לחם מחיטה מלאה

דיון מתוך פורום  נטורופתיה

02/07/2003 | 11:31 | מאת: איריס

הי, אני משתדלת לקנות בסופר לחם מחיטה מלאה. חמותי אמרה לי שאם זה לא לחם אורגני זה יותר גרוע מלחם רגיל כיוון שכל הפסולת נמצאת בלחם מחיטה מלאה (מה שמנפים מחיטה מלאה ללבנה (רגילה)). האם נכון? בקיצור איזה לחם לקנות בסופר? ועוד שאלה - אני משתדלת "להעביר" את המטבח למטבח בריא יותר כמו סוכר חום, איטריות אורז וכדומה. האם את יכולה לתת לי מצרכים נוספים בריאים שיכולים להחליף את המצרכים הרגילים שאני קונה? תודה מראש, איריס

לקריאה נוספת והעמקה
02/07/2003 | 13:53 | מאת: רויטל ברמן

הי איריס, שאלה על הכיפק :-) בהנחה שאת בריאה ולא סובלת מאף בעיה בריאותית ההמלצות הן: 1. תמיד תעדיפי מזון אורגני, מלא וטרי, לא מעובד (עד כמה שאפשר). 2. תגווני. בכל סוג של מזון ישנם סוגים אחרים של ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, חומצות אמינו ומרכיבים אחרים, ולכם הגיוון מונע חסרים ועודפים. 3. ת-מ-י-ד תסתכלי במרכיבים ובטבלת הערכים התזונתיים. כך תגלי איזה מדגני הבוקר מכיל פחות חומרים בלתי מזוהים (סינטטיים, מהם עדיף להמנע, כמו חומרים משמרים, צבעי מאכל ושאר מילים ארוכות ולא מוכרות), מה ההבדל העצום בין חזה עוף שאת עושה ממנו בבית שניצל לבין נקניקיות (שמזמן שכחו מאיפה באו ולהיכן הולכות) וכיוצ"ב. לחם: כאמור עדיף אורגני ומלא. אל תידבקי בחיטה מלאה (ובטח ובטח לא חיטה מקמח לבן) אלא נסי לגוון עם קמח שיפון (רצוי מלא), שעורה, כוסמין וכו'. יש לחם פומפרניקל ולחם מדגנים מעורבים והמון סוגים אחרים בכל סופר מרקט היום. חיטה ככלל היא דגן אשר רצוי לצמצם בו בגלל תכולת גלוטן גבוהה (חלבון קשה יחסית לעיכול) ומאחר ויש עודף ממנו בתזונה המערבית. סוכר: כמה שפחות. התחליף המועדף הוא מולסה. אני ממליצה על מולסה "מורגה". היא מאוד עשירה בויטמינים ומינרלים ועדיפה על סוכר חום (אבל יקרה). גם דבש (טהור), סילאן (דבש תמרים, כל עוד הוא לא מהול בסוכר כמו רובם, תבדקי במרכיבים) או מייפל אמיתי (מייפל אמיתי הוא יקר מאוד יחסית ומופק מגזע עצי המייפל. בארץ יש בעיקר סירופים בטעם מייפל המבוססים על סוכר וחומרי מאכל ואינם מומלצים כמובן) הם תחליפים טובים. דגנים: עדיפים קינואה, שיבולת שועל (קוואקר), אורז מלא (הסוגים הטעימים יותר הם בסמטי, ארוך ועגול) ואטריות אורז, כוסמת, אמרנט, גריסי פנינה (שעורה). פחות עדיף קוסקוס, פסטה, לחם, בורגול (מבוססים על חיטה), למרות שהם גם בסדר. חלבון: עדיף להפחית למינימום את צריכת הבשר והעוף ולהחליפם בדגי ים צפוני (טונה, סלומון, סול, הליבוט, מקרל, בקלה...), בקטניות מכל הסוגים (סויה, אפונים, עדשים, שעועית, גרגרי חומוס, פול...) ובטופו. ירקות ופרות: הרבה ומכל הסוגים. בהצלחה ובתאבון.

מנהל פורום נטורופתיה