התייעצות בנוגע לסבתי שבשיקום והעברתה לבית אבות

דיון מתוך פורום  תמיכה ויעוץ לגיל הזהב

25/01/2007 | 12:23 | מאת: רחלי

שלום רב, סבתי שתחיה עברה לפני כחודש "אירוע מוחי" היא אושפזה בוולפסון וטופלה במחלקה הנוירולוגית. לפני יומיים היא שוחררה מביה"ח ונשלחה לשיקום. אימי טיפלה בסבתי מיזה כ-10 שנים, הן חיו על חשבון הביטוח הלאומי של סבתי, ומקצת חסכונות ועזרה מאיתנו הנכדות. כיום אין באפשרותה של אימי לטפל יותר בסבתי ולכן אנחנו נאלצים להכניס את סבתי לבית אבות. אימי עצמה סובלת מדלקת פרקים כרונית עם אישורים רפואיים שמצביעים על נכות ואין באפשרותה להמשיך ולטפל בסבתי. אציין שאימי אינה עובדת (סעדה את אימה במשך 10 שנים) ואינה מקבלת כל הכנסה ועזרה מביטוח לאומי. ברצוני לדעת כיצד מתבצע התשלום של הביטוח הלאומי למימון השהות של סבתי בבית אבות? לאימי אין שום אפשרות לעזור מבחינה כספית לסבתי, יש לאימי איזה סכום פעוט בחיסכון שממנו היא אמורה להתקיים ושזהו סכום שאמור לעזור לה בשעת צורך. האם לביטוח הלאומי יש זכות להיכנס לחיסכון זה, ולדרוש מאימי לעזור במימון בית האבות לסבתי? כרגע אימי אינה מעוניינת בשום עזרה מביטוח לאומי לעצמה, אנחנו הבנות נעזור לה והיא תעבור לגור איתנו. ושאלות נוספות: אימי קיבלה טופס חתימה ממרכז השיקום בו סבתי נימצאת שבו מחייבים את אימי לשלם על כל יום אישפוז נוסף ברגע שבו מודיעים לה על שיחרורה. ואם לא מצאנו בית אבות שמוכן לקבל את סבתי האם יכולים לחייב את אימי לשלם בו בזמן שאין לה את האפשרות הנ"ל? האם אנחנו יכולים לקבל אישור סיכום רפואי על מצבה הנוכחי של סבתי מהמרכז השיקומי (בו בזמן שעדיין לא שוחררה) על מנת כדי שנוכל להתארגן על בית אבות? אודה לך אם תעשי לנו סדר בבלגן. רחלי

25/01/2007 | 17:13 | מאת: דני לא רופא ולא מטפל

יש בבטוח הלאומי עצמו שרות יעוץ לקשיש. לחצי על http://www.btl.gov.il/NR/exeres/95C8B7EE-7D96-4B3B-90A8-8A1695BCFC4C.htm אם לא תצליחי להגיע אליהם, חזרי לכאן ואנסה לעזור. יש באתר הזה הרבה מאד מידע. באיזו מידה הוא אמיתי אינני יודע. בכל אופן תוכלי לברר אצל המתנדבים במקום מגוריך אילו זכויות יש לאמך ולסבתך וכיצד לממש אותן. לאחרונה נוספו מספר לא מבוטל של מיטות סעודיות מסובסדות על ידי משרד הבריאות, קוראים להם "קודים". אולי מתנדבי הבט"ל יוכלו לעזור לך גם בנושא זה. התקשרי גם למחלקת רווחה ברשות המקומית בה הסבתא גרה. גם שם עשויים לעזור להסתדר. חשוב מאד לנצל את כל הזכויות המגיעות.

