נפיחות בשד לאחר כריתה ושחזור

דיון מתוך פורום  סרטן השד

17/02/2017 | 14:46 | מאת: שרון

שלום רב, הנני בת 41 נשאית brc1 . לפני כ 4 שנים עברתי כריתה ושחזור דו"צ מניעתי ולפני כשנתיים הוצאתי שחלות וחצוצרות מניעתיים. לפני כשנה התנפח לי השד ונמצאו נוזלים בכמות של ליטר והנוזלים חזרו וכך חוזר חלילה. לאחר 3 שבועות כאלו התאשפזתי, חיברו נקז וערכו בדיקות לזיהום ולסוגי סרטן שונים- כולם חזרו שליליות. אחרי שבועיים של אשפוז לא הייתה הטבה אז שאבו את הנוזלים והזריקו דוקסילין. הטיפול עזר. בימים האחרונים שוב השד גדל והוא מעט מגרד ( כנראה ממתיחת העור), רגיש וקצת חם- אותן תופעות כמו בפעם הקודמת. שאלותיי: 1. האם תופעה זו שכיחה לאחר כריתה ושחזור מניעתיים? 2. אם זה לא זיהום וחלילה סרטן ,כפי שנבדק ונשלל לפניי כשנה, מה יכולה להיות הסיבה שזה קורה? 3. מה אני צריכה לעשות? אילו בדיקות לבקש? 4. האם זה בסדר להשאיר את המצב כך ולחכות שאולי הגוף יצליח להתגבר לבד? 5. אם שללו לפני שנה סרטן האם סביר להניח שגם הפעם לא מדובר בסרטן? תודה מאד על ההתייחסות.

18/02/2017 | 16:11 | מאת: ד"ר ליאור הלר

שרון שלום, לפי התיאור בו כתבת על הצטברות נוזלים חוזרת באתר הניתוח ייתכן ומדובר באבחנה של סרומה. לגבי שאלותייך: 1. שכיחות סרומה שנויה במחלוקת ונפוצה אחרי כריתה ושחזור שד. הפרמטר היחיד שהוכח כגורם משמעותי להיווצרות סרומה הוא גודל הכריתה- כלומר ככל שמוציאים יותר רקמה, הסיכוי לסרומה עולה ( ובהתאם לזאת שכיחות סרומה גבוהה יותר בכריתת שד מלאה לעומת כריתה משמרת שד). הסיבה להצטברות הנוזלים (=סרומה) היא היווצרות חלל פוטנציאלי שנוצר עקב הכריתה ודליפת נוזל סרוטי (נוזל לימפתי) לתוכו. סרומה לא מעלה שכיחות לסרטן שד אך יכולה לגרור סיבוכים אחרים וביניהם אי נוחות וכאב, זיהום, שינוי במראה השד. 2. בשלב זה עלייך לגשת לרופא המנתח בכדי שיבדוק את השד, השתלים ובהתאם לצורך יפנה לבדיקות נוספות (כגון בדיקות דם, סונר שד, ניקור נוזל, MRI) 3. ישנם מקרים בהם הגוף מצליח לספוג את הנוזלים בעצמו (תלוי בדר״כ בכמות הנוזל) אך אם הנפיחות חוזרת, השד הולך וגדל ולאור ההיסטוריה הקודמת והניקורים החוזרים שעברת - סביר להניח שגם הפעם יהיה צורך בניקוז הנוזל. 4. ממאירות שד מתבטאת לרוב כגוש מוצק ולא כהצטברות נוזלים (וכפי שציינתי קודם לא נמצא קשר בין סרומה לממאירות שד) כך שהסיכוי שהתופעות שאת מתארת תיהנה קשורות לתהליך ממאיר הינו כמעט אפסי. לסיכום: מומלץ להיבדק בהקדם על ידי הכירורג הפלסטי שניתח אותך. לעתים במקרים של סרומות חוזרות צריך לשקול תרביות מיוחדות וגם החלפת שתלים בברכה, פרופ' ליאור הלר.

18/02/2017 | 16:41 | מאת: שרון

ד"ר הלר , תודה על תשובתך המפורטת. אצלך עשיתי את שחזור הפטמה ואני מאד מרוצה מהתוצאות. תודה.

מנהל פורום סרטן השד