דלקת בעצם

דיון מתוך פורום  אורתופדיית ילדים

07/09/2001 | 19:38 | מאת: אמא מודאגת

שלום, בני בן שנה ושבעה חודשים, כבר יומיים עם חום ואינו מסוגל לדרוך על רגלו. הוא מאושפז מאתמול. בצילום לא נראה שבר/ סדק ברגל או בסביבת הברך. אזור הברך הימנית חם ונפוח קמעה. נאמר לנו שדיקור הברך להוצאת נוזל ואיבחונו(האם מדובר בחיידק או וירוס) עלול לגרום לזיהום כשלעצמו ולאור הסימפטומים הוחלט לתת לו אנטיביוטיקה. זמן טיפול משוער בין 10 ימים ועד 3 שבועות - בבית חולים. הרופאים חושבים שמדובר בחיידק: OSTEOMILITIS. ביום א' אנו אמורים לעבור מיפוי עצמות. 1. כיצד מגיע החיידק לדם? יש לציין שהוא לא היה חולה לאחרונה. 2. האם לחיידק יש שלב דגירה? האם הוא יכול להופיע בשלב מאוחר יותר באזור אחר בגוף? 3. מה הנזק שחיידק זה עלול לעשות לעצם עד שהאנטיביוטיקה משפיעה? 4. האם יש סכנה להרס העצם? 5. במידה ובמיפוי העצם יווכח שמדובר במוחלל שהוא ויראלי, כיצד אז מתמודדים? תודה מראש, האמא המודאגת.

07/09/2001 | 23:14 | מאת: ד"ר רון למדן

שלום אמא מודאגת. אוסטאומיאליטיס הינו זיהום של העצם. דרכי ההגעה של חיידקים לעצם הינן שונות ויכולות להיות ממגע ישיר (פצע) או דרך הדם (לדוגמא, בכל פעם שאנו מצחצחים שיניים מגיעים חיידקים לדם והם יכולים "להתיישב" בעצם ולגרום לזיהום). במקרה שאת מתארת עושה רושם שהפרק מעורב ולכן המונח אוסטאומיאליטיס איננו בהכרח נכון וייתכן שהמדובר בארטריטיס (זיהום של הפרק). בשני המקרים, לרוב איננו יודעים את הסיבה או דרך ההגעה של החיידק לעצם או לפרק. כאשר קיים חשד סביר שקיים זיהום בפרק, מומלץ לרוב כן להוציא נוזל מהפרק על מנת לנסות ולבודד את החיידק הגורם. הסיכון שייגרם זיהום על ידי דיקור הפרק הינו קטן ביותר. כאשר דבר זה לא נעשה, ובתלות בבדיקה הגופנית ובתוצאות בדיקות דם מסויימות, ניתן להתחיל טיפול אנטיביוטי כללי ולקוות שהטיפול יעזור ושהחיידק, אם נמצא, יגיב לטיפול. המונח תקופת דגירה איננו מדוייק אולם קיימים מקרים רבים בהם לאחר זיהום באיזור אחר (כדרכי הנשימה) מופיע זיהום בפרק או בעצם מרוחקים. הסכנה בזיהומים מעין אלו הינה נזק לעצם או לפלטת הגדילה. לרוב עם טיפול אנטיביוטי מתאים הדבר איננו קורה. המיפוי איננו יכול להפריד בוודאות מספקת בין סוגי הזיהום השונים. בברכה, ד"ר רון למדן

מנהל פורום אורתופדיית ילדים