25/01/2007 | 22:06 | מאת: חיפאית

רחלי שלום, אינני מומחית לנושא אלא רק מקצת נסיון וקצת ידע אישי: העניין תלוי באיך סבתך תהיה מוגדרת לקראת סוף תקופת השיקום : אם תהיה מוגדרת כתשושה - זה עניין למשרד הרווחה אם תהיה מוגדרת כסיעודית או כתשושת נפש - זה עניין למשרד הבריאות אם תהיה מוגדרת כסיעודית מורכב - זה באחריות קופת החולים במקרה של הגדרה כסיעודית, הנה כמה מסמכים מתוך אתר משרד הבריאות: הליך אישפוז סיעודי - http://www.health.gov.il/pages/default.asp?maincat=73&catid=622&pageid=3538 מימון אישפוז סיעודי - http://www.health.gov.il/download/forms/a2699_mk24_05.pdf בכל מקרה, בכל מרכז שיקומי אמורה להיות עובדת סוציאלית שתדריך אתכם בתהליך כולו. יתכן ויש אצלה את הטפסים המתאימים ואת רשימת מוסדות שבאישור משרד הבריאות. המוסד לביטוח לאומי לא ייכנס לחסכון של אמך ולא יקבע אם היא צריכה להשתתף במימון של אישפוז סבתך. מי שקובע את גובה ההשתתפות ואם בכלל - משרד הבריאות, המחלקה לאישפוז חולים כרוניים. אם תוגדר סבתך כסיעודית מורכבת - ישנה השתתפות עד כ-100 שקלים ליום של החולה ומשפחתו. גם זה תלוי במצב כלכלי. זה באחריות קופת החולים והיא מפנה למוסד מתאים שבו יש מחלקה לסיעודי מורכב.

30/01/2007 | 13:23 | מאת:

אני חושבת על המצב המורכב שבו לאימך אין אפשרות לתמוך כלכלי בסבתא ושגם היא יתכן שזכאית לקצבת נכות שאינה מממשת. אני חושבת על ההפניות החשובות שקיבלת מדני והחיפאית. כל החוקים הללו יכולים לעשות קצת סדר. אני בעד לפנות בהקדם הן לבטוח לאומי והן לעובדת סוציאלית במחלקת הרווחה שבעיריה שילוו אותכם צעד אחר צעד בכל התהליך הלא פשוט הזה. אני מוטרדת מדבר אחר שתיארת. לאימך אין כמעט ממה לחיות. היא סעדה את אמא 10 שנים , לא קיבלה משכורת ואין לה זכויות פנסיוניות וזכויות של בטוח לאומי.(אם סבתא היתה "שוכרת" אותה כמעסיקה היו לה זכויות בבטוח לאומי). יתכן והחוק יחייב אותה לעזור לסבתא. (כדאי לפנות גם ליעוץ משפטי בשיל כדי לברר את הענינים הללו) במיוחד אם אין קרובי משפחה נוספים שיקחו חלק בתהליך. יכול להיות מצב שתצטרכו הנכדות (במידה ואתן בגירות) לתמוך גם באמא וגם בסבתא. אני חושבת על סירובה של אמא לקבל הכרה וקצבת נכות מבטוח לאומי. חשוב להבין למה היא מסרבת. יתכן ולא תהיה לכם ברירה ותהיו זקוקים לסכום הזה ותצטרכו לפעול גם בכיוון הזה כי יש למצות את מה שמגיע לכם מהמדינה ולשם כך החוקים הללו נועדו. יכול להיות שאמא חשה בושה או גאווה לעבור את התהליך בביטוח הלאומי אך במידה והמצב הכלכלי קשה אין ברירה אלא להעזר. ניתן גם לפנות ולהיעץ בעמותות כגון: עזר מציון רח' אשל אברהם ת.ד. 2709 בני ברק 03-5742742 03-5744030 [email protected] 2. עמותת ידיים 1-800-30-50-58 עמותה לשירותי סיעוד, המסייעת במטפלים עובדים זרים. קו מידע ארצי בנוגע לזכויות קשישים ובנושאים הקשורים לסיעוד. 3.עמותת המשפט בשרות הזקנה ת.ד. 843, חיפה 04-9885546 מקווה שהמידע כאן יעזור בברכה נעה

30/01/2007 | 13:34 | מאת: חיפאית

שלום, ידע אישי בלבד - בהקשר לדברייך - "יתכן והחוק יחייב אותה לעזור לסבתא" - במשרד הבריאות בודקים את ההכנסות של ילדי החולה, ואם אין הכנסות או שיש הכנסה קטנה (על פי הטבלאות שלהם), אין מחייבים אותם להשתתף בעלות האשפוז. ועוד דבר: כאשר משרד הבריאות מטפל בסידור קוד לאדם סיעודי, הוא בודק אך ורק את המצב הכלכלי שלו ושל בן הזוג, והכנסות ילדיו. אין הוא בודק את הכנסות הנכדים אלא אם כן לאחרונה השתנו הכללים, ואני לא מאמינה שכך הוא.