פגיעה בדיבור

דיון מתוך פורום  תמיכה ויעוץ לגיל הזהב

28/12/2005 | 23:14 | מאת: יסמין

סבתא שלי בת 78 ובשנה האחרונה חלה הדרדרות ביכולת שלה לדבר או להבין דברים שנאמרים מסביבה, היא מנסה לומר לנו דברים או לנסות לבטא את עצמה אך איננה מסוגלת מאחר שאינה יכולה לבטא את מחששבותיה למילים ממשיות. עם הזמן חלה הדרדרות והמצב לא נראה טוב, סבתי ביקרה אצל נורולוג ששלח אותה לבדיקת סי טי ועם התוצאות שלח אןתה לרופא גריאטרי - רופא שלא ממש התייחס לבעייתה וממש קיצר את ביקורה אצלו, כאמור שום דבר לא בסדר סבתא מתוסכלת מכך שאינה מצליחה לדבר וגם מיואשת מהרפואה שלא מצליחה לעזור לה ולכן לא רוצה לראות שוב רופא, אך כמובן שהמצב לא מאפשר כרגע בחירה, הייתי רוצה לקבל תשובה מרופא ממה יכולה לנבוע תופעה זו ולמה לדבר כזה אין שום טיפול, שיקום או עזרה תרופתית אשמח לקבל תשובה לגבי איזה רופא לפנת איך אפשר לעזור או כל דבר אחר . תודה יסמין

29/12/2005 | 08:00 | מאת: דני לא רופא ולא מטפל

עד שנוע תתן לך תשובה יותר מפורטת: בפורום הזה אין לצערי רופא גריאטרי שיוכל להתיחס לגופה של הודעתך. הזלזול בקשישים על ידי אחדים מהמטפלים הוא עובדה, הגם כשהם מוכנים לתת תשומת לב, אין בדרך כלל תרופת פלא שתרפא את מחלות הזיקנה. מה שאני יכול להציע שתשתדלו, דרך קופת החולים או דרך משרד הריאות, או דרך אחת העמותות המטפלות בקשישים, לפנות לרופא גריאטרי נוסף שיאבחן את מצבה של סבתך. אני יודע שבחיפה יש - בעמותת שילה : ייעוץ גריאטרי - מיועד לכלל הקשישים וכולל בדיקה פיזיולוגית, איבחון קוגניטיבי קצר וייעוץ של גריאטר מומחה. מרכז יום לקשיש הגפן,חיפה רחוב הגפן 26 טלפון: 04-8511242/3 לפנות לגב' אירית דרור , מנהלת המרכז. השרות בתשלום (לא נורא גבוה) אני מניח שגם באזורים אחרים בארץ יש משהו דומה - אולי תמצאי משהו ב: http://www.jointnet.org.il/eshelnet אני כאמור מקוה שלנוע, מנחת הפורום יהיו רעיונות נוספים. חג אורים שמח

30/12/2005 | 22:56 | מאת:

יסמין שלום. אין ספק שסבתך עוברת חוויה קשה. המצב שבו היא נמצאת שאינה מסוגלת לבטא את מחשבותיה הוא מתסכל וקשה מנשוא. לאור זאת יש חשיבות רבה לעמדה רפואית אמפטית ובגובה העיניים. התקלותה של סבתך ברופא חסר סבלנות בודאי הקשתה עליה עוד יותר ורק העמיקה את החוויה שאינה מובנת והגבירה את חוסר האונים שלה. לאחר חוויה כזו סבתך אינה רוצה לנסות שוב. ראשית ,אינני רופאה ואיני יכולה לחוות חוות דעת רפואית. לשם כך תצטרכי להתיעץ עם רופא.לשם כך אני שולחת לך לינק לפורום של רופאה גריאטרית.http://forum.gilhazahav.co.il/index.php?showforum=3 כדי למנוע את השנות התופעה כדאי קודם כל למצוא רופא גריאטר סבלני ומעורר אמון. יתכן שבשלב ראשון תצטרכו להזמין אותו לבקור בית. ממה שאני מבינה מדברייך יתכן שחלק שאחראי על השפה ניזוק ועל כן הבדיקה הנוירולוגית והסיטי? הפגיעות בדיבור ובשפה יכולות לנבוע מסיבות שונות ופגיעות במיקומים שונים יוצרים תמונה אחרת. האם שטף ומהירות הדיבור נפגעו? או שמא ההבנה עצמה? למשל פגיעה באזור ברוקה שהוא אחד ממרכזי הדיבור במח גורם לדיבור בסגנון טלגרמי, הרבה הפסקות בין הברות, קושי למצוא את המילה המתאימה או לא נזכר במילים. פגיעה במרכז דיבור אחר שנקרא ורניקה גורם לאפזיה סנסורית-אין פגיעה בקצב הדיבור אבל שמות עצם מוחלפים באחרים לא נכונים ,ויש חוסר הבנה לגבי התוכן. האזורים הללו יכולים להפגע כתוצאה מארוע מוחי ו/או מחלות נוספות. כמדומני ,ניתן ליצור שיקום איטי (אך יש לבדוק את המצב לאשורו עם רופא). יתכן וניתן להעזר בקלינאיות תקשורת שיקומיות שהתמחו בטיפול בדיבור לאחר נזק או פגיעה מוחית. ישנן לעתים דרכי פיצוי או עקיפה (כגון לימוד או פתוח שפת סימנים) שיכולות להקל. אך שוב אני מדגישה, כל אדם ומצבו הבריאותי והכל בהנחית ובהשגחת רופא המומחה לנושא. אני מצרפת כאן רשימת מכוני שמיעה ודיבור . אולי תמצאי מקום כזה באזור מגוריה של סבתך שמכיר רופאים וקלינאיות תקשורת המתמחים בנושא ותוכלו להתיעץ גם איתם. http://www.gilhazahav.co.il/show.php?page=1&idp=91 מקווה שסבתך תחווה בקרוב הקלה את מוזמנת לפנות שוב נעה