אורטופדיית ילדים

דיון מתוך פורום  אורתופדיית ילדים

14/05/2001 | 14:15 | מאת: רינה

בתי בת ה5.3 שנים, שברה רת עצם הירך . שבר שנקרא "שבר מפותל". גובסה ב"ספייקה" למשך 6 שבועות. כיום לאחר 3 שבועות התחילה ללכת בצעדים קטנים איטיים ולעיתים מתלוננת על כאבים באגן. איך ניתן לבדוק שלא חלה התקצרות של העצם . כמה זמן נותר עד להחלמה. מראייה פשוטה נראה כי הרגל שנשברה קצרה יותר. מה עושים? הרופא המטפל הוא פרופ' עטר.

14/05/2001 | 21:49 | מאת: ד"ר רון למדן

שלום רינה, ראשית אני בטוח שביתך בידיים טובות וכל הנושאים שהעלית במכתבך נלקחו בחשבון בעת הטיפול. אנסה לענות ולהסביר :- לאחר ששת שבועות הטיפול בספייקה (גבס גוף) השבר קרוב לודאי התאחה לגמרי וזו גם הסיבה שהרופא המטפל בחר להוריד את הגבס. עם זאת, בשל הקיבוע הממושך והנזק שנגרם בעת השבר לוקח לגוף מספר חדשים לחזור ולסגל לעצמו את צוורת ההליכה ה"נורמלית". הדבר נובע מאיבוד האלסטיות, קיצור גידים, הידלדלות השרירים ועוד. בתוך 3 חדשים צורת ההליכה תשוב ותידמה לזו שלפני השבר. לגבי הקיצור, אכן בסוג זה של השברים מתרחש לעיתים קרובות קיצור קל של העצם. דבר זה איננו בעייתי שכן העצם השבורה נוטה לגדול יותר מהר לאחר האיחוי ולהשלים את הפער. דבר זה נובע ככל הנראה מאספקת דם עשירה יותר כתוצאה מתהליך הריפוי. מבדיקת מספר רב של מבוגרים "נורמליים" הפרש אורך של עד 2 ס"מ הינו נורמלי ואיננו כרוך בכל תופעות לואי - צליעה, כאבים וכו'. במקרים נדירים וחריגים אם קיים הבדל אורך משמעותי ניתן לטפל בכך בניתוח קטן לקראת סיום הגדילה אולם כאמור הצורך בכך הינו נדיר ביותר. אני מקווה שתשובות אלו עזרו להבהיר את הטיפול בשברים מסוג זה. בברכה, ד"ר רון למדן.

מנהל פורום אורתופדיית ילדים