מה הסיבות לנטייה והאם יש דרך לטפל בה?

דיון מתוך פורום  שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים

20/07/2005 | 09:08 | מאת: יעקב סגל

לד"ר רובינשטיין שלום, הייתי מבקש מכבודו, לקבל הסבר מנומק לעבודתי העיתונעית בנושא ההומואים והלסביות. מה הסיבות לנטיה זו. והאים בכלל ישנה דרך טיפולית בנושא ההומו-לסבי. ופעם ולתמיד לאשר או לדחות טענות אלה. אני אודה לך על תשובתך במהירות האפשרית כדי שאוכל לסיים תחקיר זה. תודה, יעקב סגל

20/07/2005 | 09:11 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שלום יעקב, כמו ברוב התופעות הפסיכולוגיות, קיימת הסכמה בין החוקרים על כך שגם הכיווניות המינית היא תוצאה של אינטראקציה בין סיבות סביבתיות ותורשתיות. בתחילת שנות התשעים הוצע הסבר גנטי, שנתקבל בברכה ע"י הקהילה ההומו-לסבית, משום שהוא הוריד מטען כבד של אשמה מכתפי הוריהם של הומוסקסואלים שמא משהו באופן הגידול של הצאצא גרם לכיווניות המיניות. כמו-כן, ההסבר הגנטי הבהיר שלא מדובר בבחירה. ואולם, ההסבר הגנטי, שזכה לתהודה תקשורתית עצומה, הופרך כעבור זמן קצר יחסית. מבין התיאוריות הפסיכולוגיות שנבדקו, נמצא שכוח ההסבר של התיאוריה הפסיכואנליטית קטן, אך יחסית לתיאוריות פסיכולוגיות אחרות, הוא ההסבר המתאים ביותר לביוגרפיות של הומוסקסואלים בהשוואה לביוגרפיות של הטרוסקסואלים שנבדקו. צירוף של אם דומיננטית ואב פאסיבי, ולפעמים מרוחק ועויין, נמצא בתיאוריהם של הומוסקסואלים בשכיחות רבה יותר מאשר בתיאוריהם של הטרוסקסואלים. ממצא זה עולה בקנה אחד עם טענות התיאוריה הפסיכואנליטית. לעומת זאת, טענותיהן של תיאוריית הלמידה של בנדורה ותיאוריית הגיל הקריטי לא זכו לאישוש. נמצא שהכיווניות המינית מתפתחת, ברוב המקרים, לפני גיל ההתבגרות. מבחינה קלינית-טיפולית, קיימת הסכמה שלא ניתן לשנות את הכיווניות המינית של האדם ומוטב שהטיפול יתמקד בעזרה לאדם לקבל את נטיותיו המיניות, במידה ואינו שלם עימן. יוצאים מכלל זה מטפלים דתיים, יהודים ונוצרים כאחד, הטוענים שטיפולי "שינוי" (conversion therapy) הצליחו לשנות את הכיווניות המינית מהומוסקסואלית להטרוסקסואלית. יש לציין שבמקרים אלה גם המטפלים וגם המטופלים ניזונו מאידיאולוגיה דתית, הרואה בהומוסקסואליות חטא ולא נערך כל מעקב אחר תוצאות הטיפול. בברכה, ד"ר גידי רובינשטיין www.zarut.com/shrink-friendly

22/07/2005 | 15:05 | מאת: bios

הממצאים שאני מכיר (למשל ממחקרי תאומים) מצביעים על כך שיש בהחלט חשיבות לתורשה כהסבר להומוסקסואליות, אבל זה לא הגורם היחיד להומוסקסואליות, אלא יש אינטראקציה בינו לבין גורמים סביבתיים (שהם די עלומים כרגע).

20/07/2005 | 16:10 | מאת: מה עם זכויות היוצרים ?

לגידי שלום, הדברים שכתבת הם תירגום מילה-במילה של הדברים שניכתבו באתר של ה APA http://www.apa.org/pubinfo/answers.html ועל פי החוק והמוסר כאשר אדם מצטט במלואו טקסט הוא מציין מעיין נילקח הטקסט, ולא חותם על הדברים כאילו הם ניכתבו על ידו. אם לא יפורסם מיכתבי , אאלץ לפרסם את ההודעות בפורומים אחרים במקום.

21/07/2005 | 01:32 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שלום, התרגום לעמדת האיגוד הפסיכולוגי האמריקני הובא כתשובה לשאלתך המקורית, מפני שחשבתי שהוא המתאים ביותר והואיל ועמדת האיגוד הוצבה ברשימת הקישורים של פורום זה ככתבה וכלשונה. לצערי, הקישור עדיין אינו נפתח מסיבות טכניות והנושא יטופל ע"י הצוות הטכני של האתר. אני מסכים איתך שבתרגום היה צריך לציין שמדובר בתרגום. כעת היצבתי תשובה משלי, שאתה מוזמן לקרוא אותה, אם הנושא באמת מעניין אותך. אני מעדיף לייחס את העניין ל"התחלות קשות" או "מחלת הילדות" של הפורום הזה, אך גם מזמין אותך להרהר מעט בינך לבין עצמך אם ההתנפלות התובענית הזו אינה מאפיינת את התנהגותך באופן כללי ואם זו הדרך לבקש עזרה מאדם זר לחלוטין, שאינו חייב לך דבר וחצי דבר. בברכה, ד"ר גידי רובינשטיין www.zarut.com/shrink-friendly

מנהל פורום שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים