רייטלין

דיון מתוך פורום  לקויות למידה

22/03/2005 | 21:49 | מאת: מרגלית

לגב' נאוה בן שחר ערב טוב בהמשך לתשובתך שאין שום חשש לתת לילדי את התרופה מפני שאין סכנה לנזק בעתיד [ מלבד תופעות לואי]. מאחר ואת אשת מקצוע בתחום החינוך ולא רופאה , רציתי לשאול אותך האם התשובה שנתת לי היא על סמך נסיונך כאשת מקצוע בחינוך ללקות למידה או שאת מסתמכת על מחקרים רפואים [ אם כן אודה לך במידה ותוכלי להפנות אותי לביבלוגרפיה נכונה על מנת שבאמת אוכל להיות רגועה ,שאני לא מזיקה לבני בטווח הארוך. כמו כן מאחר והפורום פונה לעוד הורים שנמצאים מן הסתם באותה דילמה קשה ויומיומית כמוני אשמח אם תגיבו על שאלותי תודה מרגלית

לקריאה נוספת והעמקה
23/03/2005 | 00:24 | מאת: אלמוג בן-שחר נאוה

מרגלית לילה טוב, התשובה שכתבתי מתבססת תחילה על מחקרים מעודכנים וחדשים בתחום חקר לקויות הלמידהבכלל ותחום הפרעות קשב וריכוז בפרט. תחום זה הפר בשנים האחרונות לאחד המרכזיים בחקר תופעות של קשיי למידה בקרב צעירים ובוגרים, כאשר מסקנות החוקרים השתנו והתעדכנו בצוה ניכרת. אם בעבר הזהירו מהתמכרות ומן הסכנה לפגיעה לתווך ארוך במיומנויות זיכרון או תפקודים אחרים, בימים אלה קיימת כמעט תמימות דעים בהמלצות הרופאים לעשות שימוש ביטלין או קונצרטה, תוך קביעה כי אינם יכולים להזיק כלל. בנוגע ליתרונות השימוש והכמויות המומלצות עדיין קיים שיח ער בתחום הרפואה ו או המחקר. בנוסף לכל אלה אני מצרפת את חוות דעתי כאשת חינוך , העובדת מדי יום עם צעירים ובוגרים הנעזרים בריטלין ותחליפיו, כאשר רבים מאוד מהם מברכים על השפעותיו מדי יום ומעידים על שיפור עצום בתפקודם הלימודי בפרט וברמת חיהם בכלל. אספר לך עוד עובדה מחקרית חדשה: כאשר מונעים את השימוש בריטלין הפרעות הקשב עלולות לגבור עם השנים ולשבש תחומים נוספים, כמו כן יש כאן הגדלה באחוזי הסבירות כי הפרעות הקשב יעברו בתורשה בעוצמות חזקות יותר משום שלא טופלו. למידע נוסף תוכלי לפנות לפורום הפרעות קשב וריכוז ב"תפוז" ולפנות שם לזיוה, מנהלת הפורום, היא תשמח להפנות אותך לחומר קריאה רב ומעודכן בנושא. בסיכומו של דבר אני מקוו כי לא תמנעי מבנך סיוע לו הוא זקוק כל כך רק משום שהסטיגמה אומרת כי ריטלין ממכר. הרווח ביכולת השליטה והלמידה גדול בהרבה מן הסכנה או השפעות הכדור. למעשה הבעיה המרכזית עשויה להיות אם לא ישפיע, אז יתחיל מסע מסובך יותר במציאת פתרונות חלופיים. בברכה אלמוג נ.ב - לעיתים אנשי חינוך יכולים לספק מידע שאפילו הרופאים הטובים ביותר יתקשו לתת, משום שהדרך החינוכית קרובה יותר, מלוו את הילדים מקרוב בלמידה ותפקו יום יומי ולא בבדיקה תקופתית אחת לחודשיים, כך שלא היתי ממעיטה בערכם בקלות שכזו.

27/03/2005 | 22:34 | מאת: יסמין

סופסוף קמה מישהי ששמה לב לעובדה המענינת - יעוץ בענינים רפואיים גרידא ע"י מורה. גב' אלמוג בן שחר נאוה יהיה הרבה יותר קל להעריך אותך ואת פועלך אם תדבקי בנושאים שהם מתחום התמחותך. יש מספיק נוירולים ופסיכאטרים שיחכולים לצטט מחקרים רפואיים.

30/03/2005 | 19:30 | מאת: אלמוג בן-שחר נאוה

כמה עצוב הזלזול באנשי חינוך איכפתים. רופא ופסיכיאטר הם בעלי מקצוע חשובים ומשמעותיים , אך אין בכוחם להקים ילד פגוע ומאוכזב ולגרום לו להאמין בעצמו. עבודתו של מורה מנהל ומחנך חשובה ומשמעותית עד כי היא יכולה להציל חיים. אם לא הית כה עסוקה ברצונך ללעוג ולהעביר ביקורת הית טורחת לקרוא ולהתייחס למכלול הטיפול והתמיכה הכולל אותו אני בונה לתלמידיי שלי או תפיסתי את המערך החינוכי הכולל בארץ, אולי היית מבינה את חשיבותה של עבודה חינוכית. התמודדות עם הפרעות קשב וריכוז בקרב מתבגרים ובוגרים היא תופעה עמה מתמודדים מורים בכל יום. ניתן כמובן, לומר זה אינו מענייני, ואפשר גם לסייע בהתמודדות עם הבעיה. חלק מהתמודדות זו היא ההבנה כי לקוי למידה אינו מחלה וכי הריטלין אינו אוייב האנושות. וכן, חשוב להתעדכן גם במחקרים רפואיים ולהתמצא במושגים הנוגעים לטיפול בתחומיי לקויות הלמידה. מי יתן וכל מורה ומחנך בישראל ידע את המושגים, יתיחחס עליהם ללא סטיגמות וישאף לספק לתלמידיו מערך תשובות מלא ומקיף על מנת שיוכל להגשים את יכולותיו.

מנהל פורום לקויות למידה