שאלה

דיון מתוך פורום  התמודדות עם מתח, לחץ וחרדה

17/04/2020 | 01:13 | מאת: ץ

שלום רב, אשמח לעזרה... אחותי בת 17 וחצי לא מסתדרת עם ההורים שלי בלשון המעטה כבר שנים... היא "מורדת", הם מתעצבנים, היא מתעצבנת, מציבים לה תנאים שאם היא תתנהג נורמלי הם יביאו לה מה שהיא רוצה, זה מחזיק יום וחצי וחוזר שוב ושוב, שנים (מתחילת גיל ההתבגרות כזה). לפני מספר שנים התחילו לנו גניבות בבית של סכומים קטנים- גילינו שזו היא... דיברנו איתה וזה הפסיק... היא עובדת בשביל שיהיה לה כסף לטענתה חסר לה (ההורים שלי מביאים לה רק כשהיא עומדת בתנאים וכשהיא לא אז לא)... לפני יומיים גילינו שבמשך חודש היא השתמשה בכרטיס אשראי של אחותי ורכשה בגדים ב 6 אלף שח... ישר חשדו בה (כי היו בחדר שלה (חדר משותף שלה ושל אחותי שהאשראי שייך לה) שקיות של המותגים האלו).. אליי היא הכי קרובה אז שאלתי אותה והיא אמרה שזו לא היא... אחרי שלוש דקות היא כתבה לי הודעה שזו כן היא ושהיא גנבת והיא לא יכולה להפסיק והיא תחזיר הכל... ושלא אגיד לאף אחד מהמשפחה כי אחרת היא תתאבד וגם ככה בא לה להתאבד... ושהיא שונאת להיות בבית ורע לה והיא שונאת את כולם... היא אמרה שהיא קנתה בגדים כי אמא שלי זורקת לה בגדים (וזה לא נכון)... אמרתי לאמא שלי כל מה שהיא דיברה וכמובן היא לא יודעת שאמא שלי יודעת... הרגשתי שאני לא יכולה להתמודד עם זה לבד ואני חייבת לשתף את אמא שלי... אמא שלי מנסה לעזור ולהרגיע את כולם... אני עכשיו עוזרת לה לבטל עסקאות ולהחזיר כספים... אבל אני דואגת שהמילה להתאבד בכלל נמצאת אצלה והיא חושבת עליה... ממש מדאיג אותי!! מה אפשר לעשות? היא לא תרצה ללכת למישהו מקצועי אני חייבת לאמר שכתבתי פה את הדברים הקיצוניים ונשמע שאנחנו משפחה רעועה או משהו.. ובאופן אובייקטיבי אני יכולה לאמר שאנחנו משפחה נורמלית לחלוטין.. הקשיים הם רק איתה (ילדה 7 מתוך 7)... שאר האחים ממש לא מרגישים/הרגשנו/הגבנו כמוה...

(Y) ככלל, קשה להעריך מידת הסיכון הממשי של איומי אובדנות. זה מחייב היכרות מקצועית מלאה וממשית, עם המטופל/נועץ-הסובל, כמו גם ידע וניסיון מקצועי של איש המקצוע המטפל. יחד עם זאת, איומי אובדנות, ישירים כמו גם מרומזים, חייבים להילקח ברצינות המלאה ביותר (!) ויש לדאוג להגיע עם האדם המדובר לייעוץ/טיפול אצל גורם מקצועי מתאים - פסיכיאטר, פסיכולוג קליני, עו"ס או רופא המשפחה וכד'). במקרים של סירוב להגיע או לפנות לגורם מקצועי, ניתן ורצוי להתייעץ עם הגורם המקצועי הרלוונטי ולו טלפונית ובמידת הצורך גם עם הפסיכיאטר המחוזי (!). דרך אפשרית, במקרים מסויימים, לשכנע את הנוגע בדבר להגיע לייעוץ מקצועי היא על ידי הצעה (אמיתית) והתעקשות ללכת יחד איתו לגורם מקצועי, לא כיון שהוא/היא "הבעיה", אלא כיון שיש בעיה של יחסים, מתחים וחששות במשפחה והגורם המקצועי יוכל לסייע בהערכת המתחים המיותרים ואף להציע דרכי התמודדות להקלת ושיפור במצב וכו'.

מנהל פורום התמודדות עם מתח, לחץ וחרדה