ללמוד פסיכולוגיה בשביל עצמי?

דיון מתוך פורום  שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים

31/03/2014 | 00:11 | מאת: הומו בהתלבטות

שלום פרופסור, אני בחור דתי צעיר עם כמה סיבוכים בחיים. אני הומוסקסואל מובהק (לצערי הרב...) ומתוסבך נפשית , ו......הגיע זמני לבחור מקצוע אקדמי ללמוד. אני לא ממש סגור על עצמי, אבל תמיד חשבתי על פסיכולוגיה בתור תחום שאני מוצא בו עניין. אז אני תוהה - האם לימודי פסיכולוגיה יוכלו לעזור לי סוף סוף להבין מה עובר עליי בחיים, למה אני נמשך לגברים, אילו גורמים משפיעים עליי, ואיך אני יכול לעצב מחדש את האישיות שלי ? האם יכול להיות שלימודי פסיכולוגיה יחריפו את הקרע בין האמונה שלי לעובדת היותי הומוסקסואל, או אפילו ימשכו אותי לכיוון האתאיזם??? **אציין שאני יוצא מנקודת הנחה שאני אוכל לאבחן את עצמי פסיכולוגית טוב יותר מכל אדם אחר.. דבר שלדעתי, הוא הגיוני לחלוטין, כי בסופו של דבר אני מכיר את עצמי טוב יותר מכולם. אגב, אני יודע שיש ארגוני הומואים דתיים, אבל זה לא ממש עוזר לי. תוכל בבקשה לענות על שאלותיי?? בתודה ובהערכה, הומו בהתלבטות

שלום הומו בהתלבטות, ראשית, צר לי לקרוא על מצוקתך שלצערנו כה שכיחה בין הומואים דתיים. ולשאלתך המאוד מעניינת - חלק גדול מאוד מהסטודנטים לפסיכולוגיה, שחלקם הופך מאוחר יותר לפסיכולוגים, בוחר את התחום מתוך מצוקותיו האישיות, חלק מהם גם היו, או עודם, בטיפול - והבחירה בתחום נעשתה בהחלט בהקשר הזה. עם זאת, חלק גדול מאוד מלימודי פסיכולוגיה לתואר ראשון מוקדשים לקורסים שאינם קליניים, לרבות לימודי סטטיסטיקה ושיטות מחקר. קיימים לימודי שדה בשנה א' שכוללים איזו שהיא התנסות מינימאלית, לאלה השואפים להמשיך לתואר שני מומלץ מאוד לקחת חלק בתכנית התנדבותית-לימודית מובנית בבתי"ח פסיכיאטריים או בער"ן והתנסות זו בהחלט מפתחת תובנות אישיות. בהמשך, אם תעמוד בתנאי הקבלה הבלתי אפשריים כמעט, של קבלה למגמה הקלינית בתואר שני הלימודים כוללים פרקטיקום עם התנסות אישית משמעותית מאוד. הנגיעה בהומוסקסואליות במהלך תכנית הלימודים, גם לתואר שני, מינימאלית ואגבית מאוד. אמנם פסיכולוגיה היא תחום חילוני ורוב הפסיכולוגים בארץ ובעולם חילוניים, אך לא הייתי נסחף לקבוע שהלימודים יהפכו אותך לחילוני, לא כל שכן לאתאיסט. אני מכיר כמה וכמה פסיכולוגים דתיים ששמרו על אמונתם למרות לימודי הפסיכולוגיה. לעומת זאת, אני מכיר הומוסקסואלים דתל"שים רבים שעזבו את אורח החיים הדתי, משום שלא יכלו ליישב בינו ובין נטייתם המינית. אולי יעזור לך לדעת שבבתי הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטאות ת"א וחיפה יש הרבה יותר התייחסות להומוסקסואליות, הואיל ויש שם אנשי סגל העוסקים במחקר בתחום. הגישה המקובלת כיום בקרב אנשי מקצוע היא שהומוסקסואליות היא תוצאה של אינטראקציה בין גורמים ביולוגיים וסביבתיים והגורמים הסביבתיים (הפסיכולוגיים) שנויים במחלוקת, כך שמאוד לא סביר שתקבל תשובות למצוקותיך האישיות מלימודים עיוניים בפסיכולוגיה. בכל מקרה, לימודי פסיכולוגיה אינם תחליף לטיפול פסיכולוגי ודווקא כמי ששוקל ללמוד פסיכולוגיה, אינני חושב שהאדם שיכול לעזור לך הואיל והוא מכיר אותך הכי טוב הוא אתה. נפש האדם מורכבת בין היתר ממנגנוני הגנה העוזרים לנו לעוות את המציאות כדי שנוכל לשאת אותה ובתוך כך מעוותים גם את תפיסתנו העצמית. לכן הדרך הפסיכולוגית שלך אל עצמך צריכה להיעשות בעזרת מישהו חיצוני (פסיכולוג) שיעזור לך להתבונן על עצמך מבחוץ. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין shrink-friendly.co.il

31/03/2014 | 23:22 | מאת: רחמים

שלעשות תואר או ללכת לטיפול יעלה לך אותו דבר, עד כדי כך עולה הרבה. בנוסף אתה יכול בתור התחלה לטפל בעצמך בלמדה עצמאית לאוניברסיטה החופשית יש ספרים שאתה יכול להזמין. למשל תורת האישיות, הפיזיולוגיה של ההתנהגות,פסיכולוגיה קוגנטיבית,פסיכולוגיה של המינים ועוד. ולאחר מכן אתה יכול לבדוק האם כדאי לך ללמוד את זה לעומק והאם כדאי לך ללכת לטיפול, שמה לא היית מספיק אובייקטיבי עם עצמך. אתה גם יכול לקרוא מושגים בויקיפדיה לידע כללי ומהיר כמו למשל : ערך- טיפול פסיכולוגי ערך- פסיכואנליזה ערך-זיגמונד פרויד,אנה פרויד. ערך-ניטשה,יונג,פרנקל,קלין ועוד ועוד. לגבי אמונה והומוסקסואליות ופסיכולוגיה אני יכול רק להצטרף לתשובה הקודמת שכנראה שרוב הפסיכולוגים וגם הפסיכיאטרים אנשים לא מאמינים-אתאיסטים והאמונה שמה את הומואים ולהט"ב בכלל בקונפליקט לא קטן. אני גם חושב שלמעשה יש גיל כזה אחרי בית הספר והצבא שאדם מחפש את עצמו-משום זמן שהוא חופשי יותר למשל יש שטסים להודו-בודהה ופגניות וכאלה ואולי גרוע מזה-סמים. כמו שנכתב בתשובה לפני הקורסים כוללים גם קורסים בסיסים אחרים כך שגם אם תסיים את התואר ולא תרצה לעבוד בזה תוכל להחליף לתואר אחר ולעשות אותו קצת יותר קצר- זה נכון גם לכל תואר אחר, במידה ועשית אותו ברמה אקדמית תואמת-אוניברסיטה/מכללה.

מנהל פורום שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים