טריקים לסימנים בשתי ידיים

דיון מתוך פורום  'שפת אם' - תקשורת דואלית עם תינוקות

13/10/2005 | 17:09 | מאת: אפרת

היי ליבי מה שלומך? התחלתי לסמן יותר, וזה מאוד מאתגר כי גם אני צריכה ללמוד שפה חדשה, אבל זה בכייף. גיליתי את הפורום אז אפנה אליך כמה שאלות פה: * אז איך מסמנים בשתי ידיים - כשיש לך רק אחת פנויה? (בעקבות שאלה על חלב ולישון) גם אני נתקלת בזה במשך היום. * איך מסמנים *לשבת, *שמח, *מים/רטוב/ים/ (אני יודעת גשם-האם אותו דבר?) *צפרדע ?(בסיפור על פלוטו) המילון על המקרר - מעולה. זהו בינתיים-גמר חתימה טובה בקשר לקורס מדריכים אשלח לך מייל. תודה אפרת.

13/10/2005 | 19:06 | מאת:

שלום אפרת ובהחלט, שנה טובה ומתוקה. כל כך צחקתי כשראיתי את הכותרת של ההודעה :) משעשע ה"טריק" הכי ידוע הוא להשתמש ביד אחת ברגע שאינך מסוגלת לסמן בשתיהן. את ה"חלב" אנחנו ממילא מקבלים מהתינוקות בסימון של יד אחת, לפחות בהתחלה. אם התינוקת אחוזה בידייך בהטייה (כמו בהנקה) אז את מסמנת מולה עם יד אחת - אגרוף נפתח נסגר - אממממ - איזה "חלב" טעים. שאלו אותי איך מבדילים בהתחלה בין "שלום" שהם עושים לבין "חלב" משום שלעיתים זה נראה אותו דבר. מעבר לסיטואציה כמובן, ההבדל הוא במיקום. השלום תמיד מבוצע רחוק מהגוף, החלב קרוב. לגבי "לישון" את מראה עם כף יד אחת ומטה איתה את הראש. ההטייה היא החלק התנועתי של הסימן ולכן מכיוון שאיננו "גוזלים" אותו ברגע שהחסרנו יד אחת, הרי שאין הבדל משמעותי. "לישון" זה סימן שהם לא *מאוד* אוהבים לסמן לגבי עצמם. מומלץ לגוון ולהחוות את הסימן על מבוגר שישן, תינוק אחר שרואים בעגלה או בובה אם היא כבר מתעניינת בבובות. שמחתי לשמוע שאהבת את הסימנייה, השקענו בה הרבה מאוד מחשבה. לגבי הסימנים השונים ששאלת - לפני שאפרט אני רוצה להזכיר שצריך להתמקד בהתחלה במספר *מאד* מצומצם של סימנים עד לקבלת הסימנים הראשונים חזרה. המטרה היא להגיע לסימן במשפט. מתוך הסימנים שציינת הייתי מתעכבת דווקא על ה"צפרדע" ועל ה"מים" ולא על ה"רטוב", ל"שבת" ו"שמח" משום שהם מצויים במעגל רחב יותר של מילים מבחינת סדר רכישתן. צפרדע: את מתווה את האות "צ" בשתי הידיים (בוהן אצבע ואמה פרושות, קמיצה וזרת מקופלות) ומבצעת קפיצה במקום, כפי שצפרדע קופצת. אם אתן רואות צפרדע בספר והתינוקת ישובה בתוכך, אפשר לרכון קצת ולנגוע עם כפות הידיים בעודך מתווה את הסימן על הרצפה ולהקפיץ כך שגם הגוף שלך יבצע מעין קפיצה, מאוד עוזר ללמידה. אני תמיד עושה את זה עם "איה פלוטו" שהיא קופצת לבריכה. מזיזה את הידיים מחוץ הבריכה לתוכה. משחק צפרדע מומלץ: אם התינוקת נינוחה על שידת ההחתלה וצריך להחליף חיתול ואין אנחנו ממהרים לשום מקום, במהלך החיפוש הנרחב אחר הנשיקה מזיזים את התינוקת וגם משחקים בינתיים. צפרדע ירוקה, צפרדע קטנה, חיפשה, חיפשה, חיפשה נשיקה. אולי- אולי זה פה? נבדוק מאחורי הגב - לא...... אולי זה שם על הבטן או בצד? - כל אחד לפי הסדר של ההחלפה... לפעמים מקפיצים צפרדע פתאום כדי לקחת חיתול או משחה... הנה - הנה היא - נשיקה גדולה על הלחי. מצאה! (לבחור בין "לקפוץ" לבין "צפרדע" - שני הסימנים טובים). כמובן שאין להאריך מדי במשחק אבל זה מהנה כל זמן שיש לנו קהל... המשך יבוא.

14/10/2005 | 07:38 | מאת:

כפי שציינתי למי שלא היה בכוחו לקרוא את כל התגובה הקודמת: צפרדע: מתווים את האות "צ" בשתי הידיים (בוהן אצבע ואמה פרושות, קמיצה וזרת מקופלות) ומבצעת קפיצה במקום, כפי שצפרדע קופצת. מים: לשבת: סבתא שלי שתחיה, תמיד עושה את הסימן הזה משכנע יותר מכולם. עכשיו אני הולכת "לשבת"... הסימן: שתי כפות הידיים פרושות כאשר גב כף היד כלפי מעלה ומורידים את שתיהן יחד למטה במקביל. באופן לא מפתיע, "לקום" זה התנועה כלפי מעלה עם גב כף היד לרצפה. אנחנו בדרך כלל מסמנים ב"עוגה, עוגה עוגה, במעגל נחוגה... "לשבת", "לקום" מים: כמו "לשתות". יד בצורת אגרוף ללא אגודל, כשכל היד מתקרבת אל הפה יחד עם קולות שתייה גלו, גלו, גלו... בהצלחה.