איך אפשר לעזור לסבא?

דיון מתוך פורום  תמיכה ויעוץ לגיל הזהב

12/04/2007 | 15:35 | מאת: יעל

שלום, סבא שלי בן 78 ניצול שואה. סבתי נפטרה לפני 15 שנה והוא חי לבדו רוב התקופה הזו . לפני מספר חודשים היתה תקופה שאושפז בבית חולים בגלל בעיה גופנית שלקח זמן עד שגילו אותה. באופן כללי מצבו הגופני ירוד אך הוא אינו סובל משום מחלה אך לאחר שהוחזר לביתו והבאנו לו מישהי שתגור אצלו ותטפל בו הוא החליט שהוא אינו רוצה לחיות יותר מסרב לאכול, מסרב לקום מהספה-הוא ישן שם, אוכל שם וכל היום יושב או שוכב. מסרב ללכת ופשוט הפסיק לתפקד חשוב להדגיש כי לא היתה לו בעיה ללכת או בעיה ברגליים או כל בעיה אחרת אבל מכיוון שמזה כמה החודשים הוא לא אוכל ולא זז ולא מתרחץ נוצרות בעיות כמו זיהום ברגליים וקושי לתפקד. הוא מעליב ופוגע בכולם ואנחנו משפחה טובה ותומכת והוא מריץ את כולם בכל מיני תירוצים ודרישות הוא אפילו מגרש אותנו לפעמים. מצבו הגופני הולך ומדרדר והוא לא מוכן לשתף פעולה וכועס עלינו כל הזמן וממציא כל מיני דברים. הרבה פעמים נראה שהוא עושה "הצגות" במיוחד בשבילנו- כלומר שהוא יכול להיות יותר עצמאי ממה שהוא אומר לנו וכשהוא חושב שאנחנו לא בסביבה הוא מסתדר יותר טוב ממה שהוא מתנהג לידנו. בכל מקרה אני כל הזמן מבקשת מדודה שלי להשיג לו עזרה נפשית אך היא מתחמקת, כשפניתי לרופא שלו, הוא אמר שסבא שלי שפוי (זה נכון) ולכן לא זקוק לעזרה כזו. לדעתי הלא מקצועית הוא סובל מדיכאון, איך אני יכולה לעזור לו?

15/04/2007 | 15:26 | מאת:

יעל שלום. ראשית נראה כי אכן יש ירידה בויטאליות של סבך. יכן ואכן כדאי לפנות ולהתיעץ עם פסיכוגריאטר. הסכנה בדיכאון מסוג כזה שהניוו התפקודי יכול לגרום לפגיעות פיזיות ולא כדאי להזניח. ישנה גם סכנה של דכאון ניווני שאורך זמן יכול ליצור מצב דמוי אלצהימר. (הניוון גורם לשקיעה הולכת וגוברת פנימה ולנתוק סביבתי). יתכן ותרופות נגד דכאון יעשו את העבודה. כדאי להתיעץ עם סניף עמך במקום מגוריכם. אולי יש להם המלצה לגבי גריאטר ועדיף פסיכוגריאטר שעובד עם ניצולי שואה. דלהלן הפניה לעמך http://www.amcha.org/ בהצלחה נעה