עצמות מחוברות

דיון מתוך פורום  אורתופדיית ילדים

05/05/2001 | 17:09 | מאת: ליאתי

בתי כיום ילדה בת 14, לפני מספר שנים הבחנו שהיא הולכת עם רגל אחת לא ישר אלא כף הרגל יוצאת החוצה פנינו לרופא אורטופד והוא אמר שאין לה כלום אלא רק פלטפוס ובגלל זה היא הולכת כך, עברו מספר שנים והרגע כל פעם התעקמה יותר ויותר, פנינו לרופא אורטופד אחר והוא שלח אותנו מיד לצילומים סיטי ברגע אחר שהיגעו התוצאות הוא אמר שהיא נולדה עם שתי עצמות מחוברות ליד כף הרגע בצד וצריך לנתח, רופא אחר שפנינו טען שאין צורך לנתח כל עוד הילדה לא מתלוננת על כאבים והניתוח כבר לא ישפר את מבנה כף הרגע העקומה, מה עלי לעשות באמת ובאיזה ניתוח מדובר, האם נכון ככל שהיא מנותחת בגיל קטן יותר סיכויי הניתוח טובים יותר. הרופא אמר שעליה להיות בגבס כחודשיים ואחרי זה טיפולים של פיזוטרפיה. ועליה לעשות את הניתוח בחורף. במה אתה יכול להרחיב יותר את הנושא הנ"ל ולעדכן אותי ביותר פרטים. תודה.שכחתי לציין שכעת גם האצבעות של הרגל הולכים עקום ונוטים לכוון החוצה ממש לא נעים לראות איך כל כף הרגל התעקמה עם השנים. תודה.

06/05/2001 | 22:44 | מאת: ד"ר רון למדן

שלום ליאתי, המצב אותו את מתארת בפנייתך נקרא בשפה רפואית "קואליציה טרסלית". זהו מצב בו שתיים או יותר מעצמות כף הרגל אשר באופן תקין הינן נפרדות זו מזו, מחוברות בניהן במעין גשר (מעצם או סחוס). כתוצאה מכך, כף הרגל מאבדת מתנועתה ונוטה לפתח פלטפוס (ראי כתבה בנושא באתר דוקטורס). בחלק מהמקרים הדבר מלווה בכאבים. באחרים, הפלטפוס ואובדן תנועה הינם הסימפטומים היחידים. כאשר המצב מלווה בכאבים, ניתן לנסות ולטפל בגבס. הקיבוע מונע את תנועת כף הרגל ואת הכאבים הנובעים מהחיבור הלא תקין בין העצמות. הקיבוע בגבס יעיל בחלק מן המקרים, אולם לילדים להם אין הקלה בכאבים ניתן להציע ניתוח. בניתוח כורתים את גשר העצם אם הוא קטן יחסית, או מביאים לאיחוי מלא בין העצמות אם גשר העצם גדול ואיננו ניתן לכריתה. לא הבנתי ממכתבך אם לביתך כאבים. אם זהו המצב הרי שכדאי להתחיל בטיפול השמרני ובמידת הצורך לשקול ניתוח. אם ביתך איננה סובלת מכאבים והפלטפוס הינו הסימפטום היחיד הרי שגבס לא יהיה יעיל וכדאי לשקול אחת מהאפשרויות הניתוחיות לטיפול בבעייה, בעיקר אם כפי שציינת קיימת החמרה לאורך זמן. אגב, ממומלץ שהרופא המטפל יבצע בירור מעט יותר יסודי לגבי הסיבה לפלטפוס שכן אם לא קיימת קואליציה טרסלית, יש צורך לברר גם בכיוונים - מערכות אחרות. אני מקווה שמידע זה מבהיר יותר את התמונה והאפשרויות הקיימות. בברכה, ד"ר רון למדן.

06/05/2001 | 23:03 | מאת: לירון

לד"ר למדן שלום, בתשובתך לליאתי הצעת לברר את הסיבה לפלטפוס גם "בכיוונים-מערכות שונות". האם תוכל לפרט מהם הכיוונים האפשריים? תודה.

08/05/2001 | 21:47 | מאת: ליאתי

הילדה מטופלת אצל פרופ' ידוע, והוא טוען שאין קשר בין הפלטפוס לעצמות המחוברות שיש לה ברגל אחת בלבד. הרופא אמר שכל עוד שהילדה לא מתלוננת על כאבים חזקים בשעה שהיא הולכת ברגל אז אין טעם לנתח כי הניתוח לא אמור לשנות כבר את צורת כף הרגל והאצבעות שהם נוטים הצידה אלא להקל רק על הכאבים ואם אין כאבים אז חבל לנתח. הוא טען שניתוח שאמור ליישר שנית את כף הרגל זה ניתוח הרבה יותר קשה ומורכב וזה ניתוח לשינוי כף הרגל והוא לא בא כעת בחשבון כי זה ניתוח קשה. אני רוצה לדעת אם אכן יש קשר בין הגיל להצלחת הניתוח ואם אכן כל עוד היא נערה סיכויי ההצלחה של הניתוח הנ,ל טובים יותר. האם אכן לא רצוי לנתח אם הילדה לא מוגבלת מבחינת איכות החיים ז"א כאבים ומדוע הרופא טוען גם לאחר הניתוח הילדה תמשיך ללכת כשכף רגלה נוטה הצידה(הוא טוען שזה בגלל שכך העצמות והאצבעות של כף הרגל נטו שנים)

מנהל פורום אורתופדיית ילדים