הפרעה כפייתית הומוסקסואלית (HOCD)

דיון מתוך פורום  שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים

29/06/2021 | 22:19 | מאת: יונה

שלומות, קראתי על הנושא אך לא הבנתי מה הגורמים להיוצרות הפרעה זאת ועל מה היא יושבת?

שלום יונה, ההפרעה שציינת היא סוג ספציפי של OCD המאופיין בכך שגברים הנמשכים רק לנשים, ולרוב גם מקיימים עמן מערכות יחסים ממושכות, חוששים שמא הם הומואים או עתידים להפוך לכאלה בעתיד. אובססיות אלו מלוות חרדה ובדיקות כפייתיות (קומפולסיות) של הזקפה תוך צפייה בסרטים פורנוגרפיים של הומואים והשוואתה לזקפה תוך צפייה בסרטים מקבילים בהם מתקיימים יחסי מין בין גברים לנשים. כמו כן, מופיעים רגשי אשם כלפי בת הזוג שמא הם הומואים ובכך מוליכים אותה שולל, שכן המשיכה לנשים עתידה להתחלף למשיכה לגברים (מאמר מקיף יותר בנושא: https://www.shrink-friendly.co.il/am-i-gay-hocd/). כשמדובר ב-OCD, ההשערה הרווחת בעיקר בקרב הפסיכיאטרים, היא שמדובר בהפרעה שמקורה פיזיולוגי - ספיגה חוזרת של המוליך העצבי סרוטונין ולעתים גם של נוראדרנלין חזרה לסינפסה במוח והטיפול התרופתי שניתן נועד למנוע ספיגה חוזרת זו. התרופות הרווחות בשימוש הן מקבוצת SSRI (למשל פרוזק) או SNRI (למשל ויפאקס/אפקסור המכוון גם לנוראדרנלין). טיפול זה אמור להפחית את החרדה הנלווית לאובססיות ולאפשר טיפול פסיכולוגי בגישה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) שנועד לשנות עיוותים קוגניטיביים שליליים לדפוסי חשיבה רציונליים יותר ודפוסי התנהגות ע"י טכניקה של חשיפה ומניעת תגובה המכוונת למניעת הקומפלוסיות. אין הסבר מדעי מדוע אצל אדם מסוים התוכן של האובססיות מתייחס לנושא כזה ואצל אדם אחר לנושא אחר. גם הטיפול באובססיות העוסקות בנושאים שונים זהה. מנקודת-מבט פסיכואנליטית, ניתן לפרש את החשש להיות הומו כהומופוביה (פחד אי-רציונלי מהומוסקסואליות ומהומואים) או כהומוסקסואליות לטנטית (סמויה), אך הואיל ומדובר בתופעות מודחקות ולא מודעות, קשה להוכיח זאת. תמיכה מסוימת לכך ניתן לקבל מהעובדה שלפחות לפי ניסיוני ההפרעה מופיעה אצל גברים ממשפחות מסורתיות ושמרניות. בברכה, פרופ' גידי רובינשטיין https://www.Shrink-Friendly.co.il

מנהל פורום שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים