ליקוי בדיבור.ליקוי שפתי.

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

11/12/2005 | 09:39 | מאת: סיגל

תודה רבה לכן על תשובתכן. רציתי בבקשה לדעת איך מתבצע האיבחון אצל קלינאית תקשורת. שאלתי הנוספת היא האם תהיה בעיה לרשום אותו לגן רגיל בגיל שלוש? תודה מראש על התייחסותכן.

11/12/2005 | 20:25 | מאת:

ש: איך מאבחנים לקות שפה אצל ילדים? ת: האבחון נעשה הן באמצעים פורמליים (מבחני שפה ובדיקות שמיעה), הן באמצעות תצפיות ומדגמי שפה בסביבה הטבעית של הילד והן באמצעות איסוף נתונים מההורים, ממחנכים ועובדי הקהילה. מטרת האבחון היא לעמוד על יכולותיו של הילד בתחומי השפה השונים (צורה, תוכן ושימוש) ועל תפקודו השמיעתי (כמו קשב, תפיסה וזכרון שמיעתיים). ש: מהו "קושי בשליפה"? ת: המונח הידוע גם כ"קושי בשיום" או "דיסנומיה" מתאר קושי להגיע למילה מוכרת ברגע נתון. הילד יודע את המילה שברצונו להגיד, (לעיתים מדובר במילה בסיסית או שכיחה מאוד); אך באותו רגע הוא אינו מסוגל להעלות את המילה מן המילון הקיים במוחו. התנהגות אופיינית: מתקשה לזכור שמות של חברים או רצפים מילוליים כמו ימות השבוע ונטייה להשתמש במילים כלליות כמו: "נו", "הזה" ש: מה ההבדל בין איחור בהתפתחות שפה להעדר דיבור כחלק מהפרעה תקשורתית? ת: ילדים רבים אמנם מתחילים לדבר מאוחר אך מתקשרים בעזרת סימנים, הבעות פנים, שפת גוף. הם נהנים לשתף את הזולת גם ללא שפה מילולית. מאידך, כאשר ילד לוקה בבעיות תקשורת, הוא מעדיף "להיות עם עצמו", לא מעוניין להיעזר באחר לפתרון הבעיות, לא משתמש בהבעות פנים ושפת גוף. האמור לעיל לקוח מתוך האתר של ארגון קלינאיות התקשורת בארץ. כתובתו המלאה: http://www.ishla.org.il/questions_safa.htm כפי שציינתי אני ממליצה בחום לפנות לקלינאית תקשורת. מאוד יכול להיות שחששותייך יתבדו. נהדר שאת עם יד על הדופק אבל עדיף להמיר את הדאגות בעשייה וחלילה אינני אומרת את זה לחומרה, רק שבמקום לשבת ולכסוס צפורניים עדיף לדעת אם יש או אין בעייה ואם נמצא קושי כזה או אחר - איך מתגברים עליו. לגבי הגן, קודם כל כאמא וכמי שרואה הרבה גנים ואנשי מקצוע לגיל הרך, ראיתי מספיק ילדים שלא מדברים בגיל מאוחר. עדיף להכניס אותו למסגרת כשהוא מדבר היטב. אם האפשרות הזו אינה קיימת, אז צריך למצוא לו (תמיד נכון וכאן אולי נכון יותר) מסגרת קטנה יחסית עם מספר ילדים מצומצם וגננת שתהיה ערנית וחמה מספיק וגם שיהיו לה את האמצעים מבחינת זמן ותשומת לב שתוכל להקדיש לו. חשובה מאוד פינת או שעת סיפור, הרבה מלל והעשרה וסבלנות. יש כמה גנים שאוכל להמליץ עליהם מאזור המרכז אבל לשם כך אנא פני אליי במייל האישי שלי. בהצלחה.

11/12/2005 | 21:57 | מאת: לסיגל

כדאי שתשאלי את קלינאית התקשורת כאן - http://www.doctors.co.il/m/Doctors/a/Forums/xFF/List/xFI/71