האונקולוג מתרשם שהגידול לא מגיב, אמור ליזום בעצמו בדיקת הדמיה כמו סונר ולשקול שינוי בטיפול.

מנהל פורום סרטן השד