אלימות אצל בן שנה וחמישה חודשים

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

26/07/2007 | 14:14 | מאת: צופי אלקלעי

בני בן שנה וחמישה חודשים נמצא במשפחתון מגיל ארבעה חודשים. לאורך כל השנה לא נתקלתי בבעיה מסויימת - לאחרונה, מזה כחודש, הוא חוזר הביתה עם סימני נשיכה. כל פעם שעון במקום אחר. בתחילה המטפלת אמרה שהוא נושך את עצמו. אחר כך אמרה שהיא לא ראתה שמישהו נטפל אליו. בפעם הרביעית - כאשר ננשך בגבו - היא לא ידעה מה לומר. בשנה הבאה נרשם לגן אחר. כעת אין לי סידור אחר לבני ואין לי אפשרות להוציא אותו מהמשפחתון. כמובן שהמטפלת ניסתה למצוא את הילד המכה אך לא הצליחה לתפוס אותו. כמובן שתשובה זו לא סיפקה אותי ואני מצידי מנסה לצמצם למינימום את זמני שהותו במשפחתון. לפני כשבוע הילד קם משינה בוכה בכי אמוק, לא רצה להרגע - מעין התקף כעס שנמשך כ-10 דקות - בהן אני ובעלי לא ידענו מה לעשות אתו. ניסינו בחיבוק נסינו בליטוף, בבקבוק וכל נסיונותינו כשלו. לפני מס ימים שוב הילד קם משינה בוכה הפעם רק בכי שנמשך זמן קצר. אתמול - הלכתי לשחק איתו בג'ימבורי - הוא תפס ילדה מתוקה קטנה ממנו (בת פחות משנה) ליטף את שערה ואמר טובה ומהר מאד התהפך - והחל למשוך בשערה לתפוס בפניה בחוזקה ולקינוח לנשוך את קרקפתה - והכל כאשר אני ואם הילדה נמצאות סביבם - מרחיקות אותו ממנה ואני תפסתי אותו - חיבקתי אותו הרחקתי אותו ממנה - הסברתי לו שזה מעשה שאסור לעשותו וכעסתי עליו. הייתי המומה מהחייתיות שדבקה בו. לא הבנתי מאין בא הכעס. אני כעת נמצאת בנקודה שאינני יודעת כיצד לטפל בבעיה. אבקש עצתך בדחיפות !!!!! תודה רבה והמשך יום נעים.

27/07/2007 | 21:25 | מאת:

שלום לצופי ותודה על הפנייה, את מתארת מקרה קשה מאוד. אני מסתובבת כבר כמה שעות עם התאור שלך וממש כואב לי לחשוב על הילדון שלך. נראה שהדברים מתחילים בגננת ולא בילדים. אני חייבת לשאול כמה דברים ותנסי להבהיר לעצמך את התשובות. איך הילדון שלך הולך לגן? האם בשמחה? איך הוא נפרד ממך כל בוקר? למי מצוות הגן/משפחתון הוא מתקרב באהבה ולמי לא? האם יש מישהו שהוא נרתע ממנו - גם מהילדים? תנסי להגיע מוקדם/מאוחר יותר כדי ליצור מצב של אינטראקציה שאת נוכחת בה עם הילדים האחרים. האם יש ילד מועדף בגן? האם את יכולה לדבר בפתיחות עם הורי הילדים האחרים? האם תוכלי לשאול בעדינות אם חל שינוי בהתנהגות שלהם לאחרונה? לא הייתי מספרת על ההתנהלות של הילדון שלך בינתיים, הוא עובר חוויה קשה כרגע ואת לא רוצה שבסוף הוא יוגדר כתוקפן. אין צורך לומר שאם את נתקלת בסיפורים דומים לזה של הילדון צריך לערב פה גורמים נוספים. האם הגן נמצא בפיקוח? האם את יכולה להזדמן לגן או טוב יותר לבקש מחברה להגיע באמצע היום? עכשיו זו תקופת הרשמה ותירוץ של "אני רוצה לרשום את הילד שלי" יכול לתת תמונת מצב מצוינת אם שכנה טובה יכולה לעבור לראות. זה צריך להיות מישהו שהילד לא יזהה באופן מיידי. האם יש איש צוות שמצטרף בצהריים בשעות שהגננת אינה נמצאת? האם יש מישהו חדש בחיי הילד שנמצא איתו בשעות שבהן את אינך בסביבה? לגבי התפרצות הבכי, את מספרת על המקרה כאילו שלא היו מקרים כאלה בעבר ומצד שני בכי של כמה דקות אצל ילדים בגיל הזה אינו נדיר. התסכול שלהם עולה יחד עם ההבנה של הרבה דברים ומצד שני הם אינם מתנסחים היטב עדיין. ההתנהגות שתארת לי עם הילדונת השנייה היא זו שהדליקה לי נורות - זה גיל של חיקוי ואני מקווה שהוא לא חיקה התנהגות של מישהו אחר אחד לאחד. הייתי משתדלת ליצור תמונה שלמה יותר של המצב עם התשובות לשאלות ולפעול משם. אשמח להיות כאן בשבילך רק טוב